Производителите на млечни продукти ще могат да произвеждат продукцията си в мобилни мандри, както и да продават готовата стока в подвижни хладилни витрини. Това предвиждат промени в наредба, отнасяща се до специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.
По думите на министъра на земеделието Димитър Греков по този начин производителите на традиционни български продукти ще имат по-големи възможности за директен достъп до потребителите.
Нововъведенията предвиждат още възможността за директна продажба на по-големи количества прясна и охладена риба, сурово овче, козе и биволско мляко. Заедно с това продажбата на месо от дивеч за крайни потребители ще може да се извършва на територията на цяла България.
"Министерството на земеделието и храните (МЗХ) прави всичко възможно, за да се стимулира производството и консумацията на традиционни български продукти”, каза Греков на откриването на проекта "За Балкана и хората” Министерство на земеделието и храните.