За 2 години производството на гъби в най-големия гъбозавод в България, който се намира в русенското село Красен, е намаляло 2 пъти, коментира за БТА директорът на предприятието Светослав Стоянов.
По думите му причината е по-ниската консумация и вноса на гъби от чужбина.
Преди 2 години средно на ден са произвеждани по около 3 тона прясна печурка. Имали са и дни, в които са достигали до 10 тона. В момента обаче производството е около 1,5 тона на ден.
Причината е, че консумацията на гъби в България намаля. Интерес все пак има, но българинът си купува по-малко от нея. Отделно има внос на прясна печурка от Полша, която залива пазара във Варна и Бургас.
Тя е обработена и трайността й е около 10 дни, ако се държи на температура от 3 градуса, обяснява директорът. Имало внос и на китайска печурка в бидони с 30 процента сол в разтвора, за да се съхрани повече време.
Тя обаче оказвала по-малко влияние българското гъбопроизводство. Проблемът е и в по-високите цени, на които прекупвачите продавали гъбите, пояснява Стоянов и допълва, че по-голямата част от продукцията на гъбозавода се изнася за Гърция и Румъния.