Категорично може да се каже, че българският хляб не съдържа генно модифицирано жито. Това заяви Камен Николов от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) пред TV7. По думите му през миналата година експертите от агенцията са взели над 100 проби за наличие на ГМО, като всички били отрицателни.
Той подкрепи идеята на председателя на "Зелени инициативи" Диана Хусеин да има дебат по отношение на забраната на трансмазнини. Относно появилите се информации за вредата на здравето от хидрогенните масла, които се намират в основата на маргарина, сладкарската сметана и палмовото масло, Хусеин посочи, че трябва да се реши дали да се забранят или първоначално да се ограничи използването на подобни масла.
"В САЩ има ограничения да се ползват под 1% трансмазнини”, твърди Хусеин.
По думите им дори се чували призиви за пълната им забрана.
"За трансмазнини се говори от 25 години. Има два термина - безопасни и безвредни. Маргаринът е безопасен, защото е направен според изискванията. Но е вреден, ако всеки ден ядем по една кофа маргарин”, каза Камен Николов.
Според него усилията трябва да се насочат към инициативи, които да научат децата на рационално и балансирано хранене от най-ранна възраст. Той бе категоричен, че една забрана не може да е решение.
"Има директиви, които трябва да спазваме като страна-членка на Европейския съюз (ЕС). Няма директива, която да забранява трансмазнините”, твърди Николов.