На ГКПП Капитан Андреево ще работят две лаборатории за проверка на плодове и зеленчуци и това е добра сделка, която бе постигната след сериозни усилия на Българската агенция по безопасност на храните. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред производители и преработватели на плодове и зеленчуци днес в Старосел. Във връзка със сключеното извънсъдебно споразумение, той разясни, че според независима оценка това е по-изгоден вариант за държавата, която ще разполага с втора лаборатория за контрол на храните.

"След много сериозни усилия и юридическа кореспонденция, БАБХ постигна нещо, което смятам, че е голям успех. Срещу 10 млн. лв. съществуващата лаборатория на Капитан Андреево, в която работеше "Евролаб 2011", ще премине в ръцете на държавата и никой там повече освен държавата няма да контролира плодове, зеленчуци и храни за човешка консумация", каза министър Вътев. За сравнение, той посочи, че при възможно едностранно прекратяване от страна на БАБХ следва да се заплатят неустойки в значително по-голям размер и да се водят дълги съдебни процеси.

Министърът уточни, че лицензът се прехвърля на Агенцията по храните и лабораторният капацитет на ГКПП Капитан Андреево става такъв, че там няма да има почти никаква опашка от камиони. Една проба ще се прави за времето от 30 мин. до 6 часа. Това ще е времето за проби и при втората лаборатория, в която ще работи БАБХ.

С извънсъдебно споразумение се цели да се намали дължимият размер на обезщетението на 10 000 000 лв., а всички подобрения в сградата, извършени от фирмата, както и цялото лабораторно оборудване и машини в лабораторията да останат в собственост на БАБХ. Със същото споразумение акредитацията на лабораторията, която е изградена, оборудвана и акредитирана за сметка на фирмата, преминава върху БАБХ, където Aгенцията веднага може да започне

дейност по лабораторни анализи на влизащите през ГКПП храни и стоки, като таксите за изследванията ще влизат изцяло в държавния бюджет. По този начин ще бъде прекратена възможността дружеството да търси, вкл. по съдебен ред, многократно по-големи неустойки, обезщетения за вреди и пропуснати ползи, каквито се дължат, съгласно експертизата на вещото лице. И не на последно място, ще бъде спестено време, необходимо за съдебните процеси и дължимите по тях значителни разходи.

На дискусията в Старосел министър Вътев представи напредъка по законодателните инициативи на МЗХ, сред които последните промени в Закона да собствеността и ползването на земеделските земи, планираните промени в Закона за кооперациите с цел насърчаване на създаването на кооперативи и законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни. В срещата участие взе и заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев. Събитието се организира от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и Асоциация "Традиционни български консерви".