Месец преди Великденските празници се наблюдава спад на цените на дребно на един от най-потребяваните продукти – агнешкото месо.
Това сочи последният анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), отчитащ движението на търговските стойности на шестте основни хранителни продукта - захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо.
Данните са за периода 27 март – 3 април 2013 г., уточнява Econ.bg.
Намаление е отбелязано и при трите проучвани разфасовки на месото – цяло агне, плешка и бут. Наблюдава се раздвижване на пазара на агнешкото в София.
Другият "празничен" продукт – яйцата, не отчитат промяна в цената си.
Цените на двата проучвани вида пилешко месо (замразено и охладено) бележат леко покачване.
Яйца
В първите дни на април цените на двата проучвани размера яйца са се запазили на нивата си от края на март. Тези размер M са стрували средно 27 ст./бр., а тези размер L – по 29 ст.
Измененията в отделните области са в рамките на 1-3 стотинки, като в по-голямата част от тях е отчетен спад.
Агнешко месо
През периода 27 март – 3 април са се понижили средните цени на дребно и на трите проучвани разфасовки агнешко месо.
Цяло агне
Цялото агне е поевтиняло с 14 стотинки до 13,53 лв./кг. Средната му стойност в мрежата на ГТВ се е повишила с 1,3%, но това се дължи на откритото предлагане в Софийска област. Цената на цялото агне в ДТО е спаднала с 3,4%.
Единствената промяна на регионално ниво е поевтиняването с 25 стотинки в малките магазини в област Стара Загора.
Агнешки бут
Понижението при агнешкия бут е в размер на 7 ст. до 14,13 лв./кг.
По области са отбелязани два регионални скока – с 4,6% (60 ст.) в големите вериги в Пазарджик и с 10,3% (1,24 лв.) - в малките търговски магазини в София.
Месото е поевтиняло в три области – с 4,4-4,5% ГТВ в Стара Загора и ДТО във Варна, както и с 1,1% - в малките магазини в Пазарджик.
Агнешка плешка
При агнешката плешка е наблюдаван спад с 13 стотинки до цена от 13,39 лв./кг.
Разфасовката като цяло е поскъпнала в големите търговски вериги, като отчетените увеличения са измерени в областите Варна (с 11,6%), Кърджали (с 1,9%) и Пазарджик (с 4%). Въпреки това средната стойност на плешката в ГТВ се е понижила с 1,7% спрямо предходната седмица, тъй като през тази е открито предлагане в Сливен, София и Ямбол, при това на по-ниски от средната цени.
Леко е спаднала и цената в ДТО, което се дължи на намаленията във Варна (с 3,4%) и в Пазарджик (с 1,1%). Отбелязано е и едно повишение – с 10,4% (1,19 лв.), в София.
Ила ли промяна в цените на пилешкото месо, захарта, олиото и брашното, прочетете в Econ.bg.