Искате по-висока заплата? Поискайте я!

Преди да поискате повишение на заплатата, разбира се, трябва да имате заслуги

по статията работи: Елица Елефтерова | 27.07.2012 | 08:03
Искате по-висока заплата? Поискайте я!
missonherown.com

Как да направите така, че да получите повишение? Ако си задавате този въпрос честно, трябва да знаете, че първо - от вас зависи да направите първата крачка. Без значение колко сте добри във воденето на тежки преговори, когато става въпрос за искане за повишение, трябва да знаете, че това определено е изкуство.  

Преди да поискате повишение на заплатата, разбира се, трябва да имате заслуги, а да имате заслуги означава наистина да заслужавате повишението и да знаете, че е така. От Econ.bg дават няколко съвета какво и как да правите:

Бъдете сигурни, че го заслужавате

Преди да предприемете първата стъпка, трябва да отхвърлите всяко съмнение, че наистина заслужавате това, което искате. Служителите често пъти приемат някакво незначително повишение от примерно 2% годишно, само защото се страхуват да се застъпят за себе си. Не трябва да сте от тези хора. Ако знаете, че заслужавате по-сериозно повишение на заплатата, отстоявайте го. Най-лошото нещо, което може да се случи, е, шефът ви да ви откаже.

Направете списък на това, което сте свършили

Прекалената увереност може да се окаже "нож с две остриета”. Само защото си мислите, че сте най-добрият в офиса, това не означава, че колегите ви са на същото мнение, да не говорим за началника ви. Преди да поискате повишение на заплатата, се уверете, че наистина имате обективни факти, които да посочите.  

Замислете се за постиженията си през последните месеци, напишете ги на хартия, прочетете ги и помислете върху тях. Ако нещата, които са във ваша полза (т.е. с тях вие сте допринесли за фирмата), са повече от тези, които по-скоро биха ви дискредитирали, то тогава спокойно и уверено можете да поискате повишение на заплатата си. Като доказателство винаги можете да се възползвате от списъка си, който е като CV на ефективността ви във фирмата.

Подгответе стратегията си

Създаването на стратегия е въпрос на проучване и подготовка. Първо, трябва да сте наясно колко взимат хората от бранша, в който работите. Също така трябва да разберете и какви възражения може да има шефът ви евентуално. Освен това трябва да сте наясно и докъде можете да се справите със слодкодумието си, без да се налага да отстъпвате твърде много от позицията си.

Разберете какво точно искате

Обмислете и другите възможности, които съществуват, освен еднократното повишение на заплатата. Това би ви помогнало, когато се договаряте с шефа си, за да направите правилна преценка. Опцията за увеличение на заплащането не се ограничава само до пари. Бонусите също са добър вариант, стига да има ясна система, по която да ги получавате. Друга опция е да поискате повече свободно време, обучение, мобилен телефон или лаптоп, грижи за децата или да разполагате с по-гъвкаво работно време.

Подгответе се за възраженията на шефа си

Ако шефът ви твърди, че компанията не разполага с пари в момента, попитайте го кога може да получите повишението на заплатата си, на което сте се надявали. В много случаи ръководителите на компании още по време на интервюто за работа казват суми и бонусни системи, с които да ви привлекат. Може би тук е моментът, когато това трябва да им се припомни.

Кога да действате

Избирането на точен момент, в който да поискате увеличение на заплатата си, е от съществено значение. Често служителите са изправени пред дилемата дали да изчакат годишния преглед на ефективността си или да поискат повишението веднага. Друга опция е повишението да се поиска в момент, когато ви натоварят с повече задължения. Ако забележите, че има рязко разминаване между отговорностите ви и важността на решенията, които се изискват от вас, и заплащането, което получавате, също имате основание да поискате увеличение на заплатата.

Избягвайте глупавите грешки

Не казвайте защо имате нужда от пари. Не споделяйте, че искате да си купите нова къща, да изплатите заем или да пътувате в чужбина. Ако го направите, рискувате шефът ви да си помисли, че хленчите.

Когато водите разговора, не бъдете неразумни в изказванията си, не се показвайте като незрели личности или непрофесионалисти. Шефът ви ще ви отреже веднага.

Не споменавайте, че искате да получавате по-висока заплата от тази на конкретен ваш колега. Това е глупаво по много причини. На първо място, показва, че на вас не може да се има доверие, защото разпространявате конфиденциална информация, каквато е тази за възнагражденията на хората във фирмата. Второ, такъв ход демонстрира вашата надменност - качество, което няма да ви помогне за повишението.

Отидете и поискайте повишение на заплатата си


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


23 PaidToClick Bulgaria 28.07.2012 | 18:48
Научете как да си докарвате 20-40 долара на ден от Интернет: виж как : http://paidtoclickbg.alle.bg/
22 Doctor SteelHammer 27.07.2012 | 10:22
Точно тогава разбира човек колко държи шефа му на него. Ако има предложение за работа другаде с по-добри условия и сегашния му шеф го цени като кадър, то няма да позволи той да си подаде месечното предизвестие, а ще му увеличи веднага заплатата и бонусите.
21 Бате Рамбо 27.07.2012 | 10:21
В някои компании и градове заплатата е много по-различна от други, при едно и също вършене на дейност. Естествено че хората в по-малките градове са ощетени и са в правото си да поискат увеличение на заплатата.
20 Миро Т 27.07.2012 | 10:20
И това го има. Заради това трябва да се говори с точния човек, в точния момент според мен. Не бива да се предприемат излишни рискове просто ей така, защото не ни стигат парите.
19 Doctor SteelHammer 27.07.2012 | 10:19
В България в момента е много трудно това да се случи, защото всеки се е свил в черупката си и не обича да предприема излишни рискове. Ако един шеф държи на своите служители и иска да ги задържи, то той ще ги стимулира, а не одрязва!
18 Бате Рамбо 27.07.2012 | 10:18
Наистина трябва да имате добра стратегия, която да сте подготвили предварително и да знаете с какво може да ви контраатакува шефа и предварително да сте си подготвили отговор. Просто за да успеете да си спечелите повишение, трябва да сте по-убедителни от него.
17 Миро Т 27.07.2012 | 10:17
Много добри съвети наистина. Някои от тях биха ни послужили в такава ситуация, защото аз също съм на мнение, че един служител трябва да претендира за заплата едва тогава, когато има заслуги, а не прекаран период от година-2 във фирмата.
16 krasimira jekova 27.07.2012 | 09:56
ами добре , още днес ще си я поискам , пък може и да ми я увеличат , кой знае - има и разбрани шефове :Д
15 Simo Ludiq 27.07.2012 | 09:43
Ако работиш здраво и се разбираш с всички в офиса ням ада имап никакви проблеми с повишението на заплатата!
14 Koko Taysana 27.07.2012 | 09:36
Тези съвети мен ако питаш не са приложими в България, и то въобще даже!
13 nina stanislavova 27.07.2012 | 09:26
ще я поискам , ама не знам дали ще работят точно тези ваши съвети за тази дейност :) ... пък не искам да съм опитно зайче ;)
12 sexapilnata pichka 27.07.2012 | 09:25
не мисля ,че служителите трябва да искат увеличение на заплатата - това е голяма грешка ... рискуваме да си загубим работата ,или да ни понижат заплатата , кой знае ..
11 kiki amerikaneca 27.07.2012 | 09:22
Ако нещата в една фирма вървят добре и резултатите, които се жънат са повече от положително, то е редно в един момент на част от служителите да се увеличи месечното възнаграждение, ако се справят добре.
10 kiki amerikaneca 27.07.2012 | 09:17
Заплатата се вдига според заслугите - аз също съм на това мнение между впрочем. Не може ти да си толкова мързелив, а в един момент да имаш някакви претенции към заплащането си.
9 средна патерица 27.07.2012 | 09:14
Тъпо ми се струва това! Ако работодателя не може да увеличи заплатата, не е ли по-добре да ти кажат, че няма как да стане, отколкото да ти показват вратата?
8 голям шемет 27.07.2012 | 09:13
Точно така. Много е важно какъв е шефа ти и как мисли. В България са голяма рядкост работодатели които не забравя да похвалят служителите си и да ги мотивират с по-добро заплащане.
7 голям шемет 27.07.2012 | 09:11
Те работодателите само това чакат, да си поискаш повишение и после автоматично ти дават отговор "ако не ти харесва тук или се чувстваш неоценен/а , потърси работа другаде,няма незаменими хора".
6 Mary Alice 27.07.2012 | 09:08
Това е доста успокояващо, няма що. Повечето работодатели в България веднага започват ад се мръщят когато някой служител поиска повишение (дори да е основателно).
5 Mary Alice 27.07.2012 | 09:07
Ако тези от гореизброените наистина са имали ефект пред някой работодател, то моля да ми каже, защото някак си не ми се вярва.
4 мрачен интелектуалец 27.07.2012 | 09:05
Значи тази статия не може да ни послужи за това как да действаме в такива случаи :) Тактиката е според ситуацията, работното място и шефовете
3 Мartina Georgieva 27.07.2012 | 09:01
твърде вероятно е да ни посочат вратата :) ...то всеки ще се юрне да иска увеличение на заплатата :Д
2 мили ванили 27.07.2012 | 08:59
"Искате по-висока заплата? Поискайте я!" И все пак имайте резервен вариант, в случай,че ви посочат вратата :)))
1 Лили РоузКупър 27.07.2012 | 08:50
:))) Този материал ме подсети за една приятелка, която работи в кол центъра на една банка. Там имат изисквания колко от клиентите им да са си върнали кредитите, за да си стигнат служителите таргета. А моята приятелка е една от най-добрите в екипа. И понеже знае, че пряката й ръководителка няма как да й увеличи заплатата... беше започнала да дебне шефката на отдела в тоалетната. Накрая тактитата й даде резултат и я повишиха.

ТВ програма

Кино

  • Сега Олтарите на България
  • 04:00 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:45 Хрусковците анимационен филм /п/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Шарената панда детски тв филм...
  • 06:00 Златно сърце 3-сериен детски тв...
  • 06:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 05:45 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 06:00 "Гвиана: Савана на анакондата" -...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Военни престъпления: Лос...
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Енканто" (премиера) - анимация
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.