Няма ли 72 градуса, не захапвайте кебапчето

Месото трябва да е нагорещено до поне 72 градуса при свалянето му от скарата

по статията работи: Георги Георгиев | 11.04.2014 | 09:40

За да бъде определено като изпечено, поне 72 градуса трябва да бъде температурата в средата на кебапчето в момента на свалянето му от скарата. Градусите се мерят със специална вилица-термометър и ако не отговарят на изискването, кебапчето трябва да продължи да се пече. Това обясни д-р Галина Иванова в Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.

Изискването за температурата важи за всички изпечени продукти. В големите търговски вериги на тях ще им бъде поставян идентификационен номер и срок на годност 12 часа, а каквото остане непродадено, трябва да се унищожи.

1689 проверки от началото на годината е направила "хранителната полиция" в Шумен. Съставени са 11 акта за констатирани нарушения и са дадени 114 предписания, съобщава в. "Монитор".

Какво всъщност говори шифърът на яйцето?

Наборът от цифра, две букви и още пет цифри върху черупката или опаковката на яйцата може да изглежда като произволно поставен номер от машина. Този "код" обаче съдържа информация за неговите родители, месторождението му и дори "дома", в който се е появило.

Идентификационният номер на яйцето започва с число от нула до три. И в момента ще видите, че яйцата във вашия хладилник най-често започват с цифрите 2 или 3. При първия случай майката на това яйце е кокошка, която е отглеждана свободно, но на закрито, т.е. "подово". Тройката показва, че снасянето е станало в разширена клетка при гарантирано лично пространство от 750 квадратни сантиметра на птица. Тези, които са чули за първи път майчиното кудкудякане в клетка, ще бъдат с до една трета повече холестерол, до 25% повече наситени мазнини и с две трети по-малко витамин А.

Най-добрият вариант е кодът да започва с 0 или 1. Това значи, че кокошката е щастлива. Нулата е символът на яйце от биологична кокошка, живяла свободно и на открито във ферма с контролирани параметри на хранене с биофураж. Ако първата цифра е едно, това значи, че яйцето, което държите, е снесено от свободна кокошка, отглеждана на открито.

Буквите BG означават, че яйцата са от наша птицеферма, а следващите цифри в коя област са снесени и в кой пилчарник.

Подобна е и маркировката на целите заклани агнета. Там първите две цифри показват областта - например 27 - Шумен, вторите две на кланицата, а последната тройка на фермата, в която са отгледани.

Син или зелен печат задължително трябва да притежава агнешкото месо в магазините за хранителни стоки и в месарниците. От надписите по него потребителите лесно могат да разпознаят дали месото е родно производство, или е вносно и от коя държава. Според шефът на отдел "Контрол на храните” в областната дирекция на агенцията по храните в Пловдив д-р Николай Петков у нас да има внос на замразено поне от 20 години агнешко от чужбина.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


22 reni angelova 11.04.2014 | 14:21
"Син или зелен печат задължително трябва да притежава агнешкото месо в магазините за хранителни стоки и в месарниците. От надписите по него потребителите лесно могат да разпознаят дали месото е родно производство, или е вносно и от коя държава". - това е добре да се знае, макар, че от домашното по - хубаво няма, но пак хората да знаят за тези печати.
21 Koko Taysana 11.04.2014 | 13:21
доста тъпичко е това, всяко кебапче като слезе от скарата трябва да се преглежда :Р
20 Анжелина ЖУЛИ 11.04.2014 | 12:55
"Градусите се мерят със специална вилица-термометър и ако не отговарят на изискването, кебапчето трябва да продължи да се пече. " - Ахахах:) Егати! И къде ще ми я дадат тази вилица термометър ми кажете??
19 Экатерина Карапетрова 11.04.2014 | 12:48
От много малко и проверени места си купувам такива храни, тъй като повечето и да не са печени на оптималната температура са си откровени боклуци.
18 Ивелина Бобова 11.04.2014 | 12:43
Определено и аз съм на същото мнение и няма как да знаем колко време се пече и как е приготвено, освен ако ние самите не си го приготвим. Аз предпочитам сама да си направя от колкото да си купувам.
17 mitko velev 11.04.2014 | 12:26
Нали се сещате, че такъв контрол не може да се осъществи на всяко едно кебапче или кюфте и да му се мерят градусите при топлинна обработка.
16 gospoja jeleva 11.04.2014 | 11:56
И аз никога не съм виждала, но пък имам такава детска лъжичка, която мери температурата на храната и ако е гореща побелява, ние от къде да знаем дали се сваля при такава температура, при положение, че на места дори се претоплят преди да се продадат.
15 Надя Богданова 11.04.2014 | 11:47
Това е една полезна статия особено по празниците,когато потреблението скача.
14 Poli Geerhart 11.04.2014 | 11:38
Съвет без грам практическа стойност, тъй като повечето от нас не ходят с термометри в чантите си, за да мерят колко градуса е кебапчето като го свалят от скарата.
13 Doggy Cat 11.04.2014 | 11:33
Обедната наближава и гладът взе да се обажда :Р
12 работната пчела 11.04.2014 | 11:25
аз никога не съм виждала такъв термометър!
11 Фанка Василева 11.04.2014 | 10:47
Интересна статия, е ние няма как да си носим с нас такива термометри и да мерим температурата, горе долу може да се прецени дали е изпечено или не.
10 Yanitza Dikova 11.04.2014 | 10:42
суровото месо крие рискове и е добре наистина да е опечено качествено.
9 Охльо Бохльо 11.04.2014 | 10:20
Иначе забелязах,че доста се разпалихме по темата с кебапчетата,или наистина са ни национална слабост или сме гладни :))) хихихих
8 Охльо Бохльо 11.04.2014 | 10:19
няма значение къде си седнал, по магазините,в които се продават готова храна често пак са неизпечени, не знам каква скорост гонят,ама то е гнусно,отвътре са чисто сурови-розови. :)
7 Бандата наОушън 11.04.2014 | 10:06
Наистина не се спазва и никак не е добре положението. В крайна сметка ще видим как ще протекат нещата занапред. Трябва да се вземат нужните мерки наистина.
6 властен олигарх 11.04.2014 | 10:05
Кифтаците по-добре се изпичат според мен. Това е повече от ясно и се забелязва отвсякъде. Ще видим как ще го бъде положението занапред.
5 опитен ловец 11.04.2014 | 10:05
Би било добре да ги изпичат като хората наистина, защото понякога са под всякаква критика. Най-добре е да седнеш на ресторант, а не на някой сбор.
4 Бандата наОушън 11.04.2014 | 10:04
"Месото трябва да е нагорещено до поне 72 градуса при свалянето му от скарата" - Това наистина трябва да се бъде така, защото ако месото не е изпечено както трябва и може да се разболеете от някоя гадна болест след това.
3 Батко съссладко 11.04.2014 | 10:03
Наскоро имаше празник на моя град и ядох недоизпечени кебапчета. Бяха много гадни и се ядосах, че си ги поръчах. Трябва да се внимава наистина!
2 Svetlozara Halacheva 11.04.2014 | 09:59
Ми хубаво казвате, но това не се спазва, особено пък по заведения или местата където пекат кебапчета винаги ги оставят сурови, те отвън изглеждат сурови,че какво остава отвътре. :) за вкъщи съм си сигурна какво правя,защото винги съм предпочитала препечена храна и докато не станат прегорели не ги свалям от скарата, темепратурата със сигурност е над 72!:)
1 Хубавата Елена 11.04.2014 | 09:50
Много полезна статия , браво

ТВ програма

Кино

  • Сега Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.