Върнаха лиценза на "Лукойл"

От "Лукойл" обещават, че ще се постараят да ускорят монтирането на измервателни уреди в България

по статията работи: Кремена Бедерева | 01.08.2011 | 14:30

Административният съд в София спря изпълнението на решенията на Агенция "Митници", с които миналата седмица се прекрати дейността на лицензите за управление на данъчни складове "Нефтохим Бургас" и Нефтен терминал "Росенец" на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, съобщиха от съда. Заключението на магистратите дойде след жалба, подадена от компанията.

С определенията от днес по две дела - № 6812/2011 и № 6813/2011 Административният съд в София – град спря предварителното изпълнение на Решение № 527/22.07.2011 г. и Решение № 528/22.07.2011 г.

С тези решения беше отнет лицензът за управление на складовете на петролната компания в бургаския квартал "Крайморие", местност Отманли, терминал "Парк Росенец". 

Съдът е преценил, че са налице достатъчно доказателства, обуславящи извода, че предварителното изпълнение ще причини на жалбоподателя значителна или трудно поправима вреда по смисъла на чл. 166, ал. 2 АПК.

Този извод съдът е направил, след като е съобразил обстоятелството, че жалбоподателят е лицензиран складодържател и по отношение на него е приложим режимът на отложено плащане на акциз.

 За решението са повлияли и обстоятелствата, че има сключени договори за доставка на дизелово гориво с "Холдинг БДЖ” ЕАД и "Столичен транспорт” ЕАД.

Представено е и писмо от "Бългериан Авиейшън Груп”, според което не съществуват алтернативни източници за доставка на авиационни горива.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в седемдневен срок.

Същевременно представител на руската компания "Лукойл" заяви, че ще се постараят да ускорят монтирането на измервателни уреди на данъчния си склад в България, както изискват българските власти.

Пред ИТАР-ТАСС той споделя, че се предприемат "всички възможни мерки", за да се възобнови възможно най-бързо работата на нефтопреработвателния завод в Бургас.

iNews припомня, че "Лукойл Нефтохим – Бургас” пристъпи към подготовка и провеждане на всички процедури, за да стигне авиогоривото, отпуснато с решение на българското правителство, максимално бързо до летищата, информираха от компанията.

В събота (30 юли) в дружеството е получена заповед за разблокиране на количества авиационно гориво от Държавния резерв, съхранявани в складовете на предприятието.

Всички възложени за съхраняване и опазване количества са в наличност, уверяват от "Лукойл Нефтохим".

В неделя (31 юли) пък работниците в "Лукойл Нефтохим" обявиха, че са готови за протестни действия във връзка с отнетите лицензи на компанията. Това съобщи шефът на Синдиката на българските нефтохимици Минко Минков.

Служителите искаха среща с премиера Бойко Борисов, на която да го убедят, че предприятието може да работи без да нарушава закона. Рафинерията спря работа на 27 юли.

От бургаското летище съобщиха днес, че разполагат с достатъчни количества авиационно гориво. Всички полети се извършват по разписание. През последните два дни са направени регулярни доставки на керосин.

Летище Варна също има достатъчно авиационно гориво за зареждане на самолетите. От там уточниха, че предварително не може да се каже за колко време ще стигне то.

Това зависи от количествата, които самолетите зареждат и от популярността на следващите доставки, уточниха от летището, пояснява още БНР. Всички полети се изпълняват, като за днес са планирани 80.

Криза с осъществяването на превози в БДЖ няма да има, дори когато кампанията изплати задълженията си към "Лукойл", които са в размер на 2 милиона и 500 хиляди лева. Това казаха от пресслужбата на железопътната компания.

Има вариант тези средства да се изплатят още до края на седмицата. В момента експерти на БДЖ преценяват ситуацията. В случай на затруднения с горивото, БДЖ има готовност за доставка от Софийската стокова борса. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


17 Петър Сарафов 02.08.2011 | 12:08
Може да им влияе, просто трябва да си плаща както останалите престъпници, защото системата както правилно казваш е жестоко корумпирана. Но в конкретния случай, според мен, всичко беше театър и то много добре разигран и сега печелят всички участници: Лукойл ще имат доста време да спазят закона вместо да им треснат една, а може и няколко, хубави глоби, а Бойко отново влиза в ролята на мъченик и борец за правда, един истински Дон Кихот борещ се срещу мелниците на съдебната система.
16 Георги Колев 01.08.2011 | 18:52
Ние по 5 лв бензин няма да имаме, не защото лукойл е спрян, а защото вече е пуснат. По принцип горивата (безин дизел ) на лукойл не са съвсем от нефтохим. И те внасят от румъния и гърция. Яд ме е само,че тоя театър, който се разигра тия дни нямаше достоен край. Трябваше или глоби да се наложат или чрез експертна оценка и действия да се предприеме поетапно спиране и внедряване на прочутите уреди. Лошото е , че ще се лепне на наш гръб....и тоя път!
15 Slavka Georgieva 01.08.2011 | 16:33
Ееее, ти си бил много умен бе. Сигурно Бойко, който "дава" от джоба си всичко ти дава и въздуха,който лапаш и дишаш.
14 Цвете Жекова 01.08.2011 | 15:48
Управляващите са натиснали да се върне лиценза. Работата там е много дебела.
13 Силвия Димитрова 01.08.2011 | 15:41
Съдът е държавен изпълнителен орган, а Лукойл внася към 20% от данъците в България. Това го прави най-големия данъкоплатец, следователно горко и тежко на онзи, който се опита и с пръст да посегне на петролното дружество.
12 Златка Стоева 01.08.2011 | 15:32
Темата на Лукойл е прекалено обширна. Все пак става въпрос за горивото, което се продава Европа, Азия и Америка. В цялата работа има някаква дълбока далавера за огромни суми пари и Бойко Борисов е замесен, но това умишлено се спестява на хората.
11 V D 01.08.2011 | 15:26
Данчо, изобщо не можеш да ме убедиш, че вносното гориво някак си може да бъде по-евтино. Ако беше така и ако някой мислеше за потребителите нямаше да плащаме толкова много. Все пак и управляващите зареждат гориво, не сме само ние. Има нещо друго което надали някога ще ни бъде известно. Въртят се пари и то много големи суми, а ние им вярваме на всяка приказка, недейте така.
10 Алекс Г. 01.08.2011 | 15:19
Държавата вече има проблеми с този съд 2 години и ще продължава да има още куп други, защото той не работи за честните и почтени хора, а за лъжците и измамниците като ги оставя за свобода. Само вижте колко обвинения бяха повдигнати последните години и какви присъди получиха повечето - "невинен" или "осъден условно". Никой няма доверие на този съд и е крайно време да се промени нещо като изхвърчат съдиите, които не работят за интереси на държавата, а за личните такива на някой съмнителен бизнесмен!
9 Данчо Георгиев 01.08.2011 | 15:18
V D, цените на горивата на българския пазар, не зависят толкова от съществуването и работата на нефтопреработвателната компания в Бургас, колкото от цените на петрола на световните пазари. От тази гледна точка е по-вероятно след като монополистът го няма, за да стъпят на българския пазар вносни фирми, да предложат малко по-ниски цени. Това са само предположения, които така или иначе за момента няма как да проверим, тъй като съдът отменя решението на митниците.
8 Borislav Bonev 01.08.2011 | 15:10
Петре, добре, ама нали знаеш защо го правят сега този специализиран съд, иницииран от нашите любими ГЕРБ? Искат да превърнат в зависима съдебната система в частта ѝ с тежките икономически и нехуманни престъпления. Искат да си сложат техни хора в този специализиран съд и по този начин да контролират и буквално да си осъждат когото искат, защото ако едни не могат да четат в наказателния кодекс, то други виждат и написаното между редовете. Аз лично искам справедливост за всички и за всичко! Ако Лукойл за участват в сивата икономика - не ги искам!
7 V D 01.08.2011 | 15:08
А Вие какво искахте да давате по 5 лева за литър бензин ли? По-добре да им върнат лиценза, отколкото да се чудим как да караме колите си. Всичко си беше нагласено от самото начало, какво толкова се учудвате не знам. Искате Бойко да върши нещо ето върши го!
6 Петър Стоянов 01.08.2011 | 15:05
Господин Сарафов, до някъде мога да се съглася с Вас! Че са театрали герой всички в българския политически живот - сте умерил в десетката - аз също така мисля. Ще се съгласите обаче, че българската съдебна система, била тя жестоко корумпирана, е независима спрямо изпълнителната власт, от която са Бойко, Цветан, Трайчо и Дянков. От тази гледна точка с пари всеки може да ѝ влияе на съдебната система в България - поне на този етап, но Бойко, при все че има голямото желание той да събере изпълнителна, законодателна и съдебна власт в ръцете си, не може да влияе на съдилищата в България.
5 Павката _ 01.08.2011 | 14:54
Страхотна държава сме, няма що! Винаги ще се появи някой, който да пречи държавата да си свърши работата. Това го правят БСП и ДПС, които искат да провалят правителството и пак да дойдат на власт. Никога няма да се случи това отново, колкото и да се опитват да ни втълпят какви са те и какво представлява Бойко Борисов и ГЕРБ.
4 Петър Сарафов 01.08.2011 | 14:54
Очакваният край на поредната театрална сценка в българския политически живот, разиграна от Бойко, Вальо, Трайчо, Джуджето и още няколко знайни и незнайни актьори. А можеше вместо всички тези циркове от последните дни да им треснат една яка глоба на Лукойл затова, че не са си изпълнили задълженията. Хем без напрежение, хем добре и за хазната, но избори идат и трябва рейтинг да се прави. "Ние ги хващаме - съдът ги пуска!" - хахаха как ли пък не
3 Камен Кръстев 01.08.2011 | 14:53
Да живее българския съд. Там всеки е невинен и след доказване на противното. Аз не плащам данъци и мамя държавата, ама видиш ли, ако те ме погнат ще ми причинят големи щети.... Като заключение най-тържествено обещавам да сложа измервателни уреди веднага след като завъртя далаверите!!!
2 Георги Петров 01.08.2011 | 14:52
Данчо, спомням си тази реплика много добре и това беше една от причините, поради която да се махне от полицията. Това е показателно, че съда е против държавата и нейните интереси. Съда се контролира от тройната коалиция, която не допуска техните бандюги да бъдат осъдени и България да върви напред. Тежката бюрокрация и корупционния съд са проблемните ни звена. Там трябва да работим и да ги направим значително по-ефективни. Повечето лелки в съда са за разстрел!
1 Данчо Георгиев 01.08.2011 | 14:40
Спомням си едни реплики на сегашния Премиер на република България Бойко Борисов по времето, когато беше секретар на Министерството на вътрешните работи. На една пресконференция след извършена акция той каза: "Ние ги хващаме - съдът ги пуска!".

ТВ програма

Кино

  • Сега Да бъдеш Майстора документален филм...
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.