Мавродиев: Иво Прокопиев е в истерия

Причината – практикуваният от него олигархичен модел да назначава свои хора във властта вече не работи

по статията работи: Кремена Бедерева | 07.10.2013 | 16:16

Бизнесменът Иво Прокопиев е в истерия, защото обичайно практикуваният от него олигархичен модел да назначава свои хора във властта, чрез които да се облагодетелства, вече не работи.

Това заяви в интервю за BPost.bg председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Той съобщи още, че чрез своите протежета – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесменът е успял да напълни всички ключови институции във финансовия сектор със свои хора.

Мавродиев коментира пред изданието днешното интервю на бизнесмена Иво Прокопиев пред Нова телевизия, където Прокопиев нападна Мавродиев, че "прави някаква лична позиция".

Прокопиев имаше предвид сигнала на КНФ в прокуратурата за продажбата на държавните дялове в EVN. Той е срещу бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и срещу фирмата "Булброкерс", контролирана от бизнесмена Иво Прокопиев, която е била консултант по сделката.

"Аз мисля, че всичко по сигнала ми за EVN вече е ясно. Многократно съм го коментирал пред различни медии. Всъщност нашата теза е ясна, а оттук нататък тези негови тези и неща, които говори, за да се оправдае, мисля, че може да ги сподели пред правораздавателните органи", обяснява Мавродиев отправените нападки от страна на Прокопиев. 

Стоян Мавродиев заявява за пореден път пред изданието, че държавата е ощетена с 87 млн. лв. от продажбата на остатъчните дялове на EVN и "това е материализирано в съответния официален сигнал до прокуратурата, под който аз съм се подписал."

Мавродиев е категоричен: "Не само стоя зад тази теза, но и нося отговорността пред закона. Прокуратурата е органът, който ще прецени дали има престъпление и дали има привлечени лица като обвиняеми, или не. Доколкото си спомням, говорителят на главния прокурор заяви миналата седмица, че вече има образувана проверка и се работи по случая. Оттук нататък какво ще се случва по този казус не е в правомощията на Комисията за финансов надзор."

Според Мавродиев Прокопиев си търси защитна теза зад твърдението, че "проблемите му" са започнали след публикации в седмичника му "Капитал". "Прави го доста неумело и доста неиздържано. Това са проекции единствено на неговите манипулативни тези, т.е. зад тях няма съдържание. В крайна сметка е важно върховенството на закона и е важно всяка институция да си върши работата по най-добрия начин, спазвайки законите и правилата. Ако се чувства засегнат от това, че една институция работи и си върши работата - това вече е философски проблем", обяснява Мавродиев.

По думите му Прокопиев се е опитвал да манипулира, че едва ли не цялата комисия е срещу Мавродиев, че трима души са застанали срещу решенията му и т.н.

"Според мен в случая има е по-тежко престъпление, но прокуратурата отново ще прецени дали това е така, или не. Когото вие участвате в едно заседание, гласувате "за", подписвате протоколи и след това твърдите пред медиите, че това не е така - мисля, че казусът е абсолютно ясен. Става въпрос конкретно за двама души в КФН - Борислав Богоев и Николай Попов", смята Мавродиев.

"Впрочем е добре да се спомене, че Николай Попов е бивш служител на Иво Прокопиев - бил е директор в негови фирми. Очевидно връзката между двамата ми заместници и бизнесмена е много топла. Те са хората, които тепърва трябва да обясняват по какъв начин техните кандидатури навремето са били сложени на масата, както и какви са им отношенията с Прокопиев", уточнява Стоян Мавродиев.

По думите му в случая с Николай Попов връзката е директна и очевидна. Той е бил директор на банката му в Македония и е работил в "Алфа финанс холдинг", което доказва, че е бил активиран в съответния момент, за да разказва лъжи в медиите.

"Защото срещу тези лъжи има автентични документи и точно затова вече се водят наказателни дела срещу Богоев и Попов. Причината за лъжите им е ясна – зависимостта им от Иво Прокопиев, активизирането им от него и изтеклите им мандати. Този на Борислав Богоев приключи още през юли и тепърва Народното събрание трябва да избере заместник на КФН. Има нещо важно, което се пропуска - Иво Прокопиев беше подал две оферти негови сгради да бъдат наети от нас", обяснява Мавродиев.

Запитан за кои сгради става въпрос, Мавродиев отговаря, че трябва да провери, "но имаше две негови оферти. Но тъй като не отговаряха на условията, а имаше и по-добри предложения, исканията му бяха отхвърлени. Ето още една лична причина г-н Прокопиев да разпространява лъжите за мен."

На въпрос кои други хора на Иво Прокопиев, освен Симеон Дянков и Трайчо Трайков, са били внедрени във властта от предишното управление, Стоян Мавродиев съобщава, че през Дянков и Трайков бяха направени множество назначения на ключови позиции в български институции. Десетки, да не кажа стотици, са кадрите, които вероятно са свързани с Иво Прокопиев, внедрени от неговите протежета-министри.

"Доротея Пандова например, беше най-довереният съветник на Симеон Дянков в Министерски съвет. Тя беше назначена за председател на борда на Банката за развитие, представител на България в Европейската инвестиционна банка и пр. Тя също е работила във фирмите му, назначи я и зам.-председател на Съюза на издателите. Беше публична тайна в предишното правителство, че същата тази дама водеше кадри на Прокопиев, отново на "ръчичка" при Симеон Дянков, които той назначаваше на ключови позиции- в Българска фондова борса, Централния депозитар и Банката за развитие. Всички ключови институции във финансовия сектор бяха напълнени с протежета на бизнесмена", категоричен е Мавродиев. 

"Всичките му твърдения са фалшиви и лъжливи. Първо е важно да се каже, че няма как аз да бъде зависим, защото имам 6-годишен мандат, от който са останали още 3. Нашата институция, по закон и по европейски регулации е независима, така че на мен не ми трябват нови господари, за да си върша работата. Вижда се също така, че нито ГЕРБ, нито управляващите, подкрепят тази негова теза.

Това е един човек, който очевидно е в истерия, защото обичайно практикуваният от него олигархичен модел - да назначава хора, чрез които да се облагодетелства, явно не може да работи", заключава Мавродиев.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


25 Daniela Gulubova 07.10.2013 | 20:02
Според мен давайки такива интервюта само затвърждава мнението за себе си и се навира на хората в устите. Ама като му е толкова акъла...
24 Нели Георгиева 07.10.2013 | 19:11
Факт. Още като видях рекламата на интервюто му в неделя вечер, точно това си помислих. А и като видях какво е казал...
23 мили ванили 07.10.2013 | 18:54
Запари му под з..... мног сериозно и в паниката си все ще издъни,вече започна да го прави.
22 Теодора Динева 07.10.2013 | 18:02
Този тип трябва да влезе в затвора.
21 qnko qnev 07.10.2013 | 17:34
Да си носи последствията, така му се пада.
20 скапан сървър 07.10.2013 | 17:30
И все в по-голяма истерия ще изпада, колкото повече му разкриват далаверите!
19 Анжелина ЖУЛИ 07.10.2013 | 17:19
""Впрочем е добре да се спомене, че Николай Попов е бивш служител на Иво Прокопиев - бил е директор в негови фирми. Очевидно връзката между двамата ми заместници и бизнесмена е много топла. Те са хората, които тепърва трябва да обясняват по какъв начин техните кандидатури навремето са били сложени на масата, както и какви са им отношенията с Прокопиев", уточнява Стоян Мавродиев." -Ахахаха е не!! Тоя Прокопиев има ли човек, който да не негов във властта?!!!
18 Анжелина ЖУЛИ 07.10.2013 | 17:18
Видеимо е в истерия, дам. Днес дори леко потрепваше, докато говореше. Явно властта се изплъзва от ръцете му!Но няма как толкова години монополизъм и мръсни сделки накрая да не не излязат наяве
17 Диана Красимирова 07.10.2013 | 17:17
Прокопиев е история. Да си обира крушите и да се маха. Няма по-гадно същество от него. Нова телевизия му прави четки непрестанно, не го притискат, не му задават истинските и сериозни въпроси. Всичко е една грозна игра. Ясно е, че Прокопчо държи Нова.... още една машина за манипулация.
16 uchtiviq los 07.10.2013 | 17:04
Което ще е направо чудо!Надявам се най-накрая да заработи прокуратурата у нас адекватно!
15 Охльо Бохльо 07.10.2013 | 16:56
Според мен Мавродиев трябва по-малко да говори, защото и без друго в момента положението изглежда напечено, след като свърши проверката на прокуратурата-тогава да се изказват всички страни.
14 Masha Orso 07.10.2013 | 16:51
В истерия е и поради факта, че относно персоната му започнаха да излизат доста нелицеприятни факти за него и този път може да бъде предмет на истинско разследване.
13 mitko velev 07.10.2013 | 16:51
Може и това да е самата истина, явно за напред олигархичният модел за назначения на хора от които да се облагодетелства Прокопиев няма да проработи за в бъдеще.
12 qnko qnev 07.10.2013 | 16:48
Той от сега ще бъде постоянно в истерия. Малко ли краде, нека сега да види и другата страна.
11 Теодора Динева 07.10.2013 | 16:48
Вероятно е така,или се опитва да прикрие вината си като се появява и говори глупости пред хората.Дано тези похвати не повлияят на прокуратурата.
10 Пияно пиле 07.10.2013 | 16:46
но не може да се отрече,че умело се измъкна от въпросите! Иначе Мавродиев на лична основа ли на каквато ще да е, поне иска да свърши някаква работа срещу олигарха, сега вече всичко е в ръцете на прокуратурата, да се надяваме,че няма да ни разочарова и ще проведе истинско разследване!
9 капаче калпаче 07.10.2013 | 16:43
А освен Прокопиев, който е крайно противен за мен вече и медиите му достигнаха дъното на падението си.
8 melinda belinda 07.10.2013 | 16:37
И аз да съм направила такива далавери ще съм в истерия, дори нямаше да имам смелостта да се върна в България и да давам каквито и да е интервюта, защото е нормално да бъде разкъсан от въпроси.
7 Radina Arabadjieva 07.10.2013 | 16:34
Прокопиев ще трябва да се примири,има ли разследване и сигнал подаден в прокуратурата няма какво да се направи! аи след като е толкова честен и ням проблеми, нека да не пречи на проверката, след като НЯМА какво да излезе.
6 tedka todorova 07.10.2013 | 16:29
Това е един човек, който очевидно е в истерия, защото обичайно практикуваният от него олигархичен модел - да назначава хора, чрез които да се облагодетелства, явно не може да работи", заключава Мавродиев - неговият модел много е работил. Това, че е в истерия е най - малкото. Трябва да бъде осъден.
5 Теодора Динева 07.10.2013 | 16:24
Ужасно,но факт,всичко за Прокопиев и далаверите му вече се знае,но незнайно защо не се сезира прокуратурата,какво още чака?!
4 комара трайчо 07.10.2013 | 16:24
И в истерията успя да се изпусне, че сградата където му взимаха интервюто е негова. После Нова се опитват да се пишат независими.
3 капаче калпаче 07.10.2013 | 16:23
Явно се чувства много заплашен и е в паника,щом излезе от укритието си!
2 Jana Kirova 07.10.2013 | 16:22
Прокопиев много скоро ще изгуби всичките си позиции и ще трябва да отговаря пред прокуратурата за злоупотребите си, ако и Плевнелиев си подаде оставката, свършено е с аферите на олигарха от кръга Капитал.
1 Viktor Ivanov 07.10.2013 | 16:20
Нормално е да е в истерия, няма го вече Борисов да го подкрепя, а Плевнелиев не смее да му помага, за да не изгуби личните си позиции. Скоро ще се сложи край на олигархията и Прокопиев ще се озове в затвора, където му е мястото.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.15...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.68
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.