"От години има френски фирми, които биха искали да развиват тази дейност и в България. Към момента оперират такива компании, но още три искат да влязат на този пазар, като има дори и български фирми". Бизнесът обаче се нуждае от умеличение на квотата и отпадане на ограниченията пред дейността им. Това съобщи на форум по темата за ваучерите за храна посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, цитиран от БГНЕС.
Системата за ваучери за храна генерира много непреки приходи за държавата и навсякъде по света, където е въведена, е доказала своята ползотворност. Тя е полезна и за работодателите, и за работниците, подпомага косвено бюджета и развитието на фиска. Това смятат пък председателят на Асоциацията на ваучерите за храна Габриела Колева и президентът на КТ "Подкрепа” Димитър Манолов.
Дьо Кабан взе участие в конференцията като представител на страната, създала системата за авучерно хранене преди поведе от 50 години. Към днешна дата методът се прилага в над 40 държави в света, подчерта той.
Посланикът отчете, че досега е имало ограничения, които през годините са отпадали постепенно. През 2007 г. например е била променена квотата за тези ваучери за храна. През октомври миналата година той се е срещнал с представители на фирми за ваучери, синдикати и с КРИБ и са разговаряли за прилагането на тази гъвкава система за бизнеса, даваща възможност за социални придобивки извън заплатата.
Посланикът се е срещнал и с председателя на парламентарната комисия по бюджет Менда Стоянова. Двамата са договорили квотите да бъдат увеличени с още 20 млн. лв., "което е и станало", подчерта Дьо Кабан.
"Ваучери за хранене в България има от 1997 г. В момента сме на следващ етап от развитието на тази система, която включва по-голяма свобода за фирмите, които оперират в този бранш и искат увеличаване на квотите за ваучери", каза президентът на КТ "Подкрепа”. Манолов е категоричен, че системата за ваучерно хранене е полезна за бюджета и фиска.