Забраняват маркирането на коли във връзка със застраховка "каско"

Застрахователите, нарушили забраната, ще плащат глоба между 30 и 60 хил. лева

по статията работи: Деляна Петкова | 04.05.2011 | 13:51

На днешното заседание правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането, съобщиха от правителствената информационна служба. 

С промените се цели прекратяване на трайно наложени практики по налагане на задължително изискване от страна на застрахователи за поставяне на "пасивни маркировки”, представляващи знаци, стикери или други белези, върху дадено моторно превозно средство.

Предлаганите мерки са насочени към осигуряване на пълна прозрачност в отношенията потребител на застрахователна услуга – застраховател, чрез премахването на външни, междинни структури и лица, свързани и по определен начин част и условие за влизането в сила на застрахователния договор и осигуряване на покритие по определени рискове, като например рискът "кражба” по застраховка Автокаско.

Неспазването на забраната от страна на лицето, което управлява автомобила ще се наказва с глоба от 50 лв. Застраховател, който извърши или допусне извършването на това нарушение ще се наказва с имуществена санкция от 30 000 до 60 000 лева, а при повторно нарушение – от 60 000 до 120 000 лева.

Контролът по спазването на тази мярка ще бъде на Комисията за финансов надзор по отношение на застрахователите и техните търговски практики и на Министерството на вътрешните работи по отношение на водачите на моторни превозни средства, които въпреки въведената забрана и ограничения продължават да поставят върху моторните превозни средства индикации за наличието на сключена застраховка "Автокаско".

Освен промените, свързани със застраховката "каско", Комисията за финансов надзор преди седмици предложи застраховката Гражданска отговорност да бъде плащана накуп, както и да се премахнат стикерите на застрахователите върху автомобилите.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


31 Draga Mateeva 04.05.2011 | 16:38
Въпросът с изплащането на обезщетения е спорен. Истина е, че застрахователните компании не дават пари "на драго сърце", но да не изключваме и факта, че много хора злоупотребяват с тях. При повечето хора, когато им се предлага дадена застраховка, това, което разбират е ,че се иска минимална сума пари, която ще им донесе поне 4-цифрена печалба. Други целенасочено отиват да си направят дадена застраховка и после умишлено предизвикват настъпването на събитие, за да може да вземат парите от обезщетението.
30 Ива Хинова 04.05.2011 | 16:23
А защо не предложат разсрочено плащане в бензиностанциите?! Иначе така като гледам тези мерки догодина няма да са много полезни и ще трябват да изфабрикуват нови за колоездачи и каручки, например. Нищо чудно и тогава да трябва да плащаме винетки и застраховки...
29 Криси Митева 04.05.2011 | 16:18
А бе то злоупотреби със застрахователи винаги ще има! Въпроса е, че е хубаво да се наблегне на контролните органи, които УЖ следят за това! То не може само да си прехвърлят отговорността. Махането на една лепенка, не е никакво решение!
28 Петър Стоянов 04.05.2011 | 16:17
Колкото и да смятат "Гражданска отговорност" за ненужна и да не я плащат, ако бъдат хванати, със сигурност ще им коства повече, отколкото ако просто си я платят, като добросъвестни български данъкоплатци.
27 Стамена Георгиева Георгиева 04.05.2011 | 16:14
Да Ани, това е наистина много хубаво. А колко застрахователи има, които само се чудят за какво да се хванат, за да не изплатят обезщетението, което заслужаваш? Вярно, че има много хора, които злоупотребяват с това, но в крайна сметка не всички го правят.
26 Ани Г. 04.05.2011 | 16:02
Bоrislav, по принцип е така, но много зависи, от застрахователното дружество.Има някой, които дир в месеците на активно правене на ГО, предлагат добри отстъпки и оферти. Иначе, като цяло е хубаво да си направиш застраховка "Каско", ако разбира се колата си заслужава и не е много стара и очукана. Наскоро ни бутнаха огледалото на един паркинг, и веднага ни беше обезщетено от застрахователя, още същият ден ни дадоха паричките.
25 Златка Стоева 04.05.2011 | 15:49
Илиян, не всеки "забравя" да плати. Има хора, които умишлено искат разсрочено плащане, защото през зимните месеци не карат автомобила, следователно защо да си увеличават излишно разходите. А други прекарват по-голяма част от годината в чужбина и автомобилът остава в България, където не се кара изобщо. Защо в тези случаи хората да не си спестят определена сума...
24 Borislav Bonev 04.05.2011 | 15:47
Не знам, Аз гражданската отговорност я плащам винаги месец Ноември - тогава е на най-промоционалната цена. Ще Ви дам личен пример - в начало на Ноември платих 126 лева гражданска отговорност за една година. Ако сега трябва да плащам същото нещо, сумата, която трябва да внеса е 180 лева. Сами можете да направите разликата.
23 Илиян Илиев 04.05.2011 | 15:38
Естествено че "Гражданската отговорност" трябва да се плаща на един транш. В противен случай тарикатът плаща за три месеца и после "забравя" да плати. И полицата се превръща в "Селска отговорност". А отговорността се носи докато имаш кола и я караш. Като не искаш да носиш отговорност, продай си колата за 250 лева за скрап. Ей затова тоя народец е на това дередже. Щото всеки тарикат си мисли, че е по-тарикат от другия.
22 Данчо Георгиев 04.05.2011 | 15:38
Аз нямам застраховка "Каско", защото колата ми е евтина и има забележки по външния вид и сумата, която ще ми поискат ще е голяма. Плюс това, застрахователи се страхуват, да не би Аз да си имитирам удари, за да мога да си оправя проблемите по външния вид.
21 Златка Стоева 04.05.2011 | 15:30
По отношение на въвеждането на еднократно плащане на ГО, смятам че за пореден път се вижда как се опитват да натоварят дребния човечец, който едва събира 40-50лв, да си плати 3-месечната вноска. На по-платежоспособните това няма да навреди. Цялата система на застраховане така е направена (освен да те обере до последно), че да печелят по-заможните. Всякакви отстъпки от допълнителни застраховки или промоционални пакети са предназначени за този, който разполага с пари.
20 Станимира Георгиева 04.05.2011 | 15:29
Не виждам, как наистина могат да те задължат, да си плащаш този задължителен данък, каквато е ГО, на веднъж! За мен, като цяло е по-изгодно, защото разсроченото плащане на каквото и да е било, винаги излиза по-скъпо, за това предпочитам така, дали ще събера парите или ще спра колата докато мога да си го позволя, това си е мой проблем. Но, повечето хора, наистина не могат да си я плащат наведнъж, при положение, че даваш пари и за Технически прегледи, "Каско" (според случая) и ред други простотии. Не дай си Боже, нещо да поправяш в същия период! А колкото до този пълен абсурд, за това да плащаш по отделно за всички превозни средства, които притежаваш, тук ясно изпъква каква машина за пари е държавата.
19 Петър Стоянов 04.05.2011 | 15:26
Тенденцията е Европа е, към намаляване лепенето на стикери по колите въобще. А ние, както знаете се водим по ервопейски образец и следваме европейските норми и принципи. Старият трик с каското го знаете, стига да имате познат, който да работи в такова застрахователно дружество, за не голяма сума можете да си стягате колата всяка година, поне външно.
18 Пролет Генадиева 04.05.2011 | 15:17
Свилен, има много шофьори, които не се притесняват да карат без книжка, а за Гражданска, не са си и помисляли да си правят.
17 Павката _ 04.05.2011 | 15:17
Свилен, гражданската отговорност е задължителна и ако те спре катаджия и види, че нямаш такава застраховка, ти съставя акт и олекваш с 400 лв.
16 Свилен Терзиев 04.05.2011 | 15:14
Работата е ясна- този, който има пари да си плати Гражданската отговорност ще кара, а другите които не могат пак ще карат, но с повишено внимание.
15 Ани Г. 04.05.2011 | 15:12
Георги, благодаря ти за подробното обяснение, сега вече ми се изясни ситуацията. Ами да, те винаги си имат начин, големите обирджии, да разберат дали тази кола е застрахована или не , така че няма значение наистина за тях. Вместо това, властите могат да насочат повече усилията си към опазване на общественият ред, да има повече охрана по паркингите, дори и по-обикновените, и като цяло към организираната престъпност, която си остава номер едно проблем в България.
14 М. Иванова 04.05.2011 | 15:12
Като причина за цялостното плащане изтъкнаха, че някои хора не могат да дадат парите на куп, а след това се бавят с изплащането или закъсняват с вноските. Ами ще закъснеят, след като, трябва да дадат толкова много пари и да останат гладни и без пари.
13 М. Иванова 04.05.2011 | 15:07
А кой да ги застрахова щом са твоя собственост и двата? Съгласна съм, че размерът трябва да зависи от нарушенията.
12 Георги Петров 04.05.2011 | 15:05
Ситуацията с премахването на стикерите е, обикновените крадци, на които им викат "кокошкари", да не знаят коя кола е застрахована и коя не. Сега, който има стикер е отбелязано, докога важи каското. Дребните крадци се страхуват да разбиват застрахованите коли, защото после има едни много лоши момчета, които ги намират и им правят "намек", да не посягат на техните коли. А относно вече сериозните и изпипани крадци, тях не ги интересува една кола има ли стикер или не. Те не ходят до колата да гледат, има ли стикер и докога е валиден той, а си имат достатъчни връзки, които проверяват през компютъра само чрез казване на регистрационен номер на автомобила, дали има застраховка "каско" и в кое дружество е. Сериозните автоджамбази не могат да бъдат спрени чрез тези мерки, но могат да накарат обикновените "кокошкари" да спрат да разбиват и тарашат колите.
11 V D 04.05.2011 | 15:04
Това наистина беше върха на глупостта, да те задължават да си платиш на куп гражданската застраховка. Трябва всеки сам да прецени как е по-добре за него. Иначе глобяват за старите стикери, както от гражданските, така и от винетките. Само се чудят какво още да измислят.
10 Илиян Илиев 04.05.2011 | 14:59
Застраховката ГО трябва да е на водача, а стойноста и според нарушенията. Не е нормално ако имаш два автомобила които управляваш само ти, да ги застраховаш и двата.
9 Данчо Георгиев 04.05.2011 | 14:52
Махането на стикера застраховка "Каско" ще докара определени дружества до сигурна загуба на пари, от съответните застрахователни полици. Това е така, тъй като неформално се знае, че към определени дружества работят силови групи, които откриват крадени автомобили. Има и тенденция да не се крадат коли, които са застраховани във въпросните застрахователно дружества.
8 Миглена Иванова 04.05.2011 | 14:51
Старите стикери трябва да се махат, защото има глоба - в крайна сметка, от КАТ глобяват. А стикерите за Каско-то се махат заради измами - например, инсценировка на кражба на кола, за да се вземат парите от застраховката и т. н. Но това, че ще се плаща накуп Гражданската отговорност не е много умно решение. Май все повече шофьори ще я смятат за излишна "екстра".
7 Станимира Георгиева 04.05.2011 | 14:49
Стамена, още не е гласуван, като закон, а само предложен като проект за закон и одобрен само като такъв. Те първа, явно ще се умува, дали да стане Закон. Мисля, че ще е по-удобно от чисто практична гледан точка! Георги, последно мисля, че трябва да се махнат старите стикери за гражданска отговорност - май има и глоби. Да, мисля, че последно това се реши!
6 Ани Г. 04.05.2011 | 14:49
Ама някой от вас разбрал и поне, защо трябва да се махат тези стикери, като изключим излишното им натрупване на стъклото на колата, каква е основната причина, как това ще спомогне за "прозрачността" в отношенията между застрахователите и потребителите???? "...чрез премахването на външни, междинни структури и лица, свързани и по определен начин част и условие за влизането в сила на застрахователния договор и осигуряване на покритие по определени рискове, като например рискът "кражба” по застраховка Автокаско." Някак си тази част от изречението, остава не доразбрана?
5 Алекс Г. 04.05.2011 | 14:24
Най-логичния и нормален подход е да се измисли един стикер, който да доказва, че имаш всички застраховки, винетки, граждански отговорности и какви ли не още щуротии. В крайна сметка не искаме стъклата на автомобилите ни да приличат, като на циркова кола.
4 Георги Петров 04.05.2011 | 14:24
А това, важи ли за страничните прозорци? Масово там застрахователите си лепят стикерите. За гражданската отговорност какво става?
3 Стамена Георгиева Георгиева 04.05.2011 | 14:10
Само не разбрах от кога влиза в сила това решение и кога трябва да ги махнем?
2 V D 04.05.2011 | 14:08
По-добре да я няма на предното стъкло и без това се маха трудно. То винетки, застраховки, заприличаха колите на коледни елхи. Аз съм доволна от това решение.
1 М. Иванова 04.05.2011 | 14:01
До сега ни задължаваха да ги лепим на стъклото, сега да ги махаме. Те изобщо знаят ли какво искат?

ТВ програма

Кино

  • Сега Господин Тау тв филм /31 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.12...
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.