На 14 февруари се почита Успението на Свети Кирил Славянобългарски според църковния календар, както и Свети Трифон Зарезан по стар стил, отбелязван като Ден на лозаря, припомня БНР.
Според българския обичай, селските стопани излизат на полето, поливат корените на лозата с вино и благославят:
Близо 42 000 са у нас професионалните лозари, които днес отбелязват празника си. В България се отглеждат над 60 хиляди хектара лозя, всяка година се произвеждат над 80 млн. литра вино.
Благодарение на европейското подпомагане интересът към сектора расте.
"Лозята в България всяка година се увеличават с 10 до 12 хиляди декара новозасадени", обобщава директорът на Агенцията по лозята и виното Красимир Коев.
Българинът обича, а законът разрешава до 1 тон грозде годишно да се превърне в домашна ракия или вино. Те са извън официалната статистика на изпитото вино.
"Количествата вино, които се консумират в страната са между 110-120 милиона литра", посочва Коев.
Последните години показват, че българинът предпочита родното пред вносното вино и дели симпатиите си поравно - между бяло и червено.