България ще защитава интересите на производителите си на рози и лавандула пред Европейската комисия. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на отриването на Международното изложение "Зелена седмица 2013” в Берлин.
Найденов пое ангажимент да поиска среща с новия eврокомисар по здравеопазване Тонио Борг, за да го запозна с нашата позицията, относно доклада за забрана на съставките гераниол при розовото масло и линолоол и линалин при лавандулата, които се съдържат в естествения дестилат на тези продукти.
В защитата на българските производители ще се изготви съвместна позиция по въпроса на Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието и храните. Найденов посочи още, че проблемът се обсъжда в момента на експертно ниво в ЕК.
Само 2% от хората са алергични към розовото масло. С надписи върху продуктите, както беше при тютюна, може да се посочва, че съдържат тези съставки, предизвикващи алергия, според Найденов.
България е най-големия производител в света на розово и лавандулово масло. Годишно страната ни произвежда 1500 кг розово и 100 тона лавандулово масло. 2100 са производителите на рози, а общата площ на оглежданите насаждения са общо 38 хиляди дка, информират от МЗХ.
Основно изнасяме розово масло за САЩ, Франция, Южна Корея и Япония, а лавандулово за – Германия, Унгария, Франция, Китай, Австрия, Испания и Холандия.