Промени в закона връщат правото на производителите да тъпчат с вода пилешкото месо. Това става ясно от подписаните от министъра на земеделието Явор Гечев поправки в наредбата за окачествяване, съхраняване и предлагане на пазара на месо от домашни птици.
Мотивите за приемането на промените са свързани с постигането на пълно съответствие с европейските закони. "Необходимостта от актуализирането на наредбата е в резултат и на проведени срещи в МЗХ по инициатива на Асоциация на месопреработвателите в България, с цел прецизиране на разпоредби, касаещи предлагането на пазара на заготовки и готови продукти от птиче месо", гласи наредбата.
"Неизгодната за потребителите практика се налага заради настояване на ЕК. Нашата компания е категорично против влагането на допълнителна вода. Затова ще настояваме на етикетите съдържанието на вода да се изписва с уголемен и удебелен шрифт", коментира Иван Ангелов от продуктовия борд "Яйца и птици”.
Инициативата за промяна на наредбата е дошла от Асоциацията на месопреработвателите. Оттам обясниха, че вода в месото се добавя с цел да стане по-крехко и лесно за готвене. Те определиха като "митове и легенди” твърденията, че се продават пилета, напомпани с 50% вода, предаде "Труд".
Забраната за слагане на допълнителна вода в пилетата беше приета преди 2 години. Ограничението обаче важеше само за родните стоки. Така идващите от Полша и Германия пилета с вода се оказаха с над 1 лв. по-евтини от родните. Производителите тогава обявиха, че ще фалират, защото нормата ги прави неконкурентни.