Вкарването на дисбаланси в икономиката рано или късно води до плащане на цената

Това коментира Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите

по статията работи: iNews | 20.10.2024 | 13:00
Вкарването на дисбаланси в икономиката рано или късно води до плащане на цената
Стопкадър, BloombergTV Bulgaria
Повече за:
"Не я разбирам тази игра - не само в България, защото изкривяването, чисто макроикономически, и вкарването на дисбаланси в икономиката рано или късно води до плащане на цената. Не казвам, че ще се получат нещата по същия начин, но натрупването на неправилни икономически решения, неправенето на реформи и вземането на грешни политически решения беше в основата на кризата по времето на Виденов. Икономиката е доста съвършена система и когато не се съобразяваш с нея, рано или късно се случват определени неща". 
Това коментира пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите. 
"Големият проблем е бягството на държавата от отговорността за този процес - антиинфлационна политика, политика на непрегряване на отделните параметри на икономиката. Пазарът на труда прегрява в момента. Ние такава антициклична политика, която да намали поне темповете на прегряване на икономиката, да балансира по някакъв начин нещата, ние не виждаме в нито едно правителство. Нито служебното правителство в момента иска да води такава политика, нито предишните редовни правителства това им беше идея - те бяха слепи за това, което се случваЗвучи политически коректно - трябва да растем, но въпросът е как - предпочитаме ли това да бъде устойчиво, макар и с по-малки темпове, или прегряваме, правим го като бум и след това се чудим как да плащаме цената на това".
Според него нещата трябва да се правят балансирано, стъпка по стъпка, ако искаме да имаме успех. По думите му няма как да бъдат устойчиви нещата, като няма нито една реформа в последните 10 години.
Той е категоричен, че стратегията за увеличаване на растежа трябва да е в основата на дискусиите, но не покрита с политически лозунги. 
"Има около 2 седмици за внасянето на бюджета в Народното събрание. Имаме действащо НС, няма основание бюджетът за следващата година да не бъде внесен", подчерта финансистът в интервю за предаването "Неделя 150".
По думите му оповестеното от финансовия министър е сценарий на бюджета при непроменени параметри. Според него цифрите отразяват тенденцията в развитието на бюджета и тежестта на взетите в миналото решения.
Приходната част е директно свързана с очаквания Брутен вътрешен продукт, припомни той и обясни: 
"За следващата година се очаква между 6 и 8% да бъде изменението на БВП, към 72-73 млрд. ще бъдат приходите за тази година. Като умножите между 6 и 8%, приблизително ще получите нарастването на приходите, които се очакват за следващата година. Приходите, които очаква МФ и които оповестиха, са нормалните приходи, които могат да бъдат очаквани в тази ситуация. Съпоставими са и изчисленията за разходната част, където имаме нарастване на някои компоненти, за да бъдат изпълнени поетите ангажименти и политики с около 22-23%". 
По думите му заради няколко неща растат разходите за догодина. Според него това е в следствие на взети решения в последните 3 години. 
Самите хора са си виновни за това, което се получава, категоричен е Любомир Дацов. И добави:
"Те устойчиво гласуват за партии, които предлагат да се харчи повече. Единственият начин, независимо дали през данъци или чрез имитиране на дълг, бюджетът се финансира за сметка на гражданите. Когато одобряват взимането на едно или друго решение за изпреварващи разходи, те трябва да знаят, че в края на краищата всеки един гражданин е крайният платец".
Той изтъкна и въпроса със заплатите. За тази година заплатите имат среден ръст около 23-24%, при инфлация, която спадна под 2%, близо до 1%, подчерта бившият заместник финансов министър. И добави, че и за следващата година отново ще имаме ръст на заплатите около 22%. Той посочи и обвързването на МРЗ със средната и изброи секторите, където се очаква увеличаване на заплатите. 
"Един от важните фактори - в самия бюджетен сектор имаше много безпринципно вдигане на заплатите. /.../ Безпринципната политика на вдигане на доходи, за да се харесат на съответните категории служители, доведе до тази ситуация. Другото нещо е с пенсиите, където изпреварващото вдигане на пенсии и финансирането с данъци от бюджета, също се получи - около 17% за тази година ще бъде вдигането на пенсиите - малко по-малко ще бъде за следващата година, но също ще има изпреварващ ръст".
"В България доходите доста изпреварващо се покачват. Състоянието на българина се подобрява много повече от това на един грък или на някой в Западна Европа. Важно е обаче да има една устойчивост", категоричен бе той.
Увеличават се и разходите за въоръжение - над 2%, изброи също Дацов. По думите му няма нищо лошо в това, но подчерта, че няма усещането, че нещата се правят достатъчно ефективно и да има някакъв смисъл от това. 
"Или в момента се спекулира със страховете ни, за да се правят по-големи разходи, или там трябва да бъдат задавани много въпроси".
Според него имаме структурни проблеми в бюджета, защото няма фискално пространство, от което да финансираш капиталовите разходи. 
Той отново повтори, че данъчната система у нас е една от най-добрите в Европа. "Тази структура на данъците и начина, по който са направени, върши чудесно функцията си - да има стабилен и достатъчен паричен поток в бюджета, за да бъдат финансирани разходите", коментира финансистът и подчерта, че трябва да имаме система, която да стимулира високопроизводителния труд, който е добре заплатен.

Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега БГ киновечер: Тревожност тв филм /4...
  • 22:00 Моят плейлист
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:15 Концерт на Грегъри Портър
  • 01:10 Натисни F1 образователна поредица/п/
  • 01:40 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 01:55 Вечната музика /п/
  • 02:25 И Бог създаде жената игрален филм...
  • Сега "Гласът на България" - музикално...
  • 22:30 "Хелбой" - фентъзи, екшън,...
  • 01:00 "Американски тюлени III: Живи или...
  • 03:00 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Пееш или лъжеш" (премиера) -...
  • 22:00 "Джурасик свят" - с уч. на Крис...
  • 00:30 "Майор Пейн" - с уч. на Албърт Хол,...
  • 02:10 "Обрати на любовта" - с уч. на Елис...
  • 03:50 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 04:40 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.