Дългите периоди на бавен икономически растеж могат да причинят скок на неравенството. Но балансиран набор от политики може да предотврати подобен резултат. Това пише в блог публикация на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, оповестена преди започващата на 25 юли среща на финансовите министри и централните банкери от страните от Г-20 в Бразилия.

В текста се посочва, че глобалната икономика буксува на ниска скорост, което може да нанесе силен удар по битката срещу бедността и неравенството. Както показва последната осъвременена прогноза на МВФ за преспективите пред световната икономика, глобалният растеж се очаква да достигне 3.2% тази година и 3.3% през 2025 г., което е под средното от 3.8% в началото на века до пандемията. Същевременно прогнозите на Фонда за средносрочния растеж продължават унило да витаят на най-ниските си нива от десетилетия.

Нов анализ на МВФ показва, че периодите на стагнация, които продължават по четири години или по-дълго, тласкат нагоре неравенството в доходите в различните държави с близо 20% - значително по-високо, отколкото е увеличението, дължащо се на рецесия. С други думи, колкото по-дълго буксуваме в свят на нисък растеж, толкова по-неравен ще става този свят. А както виждаме, нарастващото неравенство може да подхранва недоволство от икономическата интеграция и технологичния напредък, допълва Кристалина Георгиева.

С правилните политики все още можем да избегнем капана на ниския растеж и нарастващото неравенство, докато в същото време работим да намалим бедността и глада. Управляващият директор на МВФ подчертава три приоритетни политически сфери – ориентиране към включващ растеж, фокусиране на фискалните политики върху хората и засилване на глобалната предпазна мрежа.

"Първо, трябва да адресираме проблема с ниския растеж. Умен микс от реформи може да даде тласък на средносрочния растеж. Мерки за насърчаване на конкуренцията и подобряване на достъпа до финансиране може да помогнат на ресурсите да текат по-ефективно, което ще повиши производителността.

Второ, трябва да направим повече, за да гарантираме, че фискалните политики подкрепят най-уязвимите членове на обществото. И накрая, имаме нужда от силна глобална финансова предпазна мрежа за държавите, които имат нужда от подкрепа. С тази цел МВФ работи по пакет от реформи на своята кредитна рамка.

Един от уроците на близкото минало е, че не бива да игнорираме онези, които биват изоставени от икономическия и технологичен напредък – били те отделни хора в рамките на една държава или цели нации, които се затрудняват да наваксат и да затворят пропастта. Но с правилните политики и като работим заедно, можем да изградим проспериращ и справедлив свят за всички нас", посочва Кристалина Георгиева.