Захарта и яйцата продължават да поевтиняват

Агнешкото и пилешкото месо леко поскъпват

по статията работи: Теодора Пенева | 27.04.2012 | 21:17

Продължават да се раздвижват цените на дребно на шестте основни хранителни продукта – яйца, олио, захар, брашно, пилешко месо и агнешко месо. Това сочат данните от седмичния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), направен за периода 18-25 април.

Докато "сладкарски" продукти като захарта и яйцата продължават да поевтиняват, двата вида меса (агнешко и пилешко) вдигат търговските си стойности, без да следват някаква строго определена тенденция. Това важи както за цялото агне, за агнешката плешка и за агнешкия бут, така и за замразеното и за охладеното пиле. През изминалата седмица цялото агне на дребно се е продавало по-скъпо, отколкото преди Великден, когато страховете от поскъпване бяха най-големи.

Без изненада остават непроменени средните цени на брашното и на олиото. Не е неочакван и фактът, че повечето изменения са регистрирани в големите търговски вериги (ГТВ) в изследваните региони, а цените в другите търговски обекти (ДТО) остават сравнително стабилни.

Захар

2,26 лева за килограм е струвала бялата кристална захар на дребно през седмицата 18-25 април. Това е с една стотинка по-малко, отколкото беше цената й в рамките на предходния изследван период (11-18 април), и продължава тенденцията на поевтиняване.

В повечето области стойността на продукта остава стабилна. В нито един от малките магазини не е отчетено поскъпване, а най-голямото понижение е в размера на 10 стотинки за килограм и е регистрирано във Варна. Най-сериозното повишение в големите вериги е забелязано в област София – с 8 стотинки, а най-сериозният ценови спад – в област Видин, със 17 стотинки.

Олио

Стабилна остава цената на рафинираното слънчогледово олио – на дребно то се е продавало средно за 2,96 лева за литър. Не са регистрирани съществени изменения и по области. Най-много продуктът е поскъпнал в София – със 7 стотинки в малките и с 11 стотинки в големите магазини. Най-голямото намаление на стойността на олиото е забелязано в ГТВ във Варна и е в размера на 8 стотинки за литър.

Брашно

Няма промяна и в средната за страната стойност на брашното тип 500 на дребно. В рамките на интервала 18-25 април то е вървяло за 1,04 лева за килограм. Ценови раздвижвания са наблюдавани само в някои от проучваните региони, предимно в големите им вериги. В ГТВ в четири области продуктът е увеличил стойността си с 10 стотинки, като това е и най-голямото поскъпване за периода. Областите са Перник, Разград, Търговище и Силистра. Най-същественото поевтиняване е отчетено в големите магазини в Шумен.

Яйца

С по 2 стотинки за брой е спаднала цената на двата размера яйца – М и L. Големите са се продавали средно за 30 стотинки на дребно, а малките – за 27 стотинки. На областно ниво измененията са плавно разпределени и касаят почти всички проучвани региони. Отчетено е поевтиняване в рамките на 1-8 стотинки за яйце в големите вериги и в рамките на 1-5 стотинки – в магазинчетата. В ГТВ на шест области яйцата размер M са поскъпнали с по стотинка за брой.

Агнешко месо

През периода 18-25 април е регистрирано поскъпване и в трите основни разфасовки на агнешкото месо на дребно. На регионално ниво раздвижванията са обхванали предимно големите магазини в различните проучвани райони.

Цялото агне се е продавало средно за 13,92 лева за килограм, което е с 14 стотинки повече, отколкото цената му през интервала 11-18 април. Най-много стойността му се е повишила в големите вериги в област Стара Загора – с един лев.

С 9 стотинки за килограм е поскъпнал агнешкият бут до 13,86 лева. По области обаче няма съществени ценови изменения. Най-голямото поскъпване, регистрирано в София (в размер на 1,79 лева), е компенсирано от най-същественото поевтиняване, отчетено във Варна (с 1,50 лева). И двете изменения са в ГТВ в областите.

Още по-слабо е повишаването на цената на традиционно най-евтината от трите разфасовки агнешка плешка. През периода тя е поскъпнала със 7 стотинки до 13,29 лева за килограм. Най-сериозното намаление на стойността й е забелязано в големите магазини във Варна, също в размера на 1,50 лева. Най-много е увеличила цената си плешката в Стара Загора – със 76 стотинки.

Пилешко месо

В рамките на последния проучван интервал е регистрирано повишение и в цената на пилешкото месо на дребно – както на замразеното, така и на охладеното. Традиционно, на областно ниво изменения са регистрирани само в отделни области, като по-сериозните са били в ГТВ.

Пиле – замразено

Продължава да се вдига цената на дребно на замразеното пилешко месо. През изминалата седмица то е повишило стойността си с още една стотинка до 4,42 лева за килограм средно за страната. В област Варна е забелязано най-голямото поскъпване на продукта – с 30 стотинки за килограм. С 20 стотинки пък е поевтиняло замразеното пиле в област Добрич, което представлява и най-отчетливото поевтиняване на продукта на регионално ниво.

Пиле – прясно, охладено

По-отчетливо е поскъпването при охладеното пиле, което през изминалата седмица регистрира изненадващ спад. В рамките на периода 18-25 април цената му се е увеличила с 4 стотинки до предвеликденските 5,02 лева за килограм. В Благоевград и в Бургас прясното пилешко месо е повишило стойността си съответно с 40 и с 50 стотинки, а понижения в такъв размер не са забелязани.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Панайот Траянов 28.04.2012 | 08:09
НОВИЯТ ПЕРФЕКТЕН ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ Е ВЕЧЕ ФАКТ. Предлага 50% от своите доходи. Трябва ви покана : Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108 Покани приятелите си преди те да са го направили! WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: Това ще са 7 кутии.Поща, Търсачка, Новини, Социална мрежа, Видеопортал, Игри, Базар, Любими линкове. Всичко това ще бъде в една начална страница. 4 май 2012 ще бъде деня на официалното представяне. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятели . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 3,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: www.perfectinter.net като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Денят за плащане остава 15 май 2012 на всички, които са се регистрирали и имат повече от 3 поканени човека. $Factor ще се трупа до 3май. След 4май ще започнете да събирате "Deal points". Тези "точки за сделка" ще бъдат разменяни срещу стоки, услуги, отстъпки и др. от базара на WAZZUB. "Точките за сделка" ще се трупат всеки месец въз основа на това колко хора сте поканили. Така че, може да натрупате точки за няколко месеца и да ги размените за нещо, което желаете. Членовете регистрирани преди 3май освен доларфактор ще трупат и "dealpoints". Тези които се регистрират след това ще имат само "dealpoints', но също ще ги трупат всеки месец, като заплата. След 3май, когато приключи трупането на $Factora в личния профил на всеки ще има информация за неговия фактор и за начините, по които иска да му бъде плащано.Там ще се попълнят данните за Pаypal, Allertpay, банкова сметка - кой каквото има. Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108

ТВ програма

Кино

  • Сега С БНТ завинаги /п/
  • 03:15 Домът на вярата /п/
  • 03:45 Олтарите на България
  • 04:10 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:40 Религията днес /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Васко да Гама от село Рупча детски...
  • 06:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "След щастливия край" - романтичен,...
  • 02:30 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 03:10 "Стани богат: Въпрос на бъдеще" -...
  • 05:00 "Най-големите митове в историята" -...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу, нов сезон
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • Сега "Усмивка" - с уч. на Соси Бейкън,...
  • 03:00 "Загадъчни кръстословици:...
  • 04:30 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 05:15 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "Розамунде Пилхер: Формула за...
  • 11:30 "Бон Апети" - кулинарно предаване
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.