Продължава сезонното поскъпване на някои зеленчуци на пазара на едро. При други обаче се наблюдава обратна тенденция спрямо предходния период. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
С най-големи темпове продължават да се повишават цените на пипера – през седмицата 21-25 октомври 2013 г. са отбелязани повишения със съответно 29% при зеленитеи близо 7,6% при червените чушки.
Цените на едро на оранжерийните домати и краставици са съответно 1,55 и 1,63 лева за килограм. Изненадващо, стойностите им са спаднали леко спрямо отбелязаните в предходната седмица.
Сред останалите зеленчуци по-отчетливо поскъпване има при морковите, зрелия лук кромид и зрелия чесън (3,8-4,9 пункта). Несъществено се е увеличила стойността на едро на картофите. С 2,3% пък е поевтиняло зелето.
Обратен курс се наблюдава и в цените на някои плодове. Така например, гроздето и ябълките, които през последните седмици следваха тенденция на спад в стойностите на едро, през тази са поскъпнали до над 1 лев за килограм. Цената на едро на гроздето се е повишила с 4,1 пункта до 1,26 лв., а тази на ябълките – с 5 пункта до 1,06 лв.
Още за цените на плодовете и зеленчуците може да прочетете в Econ.bg.