В България трябва да има закон за занаятчийските храни. Целта му е да позволи предлагането и популяризирането на местни деликатеси. Такива са типичният за Разложкия край "нафпавок", познат още като дедец или старец, заяви местният производител Дешка Кротева, носител на приза "Пазител на традициите 2013". Тя обясни, че нафпавокът е бутиков деликатес, който се приготвя от най-хубавото месо на домашното прасе.
По думите ѝ продуктът вече е получил международно признание и сертификат на международно изложение в Италия. Във форума са участвали представители на над 150 държави. След международния форум в Италия вече има интерес от чужбина към нафпавока, отчита производителят, информира БТА.
"Сертификатът сега дава право нафпавокът да се предлага и продава по цял свят, но за съжаление в България все още не можем да сторим това, защото няма закон за занаятчийските храни", коментира Кротева.
Според нея земеделското министерство трябва да съдейства за предлагането на подобен закон и да изисква от производителите да имат лабораторни изследвания и касова бележка за доказването на добрите качества на продукта.