Прогнозират масови фалити на хлебопроизводители

Цената на тока, горивата и зърното се повишава, а на насъщния остава непроменена

по статията работи: Диана Цветкова | 09.11.2012 | 09:08

Масови фалити на хлебопроизводители през зимата предричат представители на бранша в Бургас, съобщава БНТ.

Поскъпването на зърното, тока и горивата са причина за фалитите, смятат производителите. Брашното, например, е поскъпнало с над 50% за изминалата година, но за сметка на това цената на хляба остава непроменена.

За да успеят да се задържат на пазара, много хлебопроизводители са намалили персонала си.

"Хората станаха скъп ресурс на фона на осигуровките и повишението на заплатите. Специално в нашата фирма сме два пъти по-малко хора, отколкото преди две години", разказва председателят на съюза на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев.

Същевременно обаче, въпреки повишаващите се цени на суровините, браншът се притеснява вдигне цените, защото няма да може да продава достатъчно количества.

Част от малките фурни в Бургас вече са преустановили работа, а наскоро врати затвори и една от най-големите фирми за производство на хляб в столицата. Прогнозите са за фалити и на по-големите производители, ако цената на брашното не поевтинее.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


73 Raina Knqginq 09.11.2012 | 16:51
На село е! Пекат му лебец! Нали си е селянин! :))
72 Raina Knqginq 09.11.2012 | 16:50
Няма какво да добавя - това е една малка притча за хляба просто! :))) +++
71 Raina Knqginq 09.11.2012 | 16:50
Ахаха и отиваш да "менеджираш"!! Иронията е опасна и много дълбока!" ;))
70 Жужка Жужа 09.11.2012 | 16:49
Аз си мисля, че точно в този момент ще е много добре, ако открия една домашна фурна и пека хляб за целия квартал! Ако ттъгне, може да направя верига!
69 Raina Knqginq 09.11.2012 | 16:48
Така си е, ама хората бяха здрави и бяха слаби и жилави! А сега сме се разложили в собствените си туловища.
68 Нина Лалова 09.11.2012 | 16:47
Предлагам всеки да си открие малка нива пред блока и да започнем да засаждаме зърнени култури за лично потребление. Може и да има конкуренция между блоковете и входовете, че да има по-голяма производителност и по-високо качествп ! :) А в края на работния ден, след тежката сеидба на НИВАТА и жестокия пек, който е предизвикал обилно потене по телата ни, всички да се почерпим с по една голяма пита от личното производство, намазана с масло и шарена сол и да се напием с домашна ракия от казана, който всички имаме някъде там, като дружно да е*ем мамата на всички политици и производители! :)
67 Жужка Жужа 09.11.2012 | 16:44
Домашен:) И без това ще е истински и вкусен:)
66 Raina Knqginq 09.11.2012 | 16:44
'Леб, ако нема е тогава вече ще стане кютека! :)
65 wild child 09.11.2012 | 16:41
И ние какъв хляб ще ядем като фалират производителите ?
64 Марго Хворева 09.11.2012 | 15:57
И аз така правя, кутийката с храната и разнообразно меню с домашно готвено, макар и студено е далеч по-добре от купешките буламачи.
63 Diana Nenova 09.11.2012 | 15:19
Подкрепям идеята, при все че цената на тази иначе толкова непретенциозна култура, която не иска третиране с пестициди и торове ще падна значително в такъв случай.
62 Сантра Стефанова 09.11.2012 | 15:12
Марго, я колко земи пустаят. Колко му е да си посеем лимец за собствена употреба. Къде по-добре от консумирането на трето качество пшеница.
61 dulssi neya 09.11.2012 | 15:09
И още как! Майка ми е разправяла, че директорът на соц завода, където е бачкала, е идвал на работа с дипломатическо куфарче, в което си слагал човекът праз и домашно готвено.
60 Марго Хворева 09.11.2012 | 15:07
Ако сам си произвеждаш лимеца, може би. Сега килограм от тази древна култура върви към над 10 лева!
59 Suzana Doncheva 09.11.2012 | 15:07
А в дамската чанта ще си слагаме вързопи с домашен хлебец, чубрица и сирене. Смях не смях, но само допреди 23 години това е било рутинна практика за повечето работници.
58 Krisi Peneva 09.11.2012 | 15:05
Като стане евро хлябът ще рупаме солети. Или домакинствата ще започнат масово да месят погачи. Станеш у 4 сутринта, туриш втасалата пита във фурната, после си облечеш костюма и бегом на работа.
57 Mer Zlatkova 09.11.2012 | 14:57
Той хляба като стане едно евро по-добре да рупам такъв от лимец, поне с по-малко се засища човек...
56 Miro Slav 09.11.2012 | 14:48
И аз съм на това мнение, няма да им плащаме, за да ни чакат с по-скъпо зърно и респективно хляб, да не говорим, че се скъсват да продават и накрая за нас остава най-нискокачествената пшеница.
55 wild child 09.11.2012 | 14:46
"Част от малките фурни в Бургас вече са преустановили работа, а наскоро врати затвори и една от най-големите фирми за производство на хляб в столицата" - Като гледам скоро няма да се прилага чак такова разнообразие на хляб по магазините
54 комара трайчо 09.11.2012 | 14:41
Да им спрат дотациите в такъв случай! Ако са решили да надуват цените, по-добре държавата да им спре дотациите.
53 гражданската квота 09.11.2012 | 14:40
Къде е Миро да се изкаже по този въпрос? Нали много го е грижа за населението и обещава ниски цени, да погледне какво се случва с производителите?!
52 Фани Василева 09.11.2012 | 14:40
Ама със сигурност, ще направи пак някое социална кошница с по-големите вериги, където хбябът е меко казано като гъба и хранителната му стойност е точно никаква.
51 комара трайчо 09.11.2012 | 14:39
Къде е държавата в този случай? Миро нали се намесва когато работата стане напечена, къде е в този случай?
50 гражданската квота 09.11.2012 | 14:36
Няма ами, Миро ще се намеси и няма да позволи това да се случи :)
49 Палома Гълъбова 09.11.2012 | 14:34
Той ако стане 2 лева, сиреч едно евро, по-добре да стягаме багажа и към евро, където цените са същите, ама заплатите не.
48 pippi longstocking 09.11.2012 | 14:30
Цената на тока и горивата не спира да се качва. С това темпо не знам докъде ще я докараме. Ако няма да вдигат заплатите, то поне да дават на майките по-високи помощи.
47 Mer Zlatkova 09.11.2012 | 14:25
Тъжна картинка... Ние не можем да си позволим по-скъп хляб, хлебопроизводителите изнемогват, печелят зернъпроизводителите, които надуват цените въпреки дотациите от страна на държавата...
46 Raina Knqginq 09.11.2012 | 13:48
А бе хляба няма да стане 2 лева според мен, това е абсурдно. Няма как да стане!
45 Нина Лалова 09.11.2012 | 13:47
И аз съм забелязала, че на много места вече почти няма франзели. А преди много се продаваха. За това си търся специализирани магазини, някакви от рода на био, в които има много и различно хлябове. В нашия град има един два;)
44 Жужка Жужа 09.11.2012 | 13:46
Зависи от цената. Защото в моментга гледма хората си купуват възможно най-евтиното! А то изглежда доста некачествено, за хляб говоря, и не знам въобще как го ядат. И все пак, когато има потрбление, има и търсене.
43 Raina Knqginq 09.11.2012 | 13:45
Това и на мен не ми звучи много сериозно:) Не мисля, че ще се стига до там, иначе трябва да сме наистина големи гамени.
42 Нина Лалова 09.11.2012 | 13:44
Глуповатости. Може да се пълнее от него, но това не означава че не е полезен.
41 Жужка Жужа 09.11.2012 | 13:43
И как според тебе не е полезен?? След като се прави от зърнени култури??
40 Raina Knqginq 09.11.2012 | 13:43
Ами да, всичко развалиха за съответната цена. За съжаление вече много малко видове хляб може да се каже, че са истински
39 Нина Лалова 09.11.2012 | 13:42
Какви най-добри? Накрая няма да има никакви хлебопроизводители!
38 Жужка Жужа 09.11.2012 | 13:41
Ако това се случи, не знам какво ще правим. То не остана абсолютно никакъв бизнес, всичко виси на ръба, колкото да не е хич да няма производства.
37 Raina Knqginq 09.11.2012 | 13:41
А бе те прогнозираха и поскъпване на хляба, ама май няма да се случи точно така. Всичко нарочно спекулират.
36 социална мрежа 09.11.2012 | 13:34
Тези фалити са заради последното повишение на тока! А Семерджиев обеща да няма занапред повишаване на тока. Колко ще си удържи на обещанието, предстои да видим.
35 Vili Kirqkov 09.11.2012 | 13:17
Видео на с някои шефове на хлебозаводи , гледайте тук - http://is.gd/LhMPrT
34 Палома Гълъбова 09.11.2012 | 12:51
После се чудим защо ядем все по-кофти хляб... Добре де нали цената на зърното нямаше да се повишава, тока- също, поне тва обещаха Найденов и шефа на ДКЕВР
33 средна патерица 09.11.2012 | 11:53
Дотук с обещанията на правителството за поощряване на малкия и среден бизнес! Всички тия обещания отидоха на кино.
32 Емо Бърдев 09.11.2012 | 11:49
В родния ми град има една много известна фурна, останала още от соца, която правеше най-добрия хляб в региона. Бях страшно разочарован, когато наскоро си купих хляб от там и той вече нямаше нищо общо с вкуса от едно време. Всичко развалиха.
31 Hara Lampi 09.11.2012 | 11:47
Е това на снимката се вика хляб! Плътен, мек отвътре и с ароматна хрупкава коричка. Откога само не съм ял такъв...
30 ivaylo petrov 09.11.2012 | 11:45
Това е естествен подбор и нека останат само най-добрите. И на мен ми е писнало да ям "кух" хляб с дупки заради песетенето на суровина, с която алчният търговец прави три хляба вместо един.
29 мрачен интелектуалец 09.11.2012 | 10:52
Ще се наложи да си топиш по-рядко в манджата :)
28 krenvirsh salamov 09.11.2012 | 10:49
така си е , хлябът е много важен за едно нормално българско семейство
27 Anna Vasileva 09.11.2012 | 10:48
много хора ще останат без работа и прехрана!
26 Ralica Hristova 09.11.2012 | 10:44
Дано да не с е сбъдне тази прогноза!
25 Драго Попов 09.11.2012 | 10:39
Това никак не е добре!
24 Radina Arabadjieva 09.11.2012 | 10:34
Да, ама пък докато не си топнеш в манджата не е вкусно!
23 Svetlozara Halacheva 09.11.2012 | 10:32
Прилича на ГМО заместетители и химии!
22 zvercheto zvqr 09.11.2012 | 10:28
то и без това не е полезен хляба , ще си купуваме хляб по-рядко и това е !
21 София Павлова 09.11.2012 | 10:19
"Хората станаха скъп ресурс на фона на осигуровките и повишението на заплатите. Специално в нашата фирма сме два пъти по-малко хора, отколкото преди две години", разказва председателят на съюза на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев. Лошото е, че не само в този бизнес е така!
20 мрачен интелектуалец 09.11.2012 | 10:16
По принцип е така, но никъде не се споменава за потреблението на хляб?! Струва ми се, че вече не се яде толкова много хляб.
19 синята коалиция 09.11.2012 | 10:15
Ами ако не ти харесват дупките по хляба, можеш да ги изрязваш и да не ги ядеш :)
18 Kostadin Burin 09.11.2012 | 10:15
Много обичам хрупкави франзели, намазани със зехтин, ситно нарязани чери домати и пресен босилек. Но в родните вериги почти не се продават франзели, всъщност липса голямо разнообразие на хлябове - знаем си белия и няколко типови, които са скъпи и в миниатюрно количество.
17 itsi bitsi 09.11.2012 | 10:11
Не малко хора си накупиха хлебопекарни за вкъщи и сами си правят хляб, а снощи видях по един от готварските канали супер лесна рецепта за домашна содена питка. Със сигурност е хиляда пъти по-хубава от купешките.
16 Ki Ro 09.11.2012 | 10:09
Въпреки всички стандарти и глупости, които въведоха, хлябът ни продължава е безвкусен и при нарязания често виждам филии на дупки като швейцарско сирене. Е на какво прилича тази работа?
15 galia ivanova 09.11.2012 | 10:09
доживяхме и такива времена
14 Камен Коларов 09.11.2012 | 10:07
Ами това е пазарната икономика. Оцеляват само най-приспособимите и тези, които правят хубав хляб, харесван от хората. А обикновено човек си купува един и същи вид хляб и по-некачествените постепенно отпадат и самите магазини престават да ги зареждат.
13 Филип Златев 09.11.2012 | 10:05
Не е точно така. Брашно си имаме, но в последните години имаше бум на хлебопроизводители - куцо и сакато си правеше фурна и в един момент се оказа, че на пазара има много марки с неясно качество.
12 suzie muzie 09.11.2012 | 10:03
Да рече човек, че живеем в пустинята разбирам да се стига до толкова абсурдно положение, но ние имаме големия късмет да населяваме страшно плодородни земи, на които виреят много култури. Така че няма логика брашното да поскъпва.
11 loshoto momche 09.11.2012 | 09:49
а преди хлябът беше на нормална цена , сега какво става , затварят и хлебопроизводители
10 julieta jivkova 09.11.2012 | 09:39
положението става сериозно , и хляб няма да има някой ден , ако има , той ще е скъп , колкото едно месо
9 pateshki ustni 09.11.2012 | 09:25
така си е , да не забравяме ,че много хора ядат все още хляб , да не говорил за възрастните хора ,които всеки ден си купуват хляб
8 свен вет 09.11.2012 | 09:25
Така е, това със заплатите не знам откъде го измислиха. Още повече, че става дума за частници, които плащат както им скимне.
7 чунга чанга 09.11.2012 | 09:24
Това е добър вариант, защото хората едва ли ще преживеят още едно повишение. А пък хляба е много чувствителна тема за българина.
6 Marusq Laleva 09.11.2012 | 09:20
Немислимо е за хляб да се заплаща по 2лв, българинът консумира най-много хляб и ако последният поскъпне хората ще търсят да минават на нещо по-евтино, като питки или брашно, от което сами да си замесват хляб. А и не съм съгласна, че заплатите са повишени и, че хората са скъп ресурс. Хората вземат толкова големи заплати, колкото им платят шефовете и в тази криза не смеят да искат повишение, с риск да не останат без работа. Болшинството работа на или малко над минималната работна заплата.
5 ekaterina tsoneva 09.11.2012 | 09:19
ами нормално е да фалират , след като всичко ще става скъпо
4 Todor Stamatov 09.11.2012 | 09:18
"Хората станаха скъп ресурс на фона на осигуровките и повишението на заплатите. " - това е безумие просто! В нашата страна и хорат аи осигуровките, а и най-вече заплатите са обидно, безбожно, нереално ниски. Как могат да говорят такива глупости тези? И да се оправдават с хората! Няма да фалират, то е ясно, макар че заслужават алчната сган!
3 Margо Filipova 09.11.2012 | 09:16
Ами те ако я вдигнат още малко, минавам на ориз!
2 Яна Киркова 09.11.2012 | 09:16
Явно производителите са повече,отколкото е нужно и доста от тях са дребни риби на пазара,щом няма да издържат финансово на повишените цени на консумативите
1 p kehaiova 09.11.2012 | 09:16
За да се запази цената на хляба, може би ще се прибегне до намаляване на грамажа. Разбирам ги напълно колко са им големи разходите.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:30 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:25 Туризъм.бг /п/
  • 03:55 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:40 Отблизо /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Специален отряд" - сериал, сезон 2
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.