Новата година не донесе особена промяна в тенденциите при цените на шестте основни хранителни продукта у нас (пилешко и агнешко месо, захар, брашно, олио и яйца), показват данните от анализа на Министерството на земеделието и храните (МЗХ)
И през изминалата седмица (11 – 18 януари) цените остават сравнително стабилни.
При продукти като брашното и агнешкото месо не се наблюдават промени в средните за страната стойности на дребно. Същото важи още за захарта, а олиото е поевтиняло с една стотинка.
Съществени изменения обаче бележат цените на пилешкото месо – и замразеното, и охладеното. Промените отново са по-ясно изразени в някои области на страната и са в размер от 10 до 42 стотинки за килограм. Това важи както за големите търговски вериги (ГТО), така и за другите търговски обекти (ДТО).
Захар
Стойностите на бялата кристална захар са останали стабилни за периода 11 – 18 януари. Средната цена на продукта на дребно за страната е 2,38 лева за килограм – без промяна спрямо периода 4 – 11 януари. На регионално ниво раздвижване на цените има само в две области – във Варна захарта е поскъпнала с 10 стотинки за килограм, а в Перник е поевтиняла със 7 стотинки в големите вериги.
Олио
Съвсем леко (със стотинка) е поевтиняло олиото за същия изследван период. През седмицата средната му за страната стойност на дребно е била 2,93 лева за литър. И тук резки промени в цените в проучваните области се наблюдават само в ГТО. В Добрич олиото е поскъпнало с цели 14 стотинки за литър. Това обаче не е оказало влияние върху средната за страната цена, тъй като в Кърджали, Враца и Монтана стойността на продукта се е понижила със 7 стотинки.
Брашно
Както всяка седмица, най-стабилни остават цените на брашното тип 500. Средната му за страната стойност на дребно в интервала 11 - 18 януари е била 1,05 лева за килограм.
Тук обаче се забелязват по-съществени ценови разлики на регионално ниво. Амплитудите между най-ниската и най-високата стойност по области са съответно 22 стотинки в големите и 23 стотинки в малките магазини.
Най-евтино в ГТВ брашното се предлага във Варна (92 стотинки за килограм), а в ДТО – в Добрич (96 стотинки за килограм). И в двата вида търговски обекти продуктът върви най-скъпо в Бургас – съответно за 1,14 и 1,19 лева. Съществен е и маржът между средната за страната цена на дребно в големите вериги и в магазинчетата – той е в размера на 7 стотинки за килограм.
Яйца
Няма промяна в средната цена на яйцата размер М на дребно – за периода 11 - 18 януари тя е била 25 стотинки за брой. В нито една изследвана област не е регистрирано рязко поскъпване или поевтиняване. Маржът между средната за страната стойност в ГТВ и в ДТО е в размера едва на една стотинка за яйце.
Стабилни остават и стойностите на яйцата размер L. През седмицата те са се продавали за средно 27 стотинки за брой на дребно, като има минимално повишаване (със стотинка) спрямо интервала 4 – 11 януари. Цената им за страната е с 2 стотинки над тази на по-малките яйца. На областно ниво почти няма промени.
Агнешко месо
Отново без изменение остават цените на агнешкото месо на дребно – както на национално, така и на регионално ниво. Средната за страната стойност на едно цяло агне е била 13,19 лева за килограм. Агнешката плешка се е продавала за 13,37 лева, а най-скъпо е вървял агнешкият бут – за 13,60 лева.
По-любопитното е, че цената на цялото агне, както и на агнешката плешка, е била по-висока в големите магазини, отколкото в малките. Маржът между стойността на цялото агне в ГТВ и в ДТО е бил 39 стотинки в полза на големите вериги. В Бургас отново продуктът се е предлагал на стойност 13,89 лева за килограм – с цели 64 стотинки по-скъпо в сравнение с останалите четири проучвани региона.
Пилешко месо
С три стотинки за килограм е поскъпнало замразеното пилешко месо на дребно през периода 11 – 18 януари. То се е продавало на средна за страната стойност от 4,39 лева. В повечето области обаче цените на продукта са стабилни.
Влияние на повишаването на стойността му е оказало поскъпването с цели 42 стотинки в Добрич в ГТО и с 20 стотинки в Шумен в ДТО. С 10 стотинки за килограм цената на замразеното пиле се е повишила съответно в големите вериги в Разград, Русе и Силистра и в малките магазини в София. След като в седмицата 4 – 11 януари то беше поскъпнало с 23 стотинки във Варна, сега стойността му отново се е понижила – с 13 стотинки за килограм.
Аналогични са тенденциите и при прясното (охладено) пилешко месо. Само с една стотинка се е повишила средната му за страната цена на дребно – до 4,97 лева за килограм. Осреднената стойност обаче синтезира два противоположни процеса – в ГТВ продуктът е поевтинял с 2 стотинки, докато в ДТО е поскъпнал с 3.
Това отново се дължи на резките промени в някои от изследваните региони за сметка на стабилността в останалите. В големите вериги цената на прясното пиле бележи спад съответно с 27 (Варна), 13 (Русе) и 10 стотинки за килограм (Силистра, Шумен и Разград). Поскъпване е регистрирано в Перник в ГТВ – с 24 стотинки за килограм, както и в малките магазини във Варна (с 25 стотинки) и в София (с 31 стотинки).