Зехтинът е „течното злато“? Да, ама не – 70% е менте

Най-много измами има при категорията "екстра върджин"

по статията работи: Мария Стоянова | 04.10.2014 | 11:14
Зехтинът е „течното злато“? Да, ама не – 70% е менте
inm.com
Повече за:

Изследване на американското министерство на земеделието твърди, че 70% от зехтина по света се фалшифицира. Делът на ментетата на "течното злато” у нас е възможно и да е по-голям.

Според експерти в България най-много измами стават със зехтин от категорията "екстра върджин", който по правило трябва да се прави само от най-добрите маслини. Заради високата цена обаче много производители прибягват към по-некачествените растителни мазнини.

Най-много фалшификации у нас се правят при смесване със слънчогледово олио, смята Атанас Дробенов, главен експерт в дирекция "Контрол на храните” в агенцията по храните.

У нас Агенцията по храните прави проверките на зехтина преди всичко по сигнали на потребители. Досега не е имало масова специализирана инспекция на пазара по линия на официалния контрол.

Според Дробенова по-голям контрол на пазара, включително и при зехтините, ще има след 13 декември 2014 г.. Тогава влиза в сила европейският регламент за етикетирането.

Ще се спре практиката, която е широко разпространена у нас сега, да се лепи стикер с информация на български, която да закрива оригиналния етикет. По този начин често нискокачествен зехтин е представян за екстра върджин.

Големината на буквите пък трябва да е поне 1,2 мм, докато в момента масово е най-много 0,5 мм. Предстои да се направи и българска наредба с изискванията към етикетите, пише "24 часа".

В Европа производството и търговията със зехтин са едни от най-регулираните. За "течното злато” има 7 специализирани регламента, или най-много от всички храни. Точно обратното е със законодателството в България - в нито един нормативен акт не пише нещо специално за зехтина. Вероятно и затова полето за фалшификации у нас е безкрайно. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити с...
  • 22:15 "Колко ми даваш?" - забавно шоу с...
  • Сега "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Йелоустоун" - сериал, сезон 1
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.