С наближаването на Великден домакинствата вече са започнали с подготовката и трескаво обикалят търговските обекти, за да се възползват от най-изгодната оферта. Щандовете на големите хранителни вериги и малките квартални магазинчета вече са отрупани с традиционните за празника стоки като козунаци, бои за яйца и всякаква украса.
Още на входа на повечето супермаркети са разположени стелажи, на които са наредени козунаци, увити в огромни и цветни опаковки. При внимателно прочитане на описанието обаче става ясно, че всъщност тези апетитни сладкиши носят звучното наименование Панетоне – традиционен коледен кекс, изготвен по стара италианска рецепта.
Въпреки че Коледа отдавна мина, българинът все още налита на италианските кексове със стафиди и ядки. По-високата цена също не е пречка. Италианският кейк струва от 8 лв. нагоре за половин килограм.
За сравнение класическият козунак, който традиционно присъства на празничната трапеза, може да се намери на цени от 1,20–1,50 лв. за 400 грама.
За по-претенциозните на пазара се продават и козунаци във формата на агънце. Те се предлагат в най-различни разновидности – с крем шантил, с шоколад, с шоколад и сметана. Тяхната цена е 9 лв. за 750 г.
За изкушените от сладкото и желаещите да разчупят традициите търговците предлагат шоколадови изделия на великденска тематика – като зайчета и пиленца.
Какви са останалите сладки изкушения вижте в Econ.bg.