Георги Христов, КТБ: Сигналът към банковия сектор е, че който не слуша, ще бъде смачкан

Ръководството на КТБ АД излезе с позиция по спора с прокуратурата

по статията работи: Филипа Тодева | 16.06.2014 | 11:55

Не са били предприемани процесуални действия срещу КТБ. Това каза Илиан Зафиров, изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка (КТБ), на пресконференция в БТА във връзка с медийните публикации през последните дни.

На пресконференцията присъства и изп. директор Георги Христов. "Смешно е да се твърди, че Цветан Василев е поръчал Делян Пеевски! Кой иска да убие длъжника си?", попита той.

Георги Христов критикува прокуратурата за начина, по който в медиите бе изнесена информацията за започването на процесуални дела срещу КТБ АД. "Това не се прави по този начин. В никоя нормална държава не се прави по този начин", каза той, като добави, че сигналът, подаден към банковия сектор в България, е, че "всеки, който не слуша, да бъде смачкан". Все пак той отрече мениджмънтът да е получавал заплахи, че банката ще пострада, ако не бъде послушна. Всъщност срещу КТБ процесуални действия не са стартирали до момента. Шестима отговорни служители на банката са извикани на разпит, но като свидетели.

"На никого от така виканите представители не е било предварително разяснено какъв е законният повод за тяхното призоваване. Единствено по публикациите в медиите можем да съдим, че става въпрос за регулярна проверка по широко тиражирания сигнал на неформалната организация на граждани "Протесна мрежа", коментира изпълнителният директор на КТБ АД и член на УС Илиан Зафиров. Зададените въпроси към служителите на КТБ са обект на следствена тайна.

"Само ще спомена, че тези въпроси са били предимно от общообразователен характер и отговорите спокойно биха могли да бъдат намерени по интернет", добави той. Стана ясно, че от прокуратурата са поискали мениджмънтът на банката да се яви на разпит в 10 часа на 11 юни. За този ден и този час беше насрочено заседанието на Общото събрание на акционерите. От ръководството на КТБ смятат, че с това изискване на призовките се е целял провал на заседанието.

Христов разясни, че проблемните кредити на фирми, за които той миналата седмица намекна, че са свързани с Делян Пеевски, възлизат на около 25 милиона лева. Той самият обаче призна, че няма доказателства тези фирми да са собственост на депутата със сигурност, защото като народен представител Делян Пеевски няма право да притежава търговски дружества и да влиза в управлението им. "Казах ви каква е връзката, която съм направил – през тази безумна клевета, която беше отправена към г-н Цветан Василев – че той е поръчал свой длъжник", коментира той. Кредитите, които има Ирена Кръстева, също са редовни и се обслужват, но те нямат нищо общо с издателския ѝ бизнес. По думите на Христов не са в големи размери.

"По отношение на "Булгартабак Холдинг", вижте, кой е собственикът на "Булгартабак Холдинг" не знае нито КФН, нито никой в държавата. След като КЗК ловко беше преметната с това, че някакво физическо лице е краен собственик на дружество в Австрия и там беше прекратена процедурата, след като КФН опитва повече от 3-4 месеца да стигне до повече информация и не може, включително поради несъдействието на "Булгартабак Холдинг", как можем ние да знаем това", коментира той. Кредитите на това дружество в КТБ също не са в големи размери, има обаче мигриране на кредитни експозиции към други банки.

Стана ясно още, че парите на държавните енергийни дружества възлизат на 2% от общата депозитна база. "Не надценявайте парите на държавните дружества. Много хора се упражняваха върху тяхното декапитализиране през последните години", коментира Илиан Зафиров. Тези 2% възлизат на около 140 млн. лв.

Георги Христов каза, че при претърсването на сградата на бул. "Цар Борис Трети", в която се помещава и КТБ АД, полицията е проверявала помещения на фирмата "Бромак" ЕООД. Това е единственото дружество на Цветан Василев, което е акционер в КТБ. Самият Цветан Василев не присъства на пресконференцията, тъй като е в чужбина на планувано бизнес пътуване. Георги Христов потвърди, че Василев има кредити в КТБ, но те не нямат характер на проблемни кредити. КТБ АД не кредитира и БТК. Досега не е обсъждано свикване на ново Общо събрание от мениджмънта или акционерите на банката.

Любомир Денев от Надзорния съвет увери, че въпреки кампанията срещу банката тя не е претърпяла сериозни вреди, но е недопустимо прокуратурата и досъдебното производство да се използват в подобен план. От ръководството на КТБ АД казаха още, че нямат намерение да съдят държавата.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


53 Ralica Hristova 16.06.2014 | 17:20
Явно е,че има много голям конфликт с банката, защо толкова много искат да я съсипят,толкова ли е лошо,че си имаме българска банка, която работи добре?!
52 gergana dimova 16.06.2014 | 17:18
Не може по този начин да се манипулира, не е нормално.
51 Svetlozara Halacheva 16.06.2014 | 16:41
НИкой не врява, че Василев ще тръгне да прави мокри поръчки, в кой век живеем,това е абсурдна работа, не знам само какво се цели с тези глупости? Занимават обществото с личните си драми, които само и единствено вредят,сещате ли се колко хора имат сметки в банката, ако се създаде напрежение и хората да почнат да се паникьосват.
50 mariyna todorova 16.06.2014 | 16:36
Не сме нормална държава, у нас се рпаздава правосъдие по този начин и се опитва да рекетира една банкова институция, а най-страшното е, че зад тези действия стои и съдействието на прокуратурата.
49 Георги Георгиев 16.06.2014 | 16:12
Че е смешно-смешно е, само че това не пречи на Пеевски да измисля още по-абсурдни истории покрай този случай и да се разпространява в медиите тази информация.
48 gergana dimova 16.06.2014 | 15:59
Наистина е смешно да замесват Василев в подобно нещо.
47 gergana dimova 16.06.2014 | 15:55
За мен те са си казали точно как стоят нещата. Ако на някой не му отърва проблема си е негов, но да продължава да се уронва името на банката е прекалено.
46 Rosi Nikolova 16.06.2014 | 15:43
Василев си няма друга работа, ами седнал да измисля как да затрие Пеевски, аххах:)
45 Emily Reed 16.06.2014 | 15:25
Това е то, без политически чадъри не може да се просперира, опиташ ли се да се дистанцираш от тези хора, държавата с цялата си мощ се стоварва теб и по-специално прокуратурата.
44 Bright Light 16.06.2014 | 15:20
Интересна беше пресконфернецията. От мениджмънта отговаряха доста чисто и ясно на всички задавани въпроси, като не си бих отбой за нищо. Разбира се, има и банкови тайни, които няма как да се коментират публично. А и няма как да отговарят от името на Цветан Василев, важното е наистина да носят отговрност за името на КТб, както и той самия го прави. Не мисля, че Василев ще остави нещата така, опетниха му името и то по много грозен начин, както и името на банката в която е основен акционер
43 Анабела Събринова 16.06.2014 | 15:18
Мисля, че от банката са отгооврили доста точно на редица въпроси. Сега е важно този панаир дирижиран от Пеевсеки най-вече, особено по медиите да спре и да се концентираме върху стабилността на банковата система, върху Оставката на това правителство и какво правим на избори?!
42 Alena Bukva 16.06.2014 | 15:16
""Казах ви каква е връзката, която съм направил – през тази безумна клевета, която беше отправена към г-н Цветан Василев – че той е поръчал свой длъжник", коментира той. Кредитите, които има Ирена Кръстева, също са редовни и се обслужват, но те нямат нищо общо с издателския ѝ бизнес." - Това, щом го има черно на бяло, а то го има, значи спекулациите че КТБ обслужва медиите на Пеевски са били чиста проба лъжа
41 Вяра Петрова 16.06.2014 | 15:14
наистина е смешно, в наши дни кой ги прави тези неща, айде стига глупости,всичко е абсурдно, може ли такава целенасочена атака да има към банката, все пак много хора държат парите си вътре, като оставим богатите и известни на всички, поне за хората да помислят, които с нищо не са виновни, че някой таи лична омраза към Василев и КТБ
40 Alena Bukva
Този коментар е маркиран като неуместен.
39 Anna Vasileva 16.06.2014 | 14:58
Човекът си спази думата да каже точните цифри на парите,които има в банката,дано сега обаче да не измислят нова история с тази информация.
38 работната пчела 16.06.2014 | 14:30
Не знам какво да кажа, досега не е имало чак толкова голям скандал,а най-лошото е,че лъха на поръчка, доказателства няма, призоваването-цирк, медийната атака не спира, кой дирижира? на кой му пречат КТБ и Василев?
37 Alena Bukva 16.06.2014 | 14:19
Абсолютно. УЖ независимата Икономедия и независимият Иво Прокопиев винаги били казвали обективната истина, и винаги са били против Пеевсеките медии, а сега излиза, че в удобен за тях момент няма проблем да ги изпозлват, като източници на информация?! Което е показателно колкО ЗАВИСИМИ са Капитал и Дневник релано и как се нагаждат според ситуацията. Явно наистина е просто важно всички да са заедно "СРЕЩУ" в един момент, дори и попринцип да не са заедно
36 Bright Light 16.06.2014 | 14:17
Така е, най-вече жълтия ПИК, който не спря да бълва безумия. Ама другите уж сериозни медии, за какво им се вързаха?! Явно им е било удобно!
35 Bright Light 16.06.2014 | 14:16
На пресконференцията присъства и изп. директор Георги Христов. "Смешно е да се твърди, че Цветан Василев е поръчал Делян Пеевски! Кой иска да убие длъжника си?", попита Христов. - Е, подобно изказване е леко пресилено, но да, наистина е СМЕШНИ И НЕЛЕПО подобно твърдение, а и вече се доказа че не е и вярно. Така, че стигаме до извода, че Пеевсеки може просто иска да се изкара жертва в очите на обществото, което както знаем, хич не го тачи. И има за какво.
34 Анабела Събринова 16.06.2014 | 14:15
Този казус тепърва ще търпи развитие, но сега по-важното е тази банка да запази финансовата си стабилност и цялост, а тя го прави. Оказва, че се всичко е много излишен медин шум и то нарочно явно, а това, кой какви дългове и кредити има и не обслужва тепърва ще си проличи. Браво на КТб, че веднага излязаоха пред медиите с официални изявления
33 трендафил въжарски 16.06.2014 | 14:15
редно е КТБ да осъди всички медии, които я оклеветиха
32 Alena Bukva 16.06.2014 | 14:00
Излезе накрая, че срещу КТБ няма никакви 'процесуални действия, че те дори и прозвики не са могли да имв ръчат по нормалнич начин, защото не знаели за какво да ги призвоат!! Просто не е истина. Абсолютен цирк беше това, а КОЙ изпозлва прокуратурата за да си прави такива представления платени от нашия джоб??
31 mitko velev 16.06.2014 | 13:49
В правото са си от КТБ да съдят наред за неверни информации, които се тиражират по медиите.
30 mitko velev 16.06.2014 | 13:47
Всички тези фантасмагории са по сценарий на Делян Пеевски, сега му е нужно да се изкара жертва, чета по десет тиражирани статии с едно и също съдържание и с гръмки заглавия, които се опитват да сринат банкера Василев и КТБ, голям смях..
29 трендафил въжарски 16.06.2014 | 13:46
сега КТБ да съди всички за манипулациите. Пеевски и Прокопиев са виновни, че у нас вече няма журналистика.
28 visoko naprejenie 16.06.2014 | 13:45
Мен ако питате след всичките тези глупости хич няма нужда да казват нищо от КТБ, директно в съда, дори мога да кажа,че направиха услуга на своите клиенти с тази пресконференция да дадат обяснение на хората, което обаче определено не беше заслужено за медиите, които се оляха тая седмица със скандали.
27 Krist Novoselic 16.06.2014 | 13:43
Мисля, че в КТБ трябва да спокойни след като не са вършели никакви престъпление и пр. В крайна сметка се вдигна негативен шум около тях, а това най - вероятно е била и целта на Пеевски .
26 reni angelova 16.06.2014 | 13:41
Имат пълното право да го направят, защото е недопустимо да се уронва престижа по този начин на една банкова институция, която е много добре работеща.
25 reni angelova 16.06.2014 | 13:39
"Зафиров и Христов заявиха още, че са били извикани на разпит в прокуратурата точно в деня, когато е трябвало да се проведе Общо събрание на акционерите на КТБ, което според тях е нарочно" - и са прави според мен.
24 reni angelova 16.06.2014 | 13:38
Много добре, че направиха тази пресконференция, за да станат ясни нещата. Все пак не може да се хвърля невярна информация.
23 mind games 16.06.2014 | 13:35
Не мисля, че точно тази атака идва от Прокопиев, въпреки, че и той вероятно желае това. По-скоро дебелака се е развъртял като слон в стъкларски магазин и в паниката си е измислил опита за покушение.
22 mind games 16.06.2014 | 13:34
Постановката на Пеевски е повече от слаба. Трябваше да отиде в киноцентъра Бояна и да плати на някой режисьор там, за да измисли нещо по-правдоподобно.
21 Desislava Stoyanova 16.06.2014 | 13:34
Надявам се ,че се заведат дело срещу медиите,които така спекулихара с информация и си измисляха факти,които да утежнят повече ситуацията,в която се намираше банката миналата седмица, доста лъжи се изписаха, да не забравяме и Василев, като се върне да се свърже с адвоката си и да престане това българско писане, а после мислене!
20 Desislava Stoyanova 16.06.2014 | 13:32
оф, особено Икономедия, там не дават да пекне чуждо мнение, цензурата на Ивчо :Д
19 трендафил въжарски 16.06.2014 | 13:28
не забравяй и съюзниците им от медияпул, офнюз и икономедия на Иво Прокопиев
18 трендафил въжарски 16.06.2014 | 13:27
някой се опитва да разклати банковата ни система , като атакува най-голямата българска банка, и най-сиgурната. Дали не е кръга около Иво Прокопиев?
17 evelin mincheva 16.06.2014 | 13:27
Този Пеевски какво все го вкарват в новините. Довчера никой не го знаеше. И никакви бомби и убийства няма. КТБ как ги търпят тези обиди
16 Иван Ангелов 16.06.2014 | 13:17
Ще видим какво ще се случва занапред. Би било добре в медийното пространство да спрат да се пишат манипулативни статии, които нямат нищо общо с истината. Точно това правят ПИК.БГ от известно време насам.
15 Надя Богданова 16.06.2014 | 13:17
Ето,казват си хората,а медиите направо се взривиха с невярна информация,ще се зарадвам сега ако ги изпоосъдят.
14 опитен ловец 16.06.2014 | 13:16
"На пресконференцията присъства и изп. директор Георги Христов. "Смешно е да се твърди, че Цветан Василев е поръчал Делян Пеевски! Кой иска да убие длъжника си?", попита Христов." - Има логика в думите на този човек и според мен е пределно ясно на хората, че всичко това е направено с цел манипулация.
13 tiha paranoq 16.06.2014 | 13:16
Какви действия да предприемат срещу КТБ, след като толкова ясно се вижда, че всички обвинения към банката и собствненика и са несъстоятелни .
12 Бандата наОушън 16.06.2014 | 13:11
"Изпълнителните директори на банката с пресконференция в БТА" - Много ясно и точно са се изразили хората. За пореден път оставам с убеждението, че определени медии насаждат напрежение и удрят имиджа и репутацията на определени фигури, банки и компании.
11 Батко съссладко 16.06.2014 | 13:07
Това са лъжи на ПИК.БГ, което е повече от очевидно, че се прави с цел черен ПР, за да се навреди по реномето на КТБ. Хората го усетиха това и разбраха много добре от кого идва тази атака.
10 Ruslana Hristova 16.06.2014 | 13:02
Гледах пресконференцията, беше много интересна. Определено си пролича,че нещата,които се изговориха миналата седмица са били измислица, най-малкото двойна лъжа, като се сложи че за били извикани на 12,а само 6 човека на разпит.
9 kameliq ganeva 16.06.2014 | 12:57
Оказа се, че и проверки не са правени, но е друг въпросът, че всички продължават със спекулациите и манипулацията. Интересно ми е до кога с всичко това, още колко Пеевски ще се прави на жертва? Да, кой убива длъжника си, при положение, че повечето дори ги пазят, за да могат да си получат парите.
8 Proletina Petrova 16.06.2014 | 12:45
Смешно е да, но Пеевски явно не се интересува колко много се излага пред всички с глупостите си и нелепите обвинения и при все, че уж било поръчано за май месец убийството, а те били заловени юни, какво е това, тези да не би да могат да пътуват във времето??
7 Emily Reed 16.06.2014 | 12:41
"Смешно е да се твърди, че Цветан Василев е поръчал Делян Пеевски! Кой иска да убие длъжника си?" - като цяло целият този сценарий е изключително нелеп. Делян Пеевски се компрометира достатъчно пред обществото, с което си подписа смъртната присъда, че не е нужно някой да го поръчва. Доган да си събира версиите!
6 Пламена Христова 16.06.2014 | 12:40
Ще ги заведе със сигурност, никой не би оставил по този начин да му се петни името и още повече да му се предписват убийства. Никой не се замисля какво може да се случи след всичката тази помия, която се изсипа и че ако банката обяви фалит, какво ще се случи с държавата ни. Важното е Делянчо да излезе жертвата, този със сигурност може да бъде линчуван от народа. Никой не го иска.
5 Epifani Gancia 16.06.2014 | 12:36
Не са предприемани процесуални действия, но важното бе да се създават такива внушения, след като Цацаров се изтипоса пред бизнес сградата в петък, така да ги снимат медиите, пък се разотидоха. После той твърди едно, на сайта пише друго...
4 Сив вятър 16.06.2014 | 12:20
Аз мисля че КТБ трябва да подадат жалба или да съдят Пеевски за тези тежки обвинения. Как може да търпят подобно нещо. Нали така се уронва престижа на банката. Да го съдят.
3 трендафил въжарски 16.06.2014 | 12:03
според мен той трябва да заведе дела за клевета
2 трендафил въжарски 16.06.2014 | 12:02
Истината е, че Пеевски чрез медиите си притиска Цветан Василев, както преди това атакува Цветанов и Борисов, и както Прокопиев атакува - странен е меко казано синхрона между медиите на Пеевски и Икономедия на Прокопиев напоследък, не намирате ли?
1 Пламена Христова 16.06.2014 | 12:00
Смешно е , но медиите на Пеевски не спират да го тиражират от няколко дни, а след като банкерът се върне съм убедена, че всички много ще се притесняват, да не би да заведе дела за клевета и заради тежкото обвинени за предумишлено убийство, Заслужават си го всички до еди, а Пеевски няма място в държавата ни, малко ли му е властта чрез медиите, ами и Прокуратурата.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Вълната на Мария детски тв филм...
  • 06:15 Вълшебните приказки на щурчето:...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.