Как се прави традиционната българска ракия?

Парламентът прие окончателно Законът за виното и спиртните напитки

по статията работи: Деляна Петкова | 31.05.2012 | 10:58

Окончателно, на второ четене, Народното събрание прие Закона за виното и спиртните напитки, съобщи БТА. В текстовете е записано как точно се произвеждат традиционните български спиртни напитки.

На първо място Законът определя кои напитки могат да бъдат наречени традиционни - това са винена, гроздова, джиброва и плодовата ракия, както и ракия от плодови джибри, анасонова напитка "Мастика", както разбира се мента, винен, зърнен и плодов дестилат.

Минималното алкохолно съдържание на винената ракия трябва да е 37,5 обемни процента, а на гроздовата - поне 40 градуса, записаха още депутатите. Допуска се по-ниско алкохолно съдържание за ратията от гроздови джибри, за която изискването е за минимум 37,5 обемни процента.

За мастиката минимумът алкохол е 47 обемни процента.

Освен изискванията към алкохолното съдържание, Законът предвижда и наказания, ако напитките не отговарят на предписанията. Нарушителите ще трябва да платят глоба от 3 хил. до 30 хил. лв.

До 100 хил. лева може да стигне санкцията за използване на търговска марка или друго означение на спиртна напитка, от които се създава представа за местен продукт или за внос, а всъщност произходът не е истински.

Между 3 000 и 10 000 лева е глобата за физически лица, които използват чуждо име или чужд адрес при етикетиране на вина или лозаро-винарски напитки.

Законът предписва още и начините за регистрацията на винените производители и техните продукти, различните винени сортове лозя и тяхното отглеждане. Виното трябва да бъде единствено от грозде, а добавянето на захар или други подобрители се прави с определени стандарти.

Законът влиза в сила три месеца след обнародване в Държавен вестник. Всички подзаконови нормативни актове ще бъдат обединени в Правилник за прилагане на закона с цел облекчаване на административното регулиране и административния контрол на производителите, допълват от Изпълнителната агенция по лозата и виното.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


35 Marcellus Centurion 31.05.2012 | 15:46
Щото не си опитвала,ягодова или пъпешова.
34 Marcellus Centurion 31.05.2012 | 15:44
Що,да не си болен ?
33 Marcellus Centurion 31.05.2012 | 15:43
Няколко пъти го четох и препрочитах,е на технология не попаднах.
32 Иван Ангелов 31.05.2012 | 14:05
Значи е много добра :).
31 Jason Bourne 31.05.2012 | 14:05
Може да я пробвам.
30 Dwight Yorke 31.05.2012 | 14:05
Да и повод за гордост на българите.
29 Иван Ангелов 31.05.2012 | 14:05
Разбират и много на ракията по-възрастните хора.
28 Jason Bourne 31.05.2012 | 14:04
27 Dwight Yorke 31.05.2012 | 14:04
Дано да бъде патентовано това откритие.
26 Иван Ангелов 31.05.2012 | 14:04
Не пия ракия :).
25 Jason Bourne 31.05.2012 | 14:04
Бабите знаят и те :).
24 Georgi Hristov 31.05.2012 | 13:35
23 Georgi Hristov 31.05.2012 | 13:33
тия баби как наливат!
22 Дива Самодива 31.05.2012 | 13:27
Да това за масовото производство, би било добре да се спазват стандарти.
21 Дива Самодива 31.05.2012 | 13:26
Аа не , аз предпочитам кайсиевата на бащата:)
20 Дива Самодива 31.05.2012 | 13:25
сладко, сладко :)
19 Дива Самодива 31.05.2012 | 13:25
18 Дива Самодива 31.05.2012 | 13:24
така си е, това трябва да се знае!
17 Дива Самодива 31.05.2012 | 13:24
Приятна тема..:)
16 marina popova 31.05.2012 | 12:59
Никога не съм опитвала.
15 Анита Кралева 31.05.2012 | 12:59
това ако не знаем няма какво да питате за други неща
14 бартош курек 31.05.2012 | 12:30
всеки е специалист в тази област
13 синята коалиция 31.05.2012 | 12:29
БДС-то е на баща ми :)
12 бартош курек 31.05.2012 | 12:28
това как се прави домашна ракия, знае най-добре баща ми
11 Даная Михайлова 31.05.2012 | 12:19
Тази бабка как надига чашата
10 empty world 31.05.2012 | 11:29
Всеки втори селянин е специалист по правене на ракия според мен :)
9 empty world 31.05.2012 | 11:25
Тая баба обаче колко страстно надига чашката :)
8 empty world 31.05.2012 | 11:23
Едно от най-традиционните питиета родно производство.
7 ivanka stoqnova 31.05.2012 | 11:09
6 Kokita Bebita 31.05.2012 | 11:08
Родните търговци вече изнамериха хитрина, за да пробутват сирената от палмово масло редом с уж истинските:) Изобщо ние сме ценен биологичен вид, без който пропагандата и измамата няма да са същите.
5 Vili Denz 31.05.2012 | 11:05
Един българин: Дайте ми закон, а аз ще намеря поне 20 начина, за да го заобиколя!
4 Anichka Banichka 31.05.2012 | 11:04
Смокиновата е балсам да душата! Друго му не требе на човек.
3 Бисер Сурджийски 31.05.2012 | 11:03
Добри са тези уточнения,сега остава да се надяваме,че производителите ще се стреснат от глобите и влязат в новите стандарти
2 Conchita Cabrera 31.05.2012 | 11:03
А така - вече ще си имаме и ракийца по БДС :)
1 Нагазима Надовара 31.05.2012 | 11:01
Сигурно това е бил най-приятният закон, а и специалисти много има.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Иде нашенската музика
  • 13:30 Религията днес: Снисхождане на...
  • 15:00 Бразди
  • 15:30 Библиотеката
  • 16:00 Книга на книгите анимационен филм
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадките на Руби Херинг:...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Романтично кралско...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Цар Лъв" - анимация
  • 14:10 "102 далматинци" - с уч. на Глен...
  • 16:10 "Зоотрополис" - анимация
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.