Оцетната киселина измести оцета

Депутатите приеха промени в Закона за виното и спиртните напитки, за да го защитят

по статията работи: Десислава Маданска | 16.01.2014 | 11:36

През последните години на българския пазар са се увеличили продажбите на оцет, направен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез. Това означава, че за производството на оцета не се използва вино или етанол, а производни и деривати от разграждането на петрола. Това посочиха депутатите при гласуването на първо четене на промени в Закона за виното и спиртните напитки, внесени от народни представители от левицата.

Депутатите одобриха специална дефиниция за "оцет". Вносителите отбелязват в мотивите си, че съществуващата сега дефиниция на "винен оцет" би следвало да бъде логично продължена и завършена с допълване на законодателството с определение на "родовото понятие "оцет", информира БТА. Според депутатите липсата на определение оставя отворена вратата за злоупотреби от страна на недобросъвестни производители и им дава възможност да произвеждат и пускат на пазара опасни синтетично добити химикали. 

Те отбелязват, че в същото време производителите на оцет от синтетична киселина означават продукта чрез изписване на етикета с общото название "оцет", тъй като в нормативната уредба съществува празнина за определението.

Предвидени са и санкции за производство, продаване и предлагане за консумация на оцет в нарушение на закона - глоба от 1000 лв. до 5000 лв. за физическите лица и имуществена  санкция от 5000 лв. до 10 000 лв. - за юридическите лица и едноличните търговци.  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


15 Фанка Василева 16.01.2014 | 15:32
Именно, а до колкото знам, ако не е качествен може да причини много големи проблеми на стомахът и след това да ни се наложи да сме на лекарства, вече все по-рядко си купувам оцет от магазина.
14 отминало бъдеще 16.01.2014 | 15:19
Не мисля че този закон депутатите са го приели заради всеобщото благо. Има някаква скрита далавера. Иначе, не знам дали знаете, но оцетът освен полезен може и да вреди на организма. когато човек е болен и пие много лекарства, по-добре да не употребява много оцет, защото може да си създаде бъбречни проблеми заради възможните съеднинения на оцета с различните химически компоненти на лекарствата. Другият рисков момент е лекарствата да загубят ефективността си поради промяната на киселинния баланс в организма вследствие на приема на оцет. Това важи в особена сила за антибиотиците. Зависи какъв е химическия състав на лекарствата.
13 Лили Йовова 16.01.2014 | 15:14
Оцетът е един от най-древните хранителни продукти, които човечеството познава. Здравословният ефект на ябълковия оцет, извлечен от пресен ябълков сок, или на традиционния винен оцет, е безспорен. Козметичната и санитарната индустрия е вече немислима без оцета. Но само качественият оцет може да обогатява ястията и да им придава приятен вкус.
12 Mighty Quinn 16.01.2014 | 13:53
Трябва да се наложат малко по-строги законови изисквания и да се следи дали се спазват над производителите на оцет.
11 Бат Баян 16.01.2014 | 13:37
Хубаво е да има ясна регламентация кое какво съдържа в действителност, тъй като не може с едно и също име да излизат продукти, чийото изподен материал е толкова различен.
10 Rosi Nikolova 16.01.2014 | 13:31
така е,а домашния ябълков оцет е хем полезен,хем става лесно, и от друга страна знаеш какво слагаш в него.
9 Пламен Панайотов 16.01.2014 | 13:24
Честно казано аз никога не съм използвал оцета при готвене и подравяне на салати например . Не ми харесва ароматът му и за това ползвам лимонена киселина и с нея е много вкусно .
8 Marti Aleksieva 16.01.2014 | 12:41
Отдавана не съм си купувала оцет, нашите се занимаваха да правят и сега го правят, а и след като видях по какъв начин се прави, не вярвам да си купя скоро.
7 Пияно пиле 16.01.2014 | 12:38
ужас,ако знаех каква гадост е оцета хич нямаше да го ям!
6 Живка Кукузян 16.01.2014 | 11:58
Това е една от причините да давам повечко пари, но да си купувам истински ябълков оцет, поне н знам, че и с това не се тровя. Преди баба ми на село си правеше и намяше нико общо с тоя купешкия.
5 Liubo Lilov 16.01.2014 | 11:53
Няма да е голяма разликата между оцета и оцетната киселина, така че предполагам, че тези промени няма да срещнат недоволство.
4 Marti Aleksieva 16.01.2014 | 11:52
Не мислех, че по този начин се произвежда оцета, явно съм останала с впечатлението, че се прави от ябълки или грозде.
3 трендафил въжарски 16.01.2014 | 11:50
щом ще го защитават
2 Марта Иванова 16.01.2014 | 11:45
И сега химията ще я изтеглят ли от пазара??
1 Даная Михайлова 16.01.2014 | 11:41
сАМО НЯКАКВИ НЕНУЖНИ ПРИМЕНИ ПРАВЯТ .

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:10 Сутрин с УЕФА ЕВРО 2024
  • 09:30 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 11:30 Днес на УЕФА ЕВРО 2024
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците" - комедийно шоу /п./
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.58...
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1, еп.3
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.