Изтече секретното задание за доклада за КТБ

Георги Кадиев се усъмни, че заданието може да е било написано така, че да ограничи работата на международната компания AlixPartners

по статията работи: Беатрис Николoва | 25.02.2016 | 16:48
Изтече секретното задание за доклада за КТБ
Google Maps

Balkan Leaks публикува обявата на Фонда за гарантиране на влоговете до одиторските фирми със заданието и параметрите на финансово-експертното разследване на фалита на КТБ.

 Секретното задание може да видите ТУК.

Докладът за КТБ в момента се намира в секретното деловодство на Народното събрание и до него имат достъп само депутати.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, който е част от групата за натиск за разсекретяване на доклада днес изрази съмнение, че заданието съдържа нужните изисквания. Според него най-важното е от AlixPartners Services UK LLP да бъде поискано и възвръщане на изнесените от КТБ пари и капитали.

От текста на заданието става ясно, че от изпълнителят все пак се иска да получи и приведе в действие временни разпореждания (в подкрепа на вътрешни искове и чуждестранни производства, включително заповеди за замразяване на активи и за претърсване , и за прилагане на решенията в различни юрисдикции.

Ето и самите задачи, поставени в заданието, преведени от Биволъ:

Да препоръча/осигури активни мерки за да се минимизира рискът от по-нататъшно прахосване на активи.

Да изработи и изпълни предварително одобрен план за съдебно производство в различни юрисдикции с цел упражняване на законов контрол (включително чрез собственост или по друг начин) и физически контрол над активите чрез съдилищата или други компетентни органи (включително, но не само от прокурори, органи на властта, които се занимават с пране на пари и други) в зависимост от конкретния случай, и след това да се използват съществуващите законни методи в съответната юрисдикция за да се установи контрол, където е уместно, и да се осигури възможно най-голямо възстановяване (на активите) в полза на кредиторите. За да издържат в съда, всички дейности трябва да бъдат извършени при придържане към всички приложими законови и етични насоки за събиране на доказателства от голям брой юрисдикции. Този план трябва да съдържа и анализ на разходите и приходите и да предостави оценка за вероятността за успех и оценка на бюджета.

Да получи и приведе в действие временни разпореждания (в подкрепа на вътрешни искове и чуждестранни производства), включително заповеди за замразяване на активи и за претърсване, и за прилагане на решенията в различни юрисдикции.

Да се направи преглед на редовните разходи в сравнение с ползите от продължаване на действията.

Да се установи връзка и сътрудничество с международни банкови регулатори, прокурори и други съответни компетентни органи.

Да се сътрудничи с прокуратурата и при поискване да се възлага на нейните служители да действат като експертни свидетели.

III Обхват на работата по проекта

 Избраният кандидат трябва:

 

 Про-активно да установи:

 

 

Активи придобити със средства на самата банка

Бенефициенти (отделни хора или юридически лица, и др.), които притежават или държат активи по 1.1 и да събере достатъчно доказателства, че са придобити със средства на банката и са предоставени на бенефициентите или директно или чрез верига от междинни субекти или юридически лица

Заеми/транзакции проведени при нарушение на приложимото законодателство и стандартни практики на банковата индустрия, например към свързани лица и компании, без търговска изгода за КТБ, включително, но не само:

Липса на обезпечение или липса на достатъчно обезпечение

 Първоначално предоставено обезпечение, което по-късно е заличено чрез измама

 

 Фалшифициран/фалшив кредитен риск или фалшифицирана/фалшива пълна оценка на кредитен риск с цел да се "легитимират" клиенти

 

 Отпуснати на свързани лица и компании, и

 

 Отпуснати при правила и условия, които се отклоняват от стандартните пазарни правила и условия

1.4 Липса на адекватни практики или непридържане към практики, което води до използване на високорискови практики

1.5 Случаи при които банката се е занимавала с (или е била използвана за) пране на пари

1.6 Съмнителни и неравнопоставени договори със свързани лица и компании

1.7 Транзакции на банката или на бенефициенти по 1.2 или на техни посредници, които не са включени в балансовия отчет, включително, но не само, с цел да изкуствено повишаване на  базовите стойности на активите

1.8 Съмнителни транзакции с чуждестранна валута

1.9 Съмнителни/грешно оценени трансакции на акционери и "собствени" акции или търгуване на капитал

1.10 Други съмнителни транзакции

1.11 Кражба/изнасяне на материална собственост и пари в брой, други съмнителни транзакции с пари в брой

1.12 Нехайство от страна на одитор (и)

Не е ясно дали заданието е било изпълнено, защото докладът може да бъде видян само от народни представители. 

Задкулисните имена ги няма. Няма го Пеевски. Няма имена на политици. Няма ги офшорните компании. Има на бизнесмени, например на Гриша Ганчев, но те са известни. Това е доклад, какъвто може да бъде направен от всяка средностатистическа одиторска компания. Ако за него действително са платени $22 млн., това е грабеж.

Това заяви по-рано депутатът и основател на партията "Нормална държава" Георги Кадиев в коментар за bTV по повод доклада за КТБ.

Счетоводен е докладът, прилича на одит, почти всяка средностатистическа счетоводна компания би могла да го направи”, коментира Кадиев. По думите му в рамките на 560 страници са описани компании, получили кредити от банката, техните собственици, обезпеченията, прогноза какво може да бъде събрано и препоръки как да бъде събрано.

Международната компания беше наета през юни 2015 г. от синдиците на КТБ, за да проведе разследване и проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им. Докладът беше предоставен на синдиците на банката на 23 септември 2015 г.

Коментирайки съдържанието, Кадиев заяви, че сега вече е много по-важно да се разсекрети не докладът, а заданието, което вече е факт, за да стане ясно не са го лимитирали така, че AlixPartners да не могат да стигнат до същината, попита депутатът. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Любов в окови 3 тв филм /24,...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • 04:10 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.