Балансирано разделение при движението на средните цени на основните хранителни продукти се наблюдава през тази седмица (09.11-16.11.11), показват данните на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Поевтиняване има при олиото, брашното и агнешкото месо, поскъпване се наблюдава при пилешкото месо и яйцата размер M, а без промяна остава захарта.
Най-сериозни движения на цената се наблюдават при пилешкото месо. Средната цена на дребно на прясното пилешко в големите търговски вериги се е вдигнала с 5 стотинки. Област София се характеризира с големи промени – 15 стотинки поскъпване на замразеното пилешко в малките магазини, а при прясното пилешко на едро се вдига с 18 стотинки, докато на дребно в големите вериги поевтинява с 15 стотинки.
Големи промени в цената на пилешкото има и в други области – 35 стотинки поскъпване на прясното пилешко в големите вериги в Шумен например.
По отношение на агнешкото месо интересно и голямо поевтиняване има във Варна – 60 стотинки по-ниска цена на едро на цялото агне. В София пък се отчита 26 стотинки по-ниска цена на олиото в големите търговски вериги.
Захар
И през тази седмица (09.11 – 16.11.11) средната цена на захарта на едро остава без промяна – 2,25 лева за килограм. Ценовият диапазон е в рамките на 2,06 лева (Добрич) до 2,40 лева (Велико Търново, Ловеч и Разград). Най-голямото поскъпване е от 5 стотинки и е регистрирано във Велико Търново, а най-голямото поевтиняване е от 4 стотинки – в Силистра.
В големите търговски вериги (ГТВ) средната цена на дребно за килограм бяла кристална захар е 2,37 лева – без промяна спрямо периода 02.11-09.11.11. Най-ниската цена е отчетена в големите вериги в София е 2,24 лева, а най-високата е 2,53 лева и се наблюдава в четири области – Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Поскъпване има единствено в Перник – 5 стотинки, а най-голямото поевтиняване е в София – отново от 5 стотинки.
В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на дребно на захарта е 2,44 лева за килограм – същата, както и преди седмица. Ценовият диапазон е в рамките на 2,33 лева (Бургас и София) до 2,65 лева (Шумен). Поскъпване не се отчита в нито една изследвана област, а най-голямото поевтиняване е 4 стотинки - в София.
Олио
С 2 стотинки се понижава средната цена на едро на слънчогледовото олио у нас в периода 09.11 – 16.11.11. През сегашната седмица тя е 2,56 лева за литър, а преди седмица беше 2,58 лева. Най-ниската цена е 2,35 лева (Пазарджик), а най-високата е 2,88 лева (Шумен). Най-голямо поскъпване има в Хасково – 5 стотинки, а най-голямо поевтиняване е отчетено в Монтана и Пазарджик – по 10 стотинки.
Намаление има и при средната цена на дребно в ГТВ – от 1 стотинка. Така средната цена през периода 09.11 – 16.11.11 е 2,93 лева за литър. Най-евтино олиото е вървяло в Шумен (2,75 лева), а най-скъпо е било в Перник (3,20 лева). Много голямо поевтиняване е отчетено в Благоевград и Кюстендил – от по 20 стотинки, но рекордът е в София – 26 стотинки поевтиняване. Най-голямо поскъпване има във Варна – 10 стотинки.
Също 1 стотинка поевтиняване има и при търговията на дребно в ДТО – 3,04 лева. Ценовият диапазон е в рамките на 2,83 лева (Велико Търново) до 3,25 лева (Перник и Смолян). Най-голямото поевтиняване е регистрирано в Кюстендил, Благоевград и Перник - по 10 стотинки. Поскъпване не е отчетено в нито една от изследваните области.
Брашно
И през тази седмица (09.11-16.11.11) брашното на едро поевтинява с 1 стотинка. Средната цена в страната е в размер на 87 стотинки на килограм. Ценовият диапазон е в границите на 63 стотинки (Плевен) до 1 лев (Ловеч). Поскъпване има само в Хасково – от 1 стотинка, а най-голямото поевтиняване е в Пазарджик – 4 стотинки.
Средната цена на дребно в ГТВ е 1,04 лева за килограм – без промяна спрямо миналата седмица. Най-ниската цена е отчетена в Добрич – 92 стотинки, а най-високата е регистрирана в Бургас – 1,14 лева. Промяна на цената има единствено в две области – в София се наблюдава поевтиняване от 2 стотинки, а в Стара Загора има поскъпване от 1 стотинка.
При ДТО средната цена на дребно е 1,12 лева за килограм – също без промяна спрямо предната седмица. Ценовият диапазон е в рамките на 95 стотинки (Варна) до 1,25 лева (Габрово). Поевтиняване не е отчетено в нито една област, а поскъпване има в три, като най-значимото е 5 стотинки – в Хасково.
Яйца
С 1 стотинка са поскъпнали яйцата размер M на едро през изминалата седмица (09.11-16.11.11) и цената им е 18 стотинки за яйце. Най-ниската отчетена цена на едро е 16 стотинки (Бургас, Пловдив, Хасково и Ямбол), а най-високата е 19 стотинки (Варна, Добрич, Монтана и Смолян). Промени има само в рамките на 1 стотинка, като поевтиняване се наблюдава само във Враца.
В ГТВ средната цена на яйцата размер M е 23 стотинки на брой – с 1 стотинка повече, отколкото преди седмица. Най-ниската цена е 16 стотинки (Шумен), а най-високата е 26 стотинки – в Разград и Шумен. Поевтиняване от 2 стотинки и от 1 стотинка има в Разград и Русе, докато поскъпване от 3 стотинки има в Кърджали, Стара Загора и Хасково. Това са и най-големите промени в цените.
В ДТО средната цена на яйцата размер M остава 21 стотинки – толкова, колкото и преди седмица. Ценовият диапазон е в рамките на 17 стотинки (Шумен) до 23 стотинки (Бургас, Враца и Монтана). Поевтиняване няма в нито една изследвана област, а поскъпване от 1 стотинка има в шест.
Агнешко месо
Средната цена на цялото агне през последните седем дни (09.11-16.11.11) е паднала с 3 стотинки и е вече 12,12 лева за килограм. Ценовият диапазон варира в границите на 11 лева (Сливен и Ямбол) до 13,15 лева (Ловеч). Поевтиняване има само във Варна, но то е значително – 60 стотинки. В Добрич е регистрирано най-голямото поскъпване – 11 стотинки.
В ГТВ средната цена на цялото агне е 13,38 лева – същата, каквото беше и през предишната седмица. Най-скъпо се е продавало агнето в Бургас (13,89 лева), докато в другите изследвани области цената е 13,25 лева.
Средната цена на дребно в ДТО е 13 лева на килограм – отново без промяна спрямо предната седмица. Ценовият диапазон е 12,70 лева (Варна) до 13,18 лева (Ловеч).
Пилешко месо
Пиле – замразено
През тази седмица средната цена на едро на замразеното пилешко месо е 3,79 лева на килограм – същата, каквато и преди седмица. Ценовият диапазон е в рамките на 2,90 лева (Монтана) до 4,50 лева (Шумен). Най-голямо поевтиняване е отчетено в Хасково – 8 стотинки, а шоково поскъпване има в Силистра – 20 стотинки.
В ГТВ средната цена на замразеното пиле е 4,36 лева – с 2 стотинки по-скъпо, отколкото преди седмица. Най-ниската цена е отбелязана в Шумен – 3,70 лева, а най-високата е отчетена във Враца (4,99 лева). Най-значимото поевтиняване е отбелязано в Ловеч – 5 стотинки, докато в Монтана и Враца има доста голямо поскъпване – съответно 30 стотинки и 20 стотинки.
В ДТО средната цена на замразеното пилешко е 4,35 лева на килограм – с 1 стотинка повече спрямо предходната седмица. Най-евтино се е продавал продуктът в Търговище (3,98 лева), а най-скъпо е вървял в Ловеч (4,90 лева). Най-голямото поскъпване е отчетено в София – 15 стотинки, а най-голямо поевтиняване има в Стара Загора – 19 стотинки.
Пиле – прясно, охладено
С 1 стотинка средно е поскъпнало прясното пилешко месо на едро през тази седмица – 4,37 лева на килограм. Ценовият диапазон е в рамките на 3,80 лева (Търговище) до 4,69 лева (Шумен). Поевтиняване не е отчетено никъде, а най-голямото поскъпване е регистрирано в София – 18 стотинки.
В ГТВ средната цена на дребно на прясното пилешко е 4,98 лева за килограм – с 5 стотинки повече, отколкото преди седмица. Най-ниската цена е отчетена в Добрич (4,50 лева), а най-високата е регистрирана в Бургас (5,49 лева). Голямо поевтиняване има в София – 15 стотинки, но значимо поскъпване се отчита в няколко области – Шумен (35 стотинки), Перник (27 стотинки), Стара Загора (21 стотинки), Благоевград и Кюстендил (20 стотинки).
В ДТО средната цена през последната седмица (09.11-16.11.11) е 5,02 лева на килограм – същата, каквато и преди седмица. Ценовият диапазон е в рамките на 4,74 лева (Благоевград и Кюстендил) до 5,45 лева (Ловеч). Промяна в цената има само в две области – поскъпване от 6 стотинки (София) и поевтиняване от 5 стотинки (Стара Загора).