Изключването на компютъра пести 10 лева от сметките

Страната ни е на последните места по енергиен интензитет в Европа

по статията работи: Ивелина Георгиева | 07.11.2011 | 16:50

България е на дъното на европейската класация по енергиен интензитет спрямо брутния вътрешен продукт (БВП). Това означава, че използваме най-много енергия за производство си.

Това заяви Иванка Диловска, организатор на конференцията "Енергийна ефективност и възобновяема енергия". Лошото представяне в едната класация влече след себе си и нареждането ни в друга негативна класация в Европа, а именно - въглеродния интензитет, добави организаторът.

Поради тези и много други предпоставки българската икономика също е на дъното на европейската класация, заяви Диловска.

През тази година българското правителство прие енергийна стратегия до 2020 с цел да се постигне устойчив енергиен растеж. Новата стратегия си поставя за цел спестяването на първична енергия, което е заложено и в европейските документи. Целта на ЕС е да се постигне 20% спестяване на първична енергия в глобален план.

Енергийна ефективност за жилищата

По отношение на политиката за енергийна ефективност у нас ключова роля играе Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с усиленото развитие на жилищната политика.

"До скоро енергийната ефективност беше една красива фраза, едно хубаво намерение, но с радост вече можем да отбележим, че тя намери своето практическо приложение у нас", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на пресконференцията.

Регионалното министерство ще спомогне за развитието и въвеждането на програма относно енергийната ефективност за всички многофамилни сгради на територията на цялата страна. Програмата е стартирала преди няколко години и вече 47 сгради са санирани и обновени, а резултатите са много добри, посочи Павлова.

С тази програма министерството успява да постигне спестяване на около 60% от разходите за топлинна енергия.

По данни на министерството над 700 хил. домакинства живеят в панелни сгради.

"За да стигнем до тук направихме промени в закона за етажната собственост, които позволяват много по-лесно да се правят сдружения и асоциации на собствениците и могат да взимат по-лесно решения в тази сфера", коментира регионалният министър.

Това, което предстои за следващия програмен период, е осигуряването на средства за асоциациите на собствениците. 50% от разходите за санирането на една сграда могат да дойдат от безвъзмездните помощи на ЕС, а другите 50% са за сметка на собственика. Нисколихвено кредитиране пък ще се осигурява на собствениците, които не могат да си платят дела за саниране.

До 2020 г. желанието на регионалното министерство е да се създаде енергийна ефективност и в публичните институции, заяви Павлова. До момента министерството е направило инвестиции на стойност 180 млн. лв. в сгради на публичната инфраструктура и по-точно на образователната, социалната и културната. Над 500 училища и детски градини вече са санирани и обновени.

Производството на енергия - също ефективно

Държавата ще насочи усилията си към насърчаване на начини за ефективно производство на енергия, каквито например са когенерациите, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Енергийната ефективност започва от простите навици на потребителите

За да има енергийна ефективност са важни навиците на потребителите. Те не бива да си оставят включени компютъра вкъщи или някой друг уред. Само неизключването на компютъра струва 10 лева на месец и това в повечето случаи обяснява, защо когато хората ги няма вкъщи имат сметки за плащане.

ЕК си е поставила за цел до 2020 г. да повиши икономиите за енергия и до 2050 г. да създаде нисковъглеродна икономика, което да доведе до спестяване на по 1000 евро на домакинство и ще създаде 2 млн. работни места.Това са мерки от новия план за енергийна ефективност, каза още Трайков.

"Независимо от известното подобряване на енергийните показатели България продължава да е на най-ниското място по енергоемкост в ЕС. Енергийният интензитет на предприятията остава над средното за Европа, а това води до проблем за конкурентността на икономиката ни", коментира енергийният министър.

По думите му България трябва да повишава енергийната си ефективност с 1% всяка година. През 2010 г. сме постигнали 3549 гигаватчаса годишно енергийно спестяване. Това е една от причините да изнасяме сериозни количества електроенергия.

През 2010 г. е произведено най-голямо количество електрическа енергия от възобновяемите енергийни източници. Страната ни е произвела 5509 гигаватчаса, което е около 1/3 от производството на АЕЦ "Козлодуй" или около 15% от брутното вътрешно потребление.

Големите компании могат да се възползват от процедурата по приоритетна ос 2 на ОП "Конкурентноспособност" за инвестиции в зелената индустрия, каза още Трайков. Над 78 млн. лв. по програмата са предназначени за намаляване на енергийната интензивност и диверсификация.

Има и специална иновативна схема за финансиране на проекти за енергийна ефективност на малки и средни предприятия, с която 150 млн. евро по ОП "Конкуретноспособност" се комбинират с кредитен ресурс от Европейската банка за възстановяване и развитие.

С националният план за насърчаване на зелените обществени поръчки до 2014 г, който правителството прие преди месец се увеличава пазара на продукти, услуги и строителни работи с намалено въздействие върху околната среда.

Планът предвижда 60% от хартията, която използва държавната администрация, да е рециклирана. 60% от ИТ оборудването и 80% от офис осветлението да е енргоспестяващо, както и 60% от климатиците.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


9 Borislav Bonev 08.11.2011 | 15:05
Марианче, те тези енергоспестяващи лампи са малко нож с две остриета! Какво имам предвид - дават им живот (на най-масовите) някъде около 10 000 пускания. И става така, че понякога дори не могат да се изплати инвестицията за една лампа, а ако трябва да бъдем честно - под 10 лева изобщо не си заслужава да купувате.
8 Мариана . 08.11.2011 | 12:28
Новите електромери са толкова прецизни в отчитането, че засичат товари под 1W, за разлика от старите, които понякога с 60W лампа не мръдваха, тези отчитат лапичките на електроуредите и тези на контактите, а и опциите за шмекерийки са много по-малко. Иначе и на мен ми прави впечатление, че повечето хора нямат навика да гасят осветлението, телевизора в помещения, в който не стоят в момента. Да не говорим, че много малка част от българите са склонни да се бръкнат малко повече за енергоспестяващи лампи.
7 Данчо Георгиев 08.11.2011 | 09:58
zeyfod, говори със цифри, приятелю! Един такъв диод каква част от киловата ще изгори за денонощие. И друго - знаеш ли един обикновен компютър какъв моментен разход на ток прави, защото това е голямо значение за мен - имам спор с мой близък роднина по въпроса!
6 zeyfod Beeblebrox 08.11.2011 | 08:01
Да, има потребление от 1-3 вата според модела на телевизора. Това важи и за ДВД-то, уредбата и каквото се сетиш друго. Сметнато е, че в Германия една електроцентрала (не се казваше колко голяма, така че...) работи само за да захранва тези диоди на германците.
5 Цвете Жекова 07.11.2011 | 19:04
Чувала съм че дори когато свети червената лампичка на телевизора, електромерът пак отчитал ток. Дали е вярно наистина?
4 Петър Стоянов 07.11.2011 | 17:27
Илияне, то още от социализма сме се научили да разхищаваме! Може така, както бихме искали да изглеждат българите като качества на характера, патриотизъм, морал, родолюбие, отговорност са хората, родени някъде в началото на миналия век. Всичко, родено след 38 година е рожба на социализма. Помните как се изстудява бира и диня - на чешмата, помните как се оставят печката "Диана" на пълна мощност, без значение дали има някой в помещението. Беше трудно време, бяха други хора, беше евтино!
3 V D 07.11.2011 | 17:11
Оставете ги тези 10 лева, замислете се как пестим енергията? Ами никак, а тя е важна! Дори в Деня на Земята не изключваме тока си за един час. Няма да се научим, колкото и да ни говорят от Европа!
2 Георги Петров 07.11.2011 | 17:05
Българите все още не пестим, но и този момент ще дойде. Аз например откакто заминах за Германия, се научих да спирам всичко, което не ползвам, за да не харчи излишно ток. Много са били като нас, но всичко се е променило, когато валутата е станало евро, а не марка, драхма, лев и т.н. така че рано или късно и нашето време ще дойде, бъдете сигурни в това.
1 Илиян Илиев 07.11.2011 | 16:56
Изключването на компютъра си е въпрос на личен избор и възпитание! Ако го кажа на първия срещнат на улицата, той ще ми отговори: "Аз за 10 лева ли съм" и ще ме подмине с насмешка! Докато се промени това ще мине много време, а дотогава само ще си чешем езиците с енергийна ефективност.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /24,...
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.