Любимата "калинка" на Плевнелиев и Прокопиев

Как ГЕРБ и олигархът обраха държавата в сделката за EVN, проследена от Димана Ранкова

по статията работи: Кремена Бедерева | 18.09.2013 | 10:27

И последният (засега) досег на Иво Прокопиев с приватизация на българско предприятия е на път да завърши по обичайния начин - с призовка от прокуратурата заради колосални нарушения.

Прокопиев и неговите приятели-министри от управлението на ГЕРБ Симеон Дянков и Трайчо Трайков са ощетили държавата при продажбата на миноритарния пакет в ЕРП-тата от групата на EVN и затова Комисията за финансов надзор (КФН) е внесла сигнал в прокуратурата. Това стана ясно от интервю на председателя на КФН Стоян Мавродиев пред авторитетния австрийски вестник Der Standart.

По думите на Мавродиев предварителната оценка е показала, че в резултат от машинациите на тройката държавата е била ощетена с близо 88 млн. лв. Конфликт на интереси, умишлено занижен държавен контрол, умишлено понижена оценка на предприятията и липса на каквато и да е методология на оценяване са само част от причините продажбата на 33% от "ЕВН България Електроразпределение" и "ЕВН България Електроснабдяване" да стигне в прокуратурата.

Номерът на тройката

Според източници от държавното обвинение в сигнала на КФН са цитирани конкретните схеми и факти от това "публично-частно партньорство" между Прокопиев и министрите на ГЕРБ, довело до значителни загуби за държавата и значителни печалби в частни ръце. КФН е установила, че в приватизационната процедура са извършени деяния, насочени към умишлено причиняване на вреди, изразяващи се в пропуснати ползи за държавата за 87.88 млн. лв., вследствие на продажбата на държавни дялове в ЕРП-тата на значително по-ниска цена от постижимата.

Занижената цена пък се дължи на несправедливата финансова оценка на дружествата, направена от ИП "Булброкърс" на Прокопиев, довела до занижена минимална цена на продажба. Отговорни за далаверите на Прокопиев обаче са и неговите дружки Трайчо Трайков и Симеон Дянков, които като министри на икономиката и съответно на финансите са били длъжни да осъществяват контрол, така че да не се стигне до ощетяване на държавата.

Сред потенциалните обвиняеми от прокуратурата липсва представител на самата КФН, която също е трябвало да налага контрол над сделката. Затова и медиите на Иво Прокопиев веднага изтълкуваха думите на Стоян Мавродиев като сигнал срещу самия него. Причината да няма лице от КФН сред посочените за отговорни в скандала най-вероятно е фактът, че КФН е колективен орган и взема решенията си на общи заседания. Така са одобрени и проспектите на дружествата на EVN.

Любимата "калинка" на Плевнелиев и Прокопиев

Истината обаче е, че като заместник-председател на КФН по инвестиционната дейност отговорна за проследяването на цялата сделка е Димана Ранкова, разкрива в. "Репортер".

Близка приятелка на Иво Прокопиев, Ранкова се превърна в една от герберските "калинки" във финансите, като за кратко прехвърча между УС на Банката за развитие, председател на борда на "Проектна компания Нефтопровод Бургас - Александруполис - БГ" и КФН.

След като излетя от надзора, Ранкова беше взета под крилото на вече станалия президент Плевнелиев като негов съветник. Плевнелиев стигна дотам, че предложи Ранкова за член на УС на БНБ при положение, че за нея Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси установи нарушение.

Ранкова е влязла в ярък конфликт на интереси именно с процедурата по приватизация на двете ЕРП от групата на EVN. Като държавен служител и член на КФН тя е присъствала и лобирала на форум за продажбата на дела от 33%.

Монополът в действие

Конфликтът на интереси обаче не приключва само с Ранкова. В тотален конфликт по време на сделката е и Иво Прокопиев. Той изпълнява отчайващо непосилната роля на консултант, продавач (като избран от АПСК да изготви процедурата) и купувач (посредникът "Булброкърс" има договор с EVN). За да се стигне до този парадокс вина имат принципалът - министър Трайков и Агенцията за приватизация.

А как Прокопиев е успял да съвмести всичките роли, остава загадка. Но за първи път в приватизационна сделка има такъв монопол от страна на един консултант. Резултатите от всичко това са ясни и те са ужасяващи финансови загуби за държавата, което автоматично значи печалба за купувачите.

Схемата

Инициативата за приватизация на остатъчните дялове в електроразпределителните дружества у нас беше лансирана в началото на 2011 г. от вицепремиера и министър на финансите в правителството на ГЕРБ Симеон Дянков в опит да запълни изтънелия си бюджет. След кратко буксуване процесът е задвижен и така АПСК открива процедурата по приватизация на 51 612 акции в "ЕВН България Електроразпределение" (33 % от капитала на дружеството) и 156 400 акции от "ЕВН България Електроразпределение" (отново 33% от капитала). Избраният метод за продажба е чрез публично предлаганe чрез допускането им за търговия на Българска фондова борса (БФБ).

Агенцията за приватизация определя "Булброкърс" на Прокопиев за инвестиционен посредник, който да извърши публичното предлагане на акциите. И оттук започват проблемите.

Фасадната демокрация на борсата

Формално погледнато, избраният метод за раздържавяване чрез борсата би трябвало да е най-пазарен и най-доходонасен за продавача - държавата. Но както Прокопиев често обича да обяснява за фасадната демокрация у нас (термин, с който обяснява само привидната справедливост в работата на институциите), така и капиталовият пазар в България си има фасадна функция.

В проспекта за листването е уточнено, че публичното предлагане ще се извърши на "Приватизационен пазар" на БФБ чрез организиран "Смесен закрит аукцион" за продажба. И Прокопиев неслучайно избира този подход.

Методът "Смесен закрит аукцион" на старата платформа на БФБ - RTS, не дава възможност за реална конкуренция между офертите на потенциалните купувачи, като по този начин не може да се постигне максимална цена и да се защити държавният интерес, както и да се използват в пълна степен възможностите, които предоставя борсовата търговия.

В същото време след въвеждането през 2008 г. на системата на "Дойче Бьорзе" - Xetra, борсата вече е разполагала с модерна, съвременна и с много по-големи възможности платформа за организирането аукциони за приватизация.

Освен това описанието на смесения закрит аукцион не е част от правилника за дейността на БФБ, който по Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ) може да бъде изменян и допълван само след предварително одобрение от заместник - председателя на КФН, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност". Документът "Описание на смесения закрит аукцион" е публикуван на интернет страницата на в раздел ,Други правила".

Затова и контрол от страна на КФН по време на самото предлагане е бил невъзможен. Така цялата регулация и проследяване на сделката остава в ръцете на БФБ, чийто миноритарен собственик по това време вече е държавата чрез Министерство на финансите. То разполага със свой представител в съвета на директорите - Георги Български. Чрез своя представител министърът на финансите (в този период Симеон Дянков) е имал задължение да осъществява контрол върху правилата и процедурите за приватизация, приемани от БФБ.

Врътката на Прокопиев

Осигурил си политическата логистика за далаверата, Иво Прокопиев преминава към реалното ощетяване на държавата. Целта е била мажоритарният собственик - австрийската EVN, да вземе колкото може повече от предлаганите държавни дялове при възможно най-ниско ниво от "пробив" и на оптимално ниска цена. Описание на смесения закрит аукцион на БФБ е публикувано на интернет страницата на БФБ на 08 декември 2011 г., едва 13 дни преди началото на аукционите за приватизация на "ЕВН България Електроразпределение" и "ЕВН България Електроснабдяване".

Това реално оставя с минимално време за анализ и изготвяне на инвестиционна стратегия за повечето големи инвеститори. Отделно датата, на която започва предлагането, е избрана да бъде 21-ви декември. По това време на годината големите чужди институционални инвеститори са затворили вече активни позиции и приключват финансовата си година. Така кръгът на потенциалните купувачи е значително и умишлено стеснен. Когато към това се дабави и липсата на вариант на проспекта за SPO на английски език, вече окончателно става ясно, че Прокопиев е играл за това да няма много желаещи купувачи.

Роля, която е в пълен противовес на задълженията му като посредник. Като добавим и това, че мажоритарните собственици от EVN са клиенти на "Булброкърс", става съвсем ясно как посредникът е предпочел интересите на купувача и се е постарал да ощети държавата. Тава впрочем е запазена марка на Прокопиев, който по същия начин като посредник по приватизацията на БТК си позволи конфликта на интереси да играе за купувачите. Дори след края на процедурата дясната му ръка Иван Ненков влезе в борда на БТК като "представител на купувачите".

Познати практики

Познанството на Иво Прокопиев с EVN датира още от времето на управлението на НДСВ. Тогава благодарение на контактите си с икономическия вицепремиер Лидия Шулева той спечели основните поръчки за консултирани при призатизацията на държавни предприятия. Сред тях е "кражбата на века" - продажбата на миноритарния дял от 34.8% в БТК.

Приватизацията на дружествата от т. нар. пул "Мечта" и др. Но черешката върху тортата е продажбата на контролния пакет акции в ЕРП-тата. Публична тайна е, че правителството на НДСВ използва  посредничеството "зад кадър"на "Булброкърс", за да продаде седемте ЕРП-та. Официално консултант при приватизацията на 67% от ЕРП-тата (Варна, Горна Оряховица, Стара Загора, Пловдив, София, София област и Плевен ) е "БНП Париба".

Но запознати със схемата твърдят, че консултант на консултанта е именно Прокопиев. Благодарение на безценните консултации на неговата компания държавата остави за себе си дял от 33%. Впоследствие стана ясно, че така тя е поставена в позицията на абсолютно безсилен съдружник на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН. Условията в приватизационните договори им гарантираха печалба от 16% до 2008 г., а до 2018 г. - от 12%. В същото време в контрактите услужливо са пропуснати каквито и да е изисквания за инвестиции.

Tака електроенергията на българите поскъпна три-четири пъти в рамките само на няколко години. А през цялото това време чуждите инвеститори източват чрез договори за външни услуги ЕРП-тата и радват шефовете си с тлъсти печалби. За сметка на българския потребител.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


118 radi ivanov 18.09.2013 | 16:05
Такива личности като Прокопиев и всички от обкръжението му източиха държавата ни и за това сега страдаме, Плевнелиев е редно и той да си подаде оставката, гафовете му станаха много.
117 radi ivanov 18.09.2013 | 16:01
Сега ми става интересно, по какъв начин ще обори това Плевнелиев, като е видимо, че действа в интерес на другарчето си Прокопиев !
116 скапан сървър 18.09.2013 | 15:38
Оставката на Плевнелиев е наложителна. Както и присъдата за Прокопиев!
115 Mukka Dess 18.09.2013 | 14:27
Тъжно е как родната енергетика се превърна в спомагателна касичка за разни чужди фирми и олигарси, а ние въпреки намалението от 5% пак си плащаме същите, че и по-високи сметки... Как е възможно това?!
114 Ruslana Hristova 18.09.2013 | 14:18
страхотна схема са измислили,толкова машинации,че на човек му се завива свят! не може да им се отрече,че имат секач мозък за измами, но е крайно време да получат наказание за действията си всички замесени, на чело с Прокопиев, Плевнелиев и останалите.
113 Margaritka Ilieva 18.09.2013 | 14:13
Наистина, ние толкова пари през живота си няма да видим,а те са ги изпрали и препрали няколко пъти и завъртели по някоя офшорка!
112 Anna Vasileva 18.09.2013 | 14:04
Добре са си спечелили хората покрай Прокопиев, хич не са се и замисляли за последствията след себе си
111 raicho ivanov 18.09.2013 | 13:45
Ако не го направи ще спра да вярвам в тази институция.
110 raicho ivanov 18.09.2013 | 13:43
Не е истина през тези тримата колко пари са минали. Много се надявам да има някакви последствия.
109 работната пчела 18.09.2013 | 13:43
Доста хора са напълнили гушите и са помогнали на олигарха да спечели още повече, всички дано да получат заслуженото си заради участието им в тези сделки и схеми.
108 Pavel Liubchev 18.09.2013 | 13:40
Прокопиев е обсебил целия енергиен сектор, къде чрез сделки за ВЕИ-та, къде чрез сделките си с ТЕЦ-ове покрай Каолин, а сега ще се окаже, че има и много лощ с продажлата на енергодружествата, които също са причина сделките ни да хвръкнат така.
107 Silvi Milenova 18.09.2013 | 13:38
И колко много хора помагат в тези схеми! Всичко в името на парите, нали, а хората които едва изнемогват не ни пука за тях и за държавата като цяло, да ограбим колкото можем повече, това е мотото на Прокопиев
106 Дядо Либен 18.09.2013 | 13:35
Брей за добро кадруване на олигарха какви високи постове се получават не е истина. Тази мома е щяла далеч да стигне!
105 visoko naprejenie 18.09.2013 | 13:33
Сделките и машинациите на Прокопиев са безкрайни, време е прокуратурата да се заеме сериозно с него,а не само да се подават сигнали и да остават непроверени.
104 Sasho Hristov 18.09.2013 | 13:25
То само като му гледа на Плевнелиев съветниците и вижда за какво иде реч - все калинки, които го вкарват непрекъснато в гафове и на всичкото отгоре кадруват яко на Прокопиев. Държавата в полза на олигарха.
103 Desislava Stoyanova 18.09.2013 | 13:25
Голяма слабост са му сделките с ЕРП–тата, видял е,че там е мекото на хляба и взема ли взема....
102 Бай Спас 18.09.2013 | 13:21
Прокопиев бе любимец на Шулева, която яко го подпираше по времето на НДСВ и му осигури щедри гешефти. Самата тя също бе разследвана, но всимко се потули, естествено!
101 Yanitza Dikova 18.09.2013 | 13:20
Има си няколко любими играчи Прокопиев и с тях си въртят далаверите и хич не им мига окото. Дано скоро тази порочна практика бъде спряна завинаги.
100 Krasi Leventa 18.09.2013 | 13:14
Ами сделката за БТК, която Прокопиевата фирма също консултира и дори по едно време бе собственик?! Как едно предприяте бе продадено за смешната сума равняваща се на годишната му печалба и докарано до фалит...
99 Grisha Tasev 18.09.2013 | 13:10
Представям си каква комисионна са получили консултантите от Булброкърс на Прокопиев, за да продадат остатъчния държавен дял за цена два пъти по-ниска от тази преди няколко години.
98 Чичо Арни 18.09.2013 | 13:07
На Прокопиев не му ли стигнаха далаверите с ВЕИ-тата, че и от тази "консултанстка" сделка е изкарал някой лев. После нека ни заблуждават как стават избора на консултански фирми!
97 Счупено Пиронче 18.09.2013 | 13:06
те затова искат нов служебен кабинет,ама там вече няма да се учудя,ако директно фигурира Прокопиев.
96 Jivo Fidanov 18.09.2013 | 13:02
После президента нека разправя как решенията и назначенията му са независими от приятелския му кръг, повече от видно е, че не е така. Все калинки на Прокопиев, целият служебен кабинет също бе негово дело и имаше за цел да организира лични вендети в полза на олигарха и да потулва далаверите от герберско време.
95 Petko Kolev 18.09.2013 | 12:59
А така, и после Прокопиев храни наред Мавродиев, а неговите калинки в КФН?! А министрите, които го подпираха, друго си е да имаш такъв солиден гръб.
94 Базил Боли 18.09.2013 | 12:47
Схемата е желязна и проблеми до този момент Прокопиев не е имал, докато не се появиха тези разкрития, които да уличат една от неговите фирми в конфликт на интереси, защото е придобила акции по нечестен начин. Дано прокуратурата да го погне и тук, а не само за бетонния възел, където съдия-изпълнител вече се е заел с него.
93 Калоян Петров 18.09.2013 | 12:44
Защо ли не се изненадвам вече? Далаверите на Прокопиев нямат край, както и неговата наглост. Прокуратурата не предприема нищо и то нарочно, защото над него има политически чадър. Кога ли най-сетне ще се измъкнем от този омагьосан кръг според вас?
92 tedka todorova 18.09.2013 | 12:43
Познанството на Иво Прокопиев с EVN датира още от времето на управлението на НДСВ - демек отдавна Прокопиев ощетява държавата.
91 Хавиер Савин 18.09.2013 | 12:42
С тези "калинки" няма да стигнем надалеч. Докато има хора, като Росен Плевнелиев и Иво Прокопиев да ги лансират на важните постове, в които искат да правят далавери, то ще се появяват и ще им вършат далаверите. Виждате тук типичния пример с тази Димана Ранкова какво е направила.
90 Afo Balinov 18.09.2013 | 12:33
Прокопиев, Трайков и Дянков вън от България ! Обраха ни по най - гнусният начин. Няма да е лошо и президентът ни , който е дружка с тях, да се поразходи извън страната.
89 Pepi Vasilev 18.09.2013 | 12:30
Каквооо ?? 88млн. лв. Това си е чист държавен обир. Как тези хора още са на свобода, напрово съм потресен. Прокопиев още повече ми падна в очите, направо няма да го коментирам !
88 Петър Попов 18.09.2013 | 12:28
Дано прокуратурата призове наистина Иво Прокопиев. Той е нарушил закона и трябва да си понесе заслуженото, а и да не забравяне другите играчи в схемата - Дянков и Трайков.
87 Pencho Gospodinov 18.09.2013 | 12:23
Мисля си, дали в България ще доживеем да видим осъдени олигарси, министри и президент. По - скоро това няма да се случи за жалост.
86 Milen Stanchev 18.09.2013 | 12:20
Аз незнам да има друга държава, която след такива разкрития да не предприеме мерки за залавянето на извършителите.. Това е просто абсурдно.. Министри и олигарси да ни мамят по такъв начин и да присвояват такива пари. Просто нямам думи...
85 Kokoto Monev 18.09.2013 | 12:16
Спомням си как всички вярваха на Плевнелиев, на Дянков и мислеха, че те работят за народа, а сега какво се каза, че те буквално са работели за Прокопиев. Тц тц ...
84 Dimi Petkov 18.09.2013 | 12:14
Така като се зачитам, добре са ни изработели. Хората са играчи на дребно. За тях нулите след цифрата са от най - голямо значение.
83 Todor Varbanov 18.09.2013 | 12:11
Много добри схеми за измислили някой хора. Иво Прокопиев се е свързал с властта в лицето на Герб, а Росенчо сега е президент и знае какво да говори, за да ги зашитава. Перфектно!
82 Хавиер Савин 18.09.2013 | 12:08
Виждате ли къде потънаха 88 милиона лева, просто така? Росен Плевнелиев злоупотребява с властта която заема, защото осигурява зелен светофар на фирмите на Иво Прокопиев да придобиват акции от ЕРП-тата, които биват давани на концесия срещу смешни пари. Живеем в омагьосан кръг, в който българския потребител плаща все по-скъп и по-скъп ток.
81 Djoni Penkov 18.09.2013 | 12:06
Ех, че се усмихват господата.. Сигурно с подобни усмивки са били, когато са ни ограбвали. В каква държава живеем, щом хора като тези са на свобода ?!?
80 Mitko Chokov 18.09.2013 | 12:04
Кой каза , че в България всичко ставало трудно. Я вижте колко набързо и лесно са ни ограбили. Това се казва новаторство. Такава далавера в българската енергетика никога не е имало... Господа, ако искате да съсипете държавата ни , продлжавайте в същият дух..
79 Илия Луков 18.09.2013 | 12:01
хайде да видим сега, какво ще стане. Нали частен съдебен изпълнител е започнал разследване срещу една от много му фирми за дългове. Явно Прокопиевата имеприя затъва
78 Моника Катева 18.09.2013 | 12:00
което е много тъжно! Докато мисленето на хората с власт е такова,че искат само себе си да облагодетелстват така ще сме зле винаги! От кражбите по върха не ни остнааха здрави нерви.
77 vasko vasilev 18.09.2013 | 12:00
Не знам как до сега е оставен да прави каквото си иска.
76 Георги Гошев 18.09.2013 | 12:00
Те нещата били повече от ясни! Ако аз имах това право, щях да екстрадирам Прокопиев, Плевнелиев. Трайков и Дянков, на мига. И ако може никога повече да не се връщат в държавата ни.
75 Изабела Белла 18.09.2013 | 11:58
Ооо, там не знам какво ще става...Ако това за Росен е вянрно, че има общо с този Прокопиев, вече тотално я отписвам тази държава
74 vasko vasilev 18.09.2013 | 11:57
Прокопиев най - после ще го разнищят за всички далавери както е тръгнало и това е много радостно.
73 Изабела Белла 18.09.2013 | 11:56
Манипулации, игра на връзкарство с властта, финансови катарзици и неизгодни и нереални сделки, медиийна манипуалция - до кога този Прокопиев ще заблуждава народа и ще го мачка по този начин, и до неговата медиина империя ще ни манипулира?!
72 Stoio Jelev 18.09.2013 | 11:55
Много е радостно , че тези новини стигат до ушите ни. Така можем да си направим сметка, що за хора са ни управлявали и също така що за човек е Иво Прокопиев. Бългрия няма нужда от тях и без това сме зле финансово.
71 Базил Боли 18.09.2013 | 11:55
Лично президента Плевнелиев е замесен в много сериозен скандал с ЕРП-тата, както и ТЕЦ "Марица 1 и 2", от които държавата изкупува електричество на баслословна цена. Крайно време е тази лудост да престане и да се позволява на хора, като Прокопиев и Плевнелиев да колят и бесят в този сектор.
70 Базил Боли 18.09.2013 | 11:55
Лично президента Плевнелиев е замесен в много сериозен скандал с ЕРП-тата, както и ТЕЦ "Марица 1 и 2", от които държавата изкупува електричество на баслословна цена. Крайно време е тази лудост да престане и да се позволява на хора, като Прокопиев и Плевнелиев да колят и бесят в този сектор.
69 Базил Боли 18.09.2013 | 11:55
Лично президента Плевнелиев е замесен в много сериозен скандал с ЕРП-тата, както и ТЕЦ "Марица 1 и 2", от които държавата изкупува електричество на баслословна цена. Крайно време е тази лудост да престане и да се позволява на хора, като Прокопиев и Плевнелиев да колят и бесят в този сектор.
68 Калоян Петров 18.09.2013 | 11:51
Определено схемата на Прокопиев, Плевнелиев, Дянков и Трайков работи перфектно. Сложили са една "калинка" да ръководи нещата от тяхно име, а те прибират сухото след това. Далаверата е очевидна с акциите на ЕРП-то, така че не знам какво чака прокуратурата още, че да предприеме най-сетне нещо?
67 Grigor Mitev 18.09.2013 | 11:50
Колко ли незаконни пари дотук е присвоил Прокопиев и приятелите му. Представте си само колко неща има за които ние нормалните хора не знаем. Надявам се кирливите му ризи скоро да излязат на яве, да го видим тогава !
66 Хавиер Савин 18.09.2013 | 11:48
Скоро няма да успеем да се отървем от хора, като Иво Прокопиев, които са доказани паразити и източват непрекъснато страната ни. Крайно време е някой да му покаже правилната врата, а именно тази на затвора.
65 Ivko Pivko 18.09.2013 | 11:48
и аз това се чудя, докога ще продължават схемите му необезпокоявано?! скоро няма да остане какво да краде, вземаме заеми,а от друга страна Прокопиев и приятелите му са задигнали двойно от както си въртят далаверите, трябва да се сложи край!
64 Иван Жужков 18.09.2013 | 11:48
" Впоследствие стана ясно, че така тя е поставена в позицията на абсолютно безсилен съдружник на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН. Условията в приватизационните договори им гарантираха печалба от 16% до 2008 г., а до 2018 г. - от 12%. В същото време в контрактите услужливо са пропуснати каквито и да е изисквания за инвестиции."- Ще има да си мчетваме, държавата да може да пребори олигархията и монопола на подобни фирми, с такива консулктативни фирми, като Булброкърс!! Всъщност, олигархията съветва държавата, как да прави бизнес с оигархията?! Чудничко!
63 Базил Боли 18.09.2013 | 11:47
Ако някой наистина смята, че Прокопиев е чист като момина сълза, то жестоко се лъже. Има такива хора в прокуратурата, защото до ден днешен няма повдигнато обвинение срещу него. Какъв е този човек, неприкосновен ли е? Над нещата ли е? Плевнелиев ли му прави закрила, или какво?
62 Мишо Христов 18.09.2013 | 11:46
"Занижената цена пък се дължи на несправедливата финансова оценка на дружествата, направена от ИП "Булброкърс" на Прокопиев, довела до занижена минимална цена на продажба." - Само вижте как са направили нещата така, че да има 13 дни до търга за придобиване на акции над едно от най-апетитните ЕРП-та. Това е направено с цел фирмите на Прокопиев и Плевнелиев да ги изкупят и да гарантират едно от най-големите източвания на държавата. Порочна дейност, която остава ненаказана дори и до ден днешен!
61 Мишо Христов 18.09.2013 | 11:46
"Занижената цена пък се дължи на несправедливата финансова оценка на дружествата, направена от ИП "Булброкърс" на Прокопиев, довела до занижена минимална цена на продажба." - Само вижте как са направили нещата така, че да има 13 дни до търга за придобиване на акции над едно от най-апетитните ЕРП-та. Това е направено с цел фирмите на Прокопиев и Плевнелиев да ги изкупят и да гарантират едно от най-големите източвания на държавата. Порочна дейност, която остава ненаказана дори и до ден днешен!
60 Hristo Penchev 18.09.2013 | 11:45
Какви злоупотреби с българската енергетика. Като българин аз се срамувам от това което са вършили Прокопиев и Плевнелиев и разни други хора. България не трябва да търпи такива хора. Те представляват заплаха за страната ни.
59 Косе Босе 18.09.2013 | 11:43
ха, да не е луд, ще се възползва до край Плевнелиев, че кой друг му осигурява имунитет и такива власт, освен президентския пост?! Никога не биха се отказали,само не ги знам тези пари толкова откраднати в гроба ли ще си ги носят?!
58 Калоян Петров 18.09.2013 | 11:43
Колко още ще четем за далаверите на червенобузестия? Няма ли някой най-сетне да предприеме нещо срещу него? Според мен е крайно да му бъде повдигнато обвинение от прокуратурата. Дори тя сама е длъжна да се сезира. В момента има всичко на тепсия и нищо не предприема. Тук вече се замислям много сериозно, дали наистина има политически чадър над него, защото неприкосновеността му е гарантирана.
57 Хавиер Савин 18.09.2013 | 11:41
Тези калинки са най-големите паразити в 21 век. Биват спускани директно на ръководителски постове, с цел да правят злоупотреби на хора като Иво Прокопиев, Плевнелиев, Дянков и Трайков. Живеем в трудни времена, в които разни хора си позволяват да вършат каквото искат, а това никак не е добре според мен.
56 Afo Balinov 18.09.2013 | 11:40
Немога да ги гледам тези двамата - Прокопиев и Плевнелиев. Президентът ако беше истиснки мъж до сега да си беше подал оставката 100 пъти. А за Прокопиев какво да кажем ? .. Всичко е написано по - горе в статията.
55 Леля Марче 18.09.2013 | 11:37
"Осигурил си политическата логистика за далаверата, Иво Прокопиев преминава към реалното ощетяване на държавата. Целта е била мажоритарният собственик - австрийската EVN, да вземе колкото може повече от предлаганите държавни дялове при възможно най-ниско ниво от "пробив" и на оптимално ниска цена. Описание на смесения закрит аукцион на БФБ е публикувано на интернет страницата на БФБ на 08 декември 2011 г., едва 13 дни преди началото на аукционите за приватизация на "ЕВН България Електроразпределение" и "ЕВН България Електроснабдяване"." - А после всичко това, той го отрича без капка доказателство. Тук вече се говори с конкретни факти. Иво Прокопиев няма шансове.
54 Митоди Михалев 18.09.2013 | 11:37
те нарочно ги правят такива далаверите,за да е объркващо и който тръгне да ги разследав да не му лесно да се справи с тази задача.
53 Митоди Михалев 18.09.2013 | 11:36
Страшни далавери са въртели по високите етажи на властта! Плевнелиев и Прокопиев са наистина безскрупулни хора, и като се сетя,че сами сме дали нож в ръцете им при избирането на Плевнелиев за президент ...
52 Леля Марче 18.09.2013 | 11:36
Ами честито да ни е. Пореднаха схема на поредния олигарх у нас, която е останала скрита за всички ни досега! Как ще отървем от всички тези хора, не се знае, до тогава, все така щ бъдем!
51 raliza gospodinova 18.09.2013 | 11:33
Не ми думай, че така ме хваща яд. Хората едва си плащат тока, а тези направо нямам думи. Не наядоха се.
50 Ivo Maglov 18.09.2013 | 11:33
"Отговорни за далаверите на Прокопиев обаче са и неговите дружки Трайчо Трайков и Симеон Дянков" - Излиза, че Трайков и Дянков са били лявата и дясната му ръка. А Плевнелиев като министър и приближен до Прокопиев, няма как да не е знаел какво се случва, а ние си го избрахме за президент. Голяма грешка !
49 Блабла Блаблаблабла 18.09.2013 | 11:32
"Истината обаче е, че като заместник-председател на КФН по инвестиционната дейност отговорна за проследяването на цялата сделка е Димана Ранкова, разкрива в. "Репортер". Близка приятелка на Иво Прокопиев, Ранкова се превърна в една от герберските "калинки" във финансите, като за кратко прехвърча между УС на Банката за развитие, председател на борда на "Проектна компания Нефтопровод Бургас - Александруполис - БГ" и КФН." - Значи тази г-жа е истинската калинка на Иво Прокопиев, която един вид му е помагала във всички тия схеми? Колко удобно, поредния полезен контакт за олигарха!
48 raliza gospodinova 18.09.2013 | 11:32
Дянков, Трайков, Прокопиев всички са един дол и какви неща са вършили. Освен с големите далавери тези имена не изтъкват с нищо друго.
47 Виличка Лъжичкова 18.09.2013 | 11:28
Добри далавери си въртят, изобщо нямат грам срам! И като си помисля,че всеки месец точно на ЕВН си плащам тока и пълня гушите на тези !
46 Momchil Mladenov 18.09.2013 | 11:24
Чак се обърках докато четях за схемите. Доста сложно измислени ми изглеждат и не малко хора са участвали. За жалост всичките са посетители на народното събрание. По тази мащабна далавера на Прокопив в енергетиката може да се направи страшно добър филм, който ще се радва на висок рейтинг.
45 трендафил въжарски 18.09.2013 | 11:23
Реформаторският блок се опитват да яхната протестите и да издигнат на власт тоя мошеник Прокопиев
44 Умно Пипе 18.09.2013 | 11:21
"Според източници от държавното обвинение в сигнала на КФН са цитирани конкретните схеми и факти от това "публично-частно партньорство" между Прокопиев и министрите на ГЕРБ, довело до значителни загуби за държавата и значителни печалби в частни ръце. КФН е установила, че в приватизационната процедура са извършени деяния, насочени към умишлено причиняване на вреди, изразяващи се в пропуснати ползи за държавата за 87.88 млн. лв., вследствие на продажбата на държавни дялове в ЕРП-тата на значително по-ниска цена от постижимата."- МХМ, чудничко просто! Сега сигурно с новия измислен Реформаторски блок, с който е свързна пряко Иво Прокопиев ще чакаме ново 20, в позла на последния. Машинации и мръсни политически игри за наша сметка - това ни чака, ако дойдат те на власт.
43 Харалампий Харалампиев 18.09.2013 | 11:18
"Приватизацията на дружествата от т. нар. пул "Мечта" и др. Но черешката върху тортата е продажбата на контролния пакет акции в ЕРП-тата. Публична тайна е, че правителството на НДСВ използва посредничеството "зад кадър"на "Булброкърс", за да продаде седемте ЕРП-та. Официално консултант при приватизацията на 67% от ЕРП-тата (Варна, Горна Оряховица, Стара Загора, Пловдив, София, София област и Плевен ) е "БНП Париба"." - Честитка! Тука схмите си се въртят, а ние си мислим, че протесираме срещу правилните хора!! ЗАБЛУДАА!
42 Doggy Cat 18.09.2013 | 11:18
Събраха си енергийните ресурси на България и им цъкаме парички всеки месец, а после се правят на загрижени, е сигурно се тревожат дали ще можем и другия месец да им платим за тока!
41 Eva Yaneva 18.09.2013 | 11:18
"Как ГЕРБ и олигархът обраха държавата в сделката за EVN" - С голям мерак всичко се получава. Явно те са искали точно това, да съсипят държавата ни и да забогатеят на нейн (наш) гръб !
40 Една Българка 18.09.2013 | 11:14
"Познанството на Иво Прокопиев с EVN датира още от времето на управлението на НДСВ. Тогава благодарение на контактите си с икономическия вицепремиер Лидия Шулева той спечели основните поръчки за консултирани при призатизацията на държавни предприятия. Сред тях е "кражбата на века" - продажбата на миноритарния дял от 34.8% в БТК." - Мале, мале, Болна стана работата. До кога ще търпим подобни "бизнесмени да ни управляват държавицата и нас? :(
39 Janet Mileva 18.09.2013 | 11:13
"...умишлено занижен държавен контрол, умишлено понижена оценка на предприятията и липса на каквато и да е методология на оценяване..." - А така ! Така се прави ! Прокопиев явно добре е изучил занаята, а вече си има и последователи като Трайков и Дянков !
38 Milata Mila 18.09.2013 | 11:12
наистина на човек да му призлее, не разбирам тези хора как спят спокойно,че и възпитават деца, изродите не бива да се размножават.
37 Бате Рамбо 18.09.2013 | 11:12
Като министър договори магистралите, така е. Има обаче едно голямо "НО" и то е, че колкото е помогнал на страната ни, то в пъти повече я е ощетил, защото с връзката с Иво Прокопиев е съпричастен за ощетяването на целия български народ да плаща по-скъп ток.
36 Миро Т 18.09.2013 | 11:11
А тези "калинки" колко още ще ги спускат? Едно време по време на комунизма се слагаха подобни некадърници и паразити, които не разбираха нищо и като фалира едно предприятие, то го пращаха на друго. Истински пагубен момент за икономиката на страната е това, което са направили Прокопиев и Плевнелиев с ЕРП-тата на 21 декември 2011 година!
35 Миро Т 18.09.2013 | 11:11
А тези "калинки" колко още ще ги спускат? Едно време по време на комунизма се слагаха подобни некадърници и паразити, които не разбираха нищо и като фалира едно предприятие, то го пращаха на друго. Истински пагубен момент за икономиката на страната е това, което са направили Прокопиев и Плевнелиев с ЕРП-тата на 21 декември 2011 година!
34 Миро Т 18.09.2013 | 11:10
А тези "калинки" колко още ще ги спускат? Едно време по време на комунизма се слагаха подобни некадърници и паразити, които не разбираха нищо и като фалира едно предприятие, то го пращаха на друго. Истински пагубен момент за икономиката на страната е това, което са направили Прокопиев и Плевнелиев с ЕРП-тата на 21 декември 2011 година!
33 p kehaiova 18.09.2013 | 11:09
Много скоро може и да им замръзнат. Аз се радвам, че излизат такива материали, защото обществото трябва да е запознато.
32 Sweet Dreams 18.09.2013 | 11:09
Нали знаеш, че това скоро няма да се случи. Определено би било добре да се озоват там тези господа, но са над нещата случващи се в държавата. Ето един типичен пример, като Иво Прокопиев, над който има политически чадър, който Росен Плевнелиев спуска над него, когато загази с поредната си далавера. Обвинение срещу него да има? Няма!
31 Александър Лютков 18.09.2013 | 11:08
"Tака електроенергията на българите поскъпна три-четири пъти в рамките само на няколко години. А през цялото това време чуждите инвеститори източват чрез договори за външни услуги ЕРП-тата и радват шефовете си с тлъсти печалби. За сметка на българския потребител."- На хора, като Иво Прокопиев не МУ ПУКА за българите и за това, че всичко се пишпе в нашата сметка. Важното е неговата, както и на неговите пдовластни в кръга Капитал да е винаги на плюс.
30 Средновековен Рицар 18.09.2013 | 11:07
Прокопиев не му пука изобщо за българския народ, щом с неговата фирма "Булброкърс" е ощетил ВСИЧКИ! Замислете се само преди няколко години колко ток плащахме и как сега се радваме, като получим под 150 лева ток през зимата!
29 p kehaiova 18.09.2013 | 11:07
Аз слагам в основата Плевнелиев. Ако не беше по рано министър и сега президент Прокопиев нямаше да може да направи нищо. Той му подава ръка за всичко.
28 empty world 18.09.2013 | 11:07
Като ги гледам на снимката президентът ни и Иво Прокопиев, забелязам усмивки на лицата им. Може би не им е достатъчно съвестно и искат да създават още проблеми на държавата си !
27 Бате Рамбо 18.09.2013 | 11:06
Това е скандалът на годината в България. Протестите тръгнаха точно от високите сметки за ток, а не забравяйте кой е направил далаверата на 21 декември 2011 година. Много добре ги пише в статията кои са и искам да си получат заслуженото незабавно.
26 крива вежда 18.09.2013 | 11:03
Най - добрите приятелчета - Плевнелиев и Прокопиев. Май излиза , че те са доста добър тандем в ограбването на българската държава. А като си помисля, че единият е още на свобода, а другият ни се води президент ми прилошава !
25 трендафил въжарски 18.09.2013 | 11:01
всички знаят за всеки, само нас ни правят на балъци
24 positive thinking 18.09.2013 | 11:01
Кой знае колко е помогнал на Прокопиев и на схемите им,докато беше министър! все пак регионалното развитие хич не е нещо,от което не могат да се възползват.
23 otec natanail 18.09.2013 | 10:58
Всички българи мислехме Плевнелив за един много успешен министър по времето на Герб. Сега да не се окаже , че той е знаел за всички далавери, които са се случвали в държавата ни и дори да е помагал за тях. Мног жалко е това за България.. Не сме заслужили такива оправници !!!
22 Нина Лалова 18.09.2013 | 10:57
И какво се оказва в крайна сметка? Че Иво Прокопиев, както през цялото време плюеше по предното правителство, явно е в доста близък контакт с него! Ето, Росен му е доста близък, става ясно, а с предната власт е имал няколко контакта от които се е възпозлва многократно - Трайо Трайков, Симеон Дняков. Виж за тази дама Димана Ранкова, която е заместник-председател на КФН не съм знаела. Но явно и там е имало схема, иначе как ще източи ПОК Доверие с цели 87 млн лева, без КФН да не го списпа?!! Егати и ужаса!
21 криворазбрана цивилизация 18.09.2013 | 10:56
Можем само да се надяваме! Дано обаче хората да се вслушат в думите на Мавродиев, защото в крайна сметка,всички страдаме от подобни групировки!
20 Sweet Dreams 18.09.2013 | 10:56
Това за мен е престъпление от най-висок ранг и отговорните за тази кражба и измама трябва да си понесат последствията, тъй като са ощетили целия български народ да плаща скъпи сметки за ток, без това да е наложително!
19 Миро Т 18.09.2013 | 10:55
Щом в целия скандал присъства името на Плевнелиев, то знаете ли какво означава това? Според мен той много скоро ще сдаде най-високия пост в държавата, който заема, заради връзките му със скандалния бизнесмен Иво Прокопиев.
18 Средновековен Рицар 18.09.2013 | 10:54
"Как ГЕРБ и олигархът обраха държавата в сделката за EVN, проследена от Димана Ранкова" - Точно заради това падна и правителството на ГЕРБ, защото хората много добре разбраха какви ги свършиха и как потребителите бяха ощетени с високите сметки за ток през последните години.
17 meden rudnik 18.09.2013 | 10:53
Хубаво, че веше Маврудиев, за да разкаже за измамите на Прокопиев и Герб. Излиза , че олигархът, заедно с приятелчетата си от Герб, а най - вероятно и със знанието на президентът, са си въртели далаверие зад гърба на българите, които са ги избрали. Имате ли предложения за по - гнусна история ??
16 Lady Garga 18.09.2013 | 10:53
А през цялото време любимите му медии, Капитал и Дневник го прикриват добре за всяка една сделка, конфликт на интереси или контакт с власт имащите от който със сигурност се е възпозлва. Пълна медиина деизинформираност настъпва в Икономедия, що се отнася до боса им Иво Прокопиев.
15 Боряна Георгиева 18.09.2013 | 10:53
".... са извършени деяния, насочени към умишлено причиняване на вреди, изразяващи се в пропуснати ползи за държавата за 87.88 млн. лв., вследствие на продажбата на държавни дялове в ЕРП-тата на значително по-ниска цена от постижимата." Това е безобразие.
14 uchtiviq los 18.09.2013 | 10:50
да,но смятай колко ще е трудно,след като един от дружината е самият Президент! Според мен при подобни случки такива неща като поста не би трябвало да има значение, нито някакви си имунитети, съд до дупка с присъди!
13 набръчкан мозък 18.09.2013 | 10:48
"..запознати със схемата твърдят, че консултант на консултанта е именно Прокопиев" - Познати схеми за измама. Прокопиев колкото и да се опитва да прекрие действията си, ощетяваши България, явно не му се получава.
12 трендафил въжарски 18.09.2013 | 10:47
направо за затвора, всичките
11 blue aquamarine 18.09.2013 | 10:46
"Агенцията за приватизация определя "Булброкърс" на Прокопиев за инвестиционен посредник, който да извърши публичното предлагане на акциите. И оттук започват проблемите." - Тази фирма не за първи път продава некоректно поредната българска комапния. Същото беше и с БТК навремето! Булброкърс беше консултант по сделката и я продаде на изключително ниска цена! За сметка на това, за нея имаше тлъста комисионна. Общо взето целия бизнес на Иво Прокопиев е опорочен
10 qnko qnev 18.09.2013 | 10:44
Всички, които са действали заедно с Прокопиев да бъдат разследвани и да си получат заслуженото.
9 Dimi Petkov 18.09.2013 | 10:44
От статията става ясно, че доста хора са участвали в схемата, дори някой назначения на президента са били съмнителни. Аз на това казвам " далавери по високите втажи" !
8 Pafkata Ivanov 18.09.2013 | 10:43
Не случайно сега, Иво Прокопиев започна да се оправдава в разни изказвания пак в немския вестник, но това няма как да го спаси от неизплатените му дългове. Така, че време е вече да започне някакво реално разследване, както последно четохме срещу него, Да видим, какво ще се докаже или пак ще отърве за проеден път, въпреки видимите си машинации.
7 Драго Попов 18.09.2013 | 10:38
Вече направо се чувствам зле да чета за схемите на президента.
6 Dimitar Sachkov 18.09.2013 | 10:38
"Как ГЕРБ и олигархът обраха държавата в сделката за EVN" - Ами как ? Много лесно? Те са професионалисти. Една , две, три проби и ето вече са готови !
5 кученцето пиджи 18.09.2013 | 10:34
За друга толкова мащабна далавера , като тази на триото Прокопиев, Дянков и Трайков аз до сега не съм чувал. Като знаем колко са близки Прокопиев и Плевнелив, според мен президентът ни е знаел за това, но си е мълчал за далаверата !
4 Охльо Бохльо 18.09.2013 | 10:34
те хубаво изпращат преписки и сигнали в прокуратурата,но там явно нещо се пропуква,досега защо не се е завело едно дело поне? нима няма достатъчно доказателства и сигнали срещу Прокопиев и другарчетата му?!
3 Jana Kirova 18.09.2013 | 10:33
Прокопиев трябва да бъде даден на съд и пратен в затвора.
2 трендафил въжарски 18.09.2013 | 10:32
ами не знам какво да кажа, направо да ги линчуваме тия, а?
1 млад меринджей 18.09.2013 | 10:31
"По думите на Мавродиев предварителната оценка е показала, че в резултат от машинациите на тройката държавата е била ощетена с близо 88 млн. лв. Конфликт на интереси, умишлено занижен държавен контрол, умишлено понижена оценка на предприятията и липса на каквато и да е методология на оценяване са само част от причините продажбата на 33% от "ЕВН България Електроразпределение" и "ЕВН България Електроснабдяване" да стигне в прокуратурата." - Така, така най-накрая някоя медия открито да пише за това! Време беше! Нека излазят всички кирливи ризи на Иво Прокопиев и комония, нека видим какво са правели през тезги години и то явно вече с помощта на самия Преиздент

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 История.bg
  • 22:00 Любов в окови 4 24-сериен тв филм...
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Бързи и яростни 8" - екшън, трилър...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.11
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Като две капки вода" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.