Захарта и брашното поскъпват

Продължават да поскъпват някои от основните храни на дребно у нас. Яйцата и пилешкото месо пък поевтиняват

по статията работи: Теодора Пенева | 03.08.2012 | 21:00

Продължават да поскъпват някои от основните храни на дребно у нас, сочи последният анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), информира Econ.bg.

С 6 стотинки на дребно е поскъпнала захарта, която през първите шест месеца от 2012 г. следваше устойчива тенденция на плавно поевтиняване. За втора поредна седмица леко се покачва и цената на брашното – със стотинка за килограм. Охладеното пиле пък е увеличило търговската си стойност с 3 стотинки.

За сметка на това се наблюдава спад с по 1 стотинка в цената на двата размера яйца – M и L. Със стотинка се е понижила и цената на замразеното пиле. Без промяна е търговската стойност на олиото.

Захар

Бялата кристална захар на дребно е поскъпнала рязко. През седмицата 25 юли–1 август средната ѝ за страната цена се е повишила с цели 6 стотинки до 2,26 лева за килограм. Това представлява растеж с приблизително 2,7%.

Увеличението се дължи единствено на поскъпването на продукта в големите вериги, където средната му цена е нараснала с 11 стотинки и през седмицата е била 2,20 лева. Захарта е поскъпнала отчетливо в повечето от проучваните области, като най-съществените повишения са в размер на 29 стотинки или с 15,6% (в Разград, в Русе и в Силистра), на 25 стотинки или с 12,6% (в Монтана и във Враца) и на 20 стотинки или с 9,6% (в областите Плевен, Габрово и Велико Търново). Не е отбелязано нито едно поевтиняване.

При малките магазини в изследваните региони не са отчетени никакви ценови промени.

Олио

Цената на рафинираното слънчогледово олио на дребно остава без промяна – средно за страната то е вървяло за 3,04 лева за един литър. В някои проучвани региони са забелязани ценови изменения. Най-сериозното поскъпване е с 8 стотинки за литър и е наблюдавано в ГТВ в София, а най-съществените понижения – с 11 стотинки (в големите магазини в Шумен) и с 10 стотинки (в малките магазини в Добрич).

Яйца

И двата размера яйца са поевтинели с по 1 стотинка на дребно. Яйцата размер M отново са достигнали търговската стойност от 26 стотинки за брой, а тези размер L са стрували 28 стотинки. На областно ниво са регистрирани увеличения с по 1 стотинка и намаления с по 1 до 3 стотинки, като това важи и за двата изследвани размера на продукта. В повечето региони обаче цената на яйцата остава без промяна.

Брашно

С още 1 стотинка се е повишила средната цена на дребно на брашното тип 500 и в рамките на последния проучван интервал е достигнала ниво от 1,06 лева за килограм. Продуктът е поскъпнал в приблизително половината от проучваните региони, като най-отчетливото увеличение е с 10 стотинки за килограм и е регистрирано в ГТВ в Благоевград. Отбелязани са и два ценови спада – с 10 стотинки в големите магазини във Варна и със 7 стотинки – в тези в София. В малките магазини в тези области обаче брашното е поскъпнало съответно с 4 и с 5 стотинки за килограм.

Агнешко месо

Няма промяна в търговската стойност на дребно на цялото агне. То се е продавало средно за 13,40 лева за килограм.

Агнешката плешка също запазва търговската си стойност от 13,04 лева. Агнешкият бут от своя страна е поевтинял с 3 стотинки до 13,36 лева за един килограм. И при двете разфасовки на месото не са забелязани отчетливи ценови промени в отделните изследвани региони.

Пилешко месо

Замразеното пилешко месо е поевтиняло с 1 стотинка до 4,42 лева за килограм. На средната му цена на дребно са оказали влияние няколко резки поевтинявания в ГТВ в различните области. Най-отчетливите са в размера на 36 стотинки, на 35 стотинки и на 34 стотинки за килограм и са забелязани съответно в Бургас, в Благоевград и в Кюстендил. Продуктът е поскъпнал с цели 35 стотинки в големите вериги в област София, което е и най-същественото от няколкото увеличения на регионално ниво. За сметка на това обаче е поевтинял с 10 стотинки в малките магазини в областта.

Цената на охладеното пилешко месо на дребно продължава да лавира – след спада с 3 стотинки през предходния проучван период тя отново се е повишила с толкова до 5,01 лева за килограм. И тук по-съществените ценови раздвижвания са наблюдавани в големите търговски вериги на изследваните региони. Най-сериозните увеличения са отчетени във Враца и в Монтана (с 25 стотинки), както и в София (с 22 стотинки). В нито една област не е регистриран ценови спад при прясното пиле.

Анализът проследява цените на шестте основни хранителни продукта – захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо. Средните за страната цени на продуктите представляват средноаритметичната стойност между средните им цени в големите търговски вериги (ГТВ) и тези в другите търговски обекти (ДТО).


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Златка Христова 04.08.2012 | 21:48
И Кали лъсна без горнище на плажа --> http://is.gd/X8Ku1n
1 The Best
Този коментар е маркиран като неуместен.

ТВ програма

Кино

  • Сега Празнично богослужение по случай...
  • 11:30 Отблизо
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Арена спорт
  • 13:15 Истории от Олимпийските игри
  • 13:30 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 14:30 Българското село
  • 15:00 Малки истории
  • Сега "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Малибу: Палатка за...
  • 14:30 "Без багаж" - документална травъл...
  • 15:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 16:00 "bTV разказва" - документална...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • Сега "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "В очакване на Купидон" - с уч. на...
  • 14:15 "Вълшебната градина" (премиера) - с...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "Големите постижения след 1989 с...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 "Големите постижения"
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.