Сивият сектор при храните в България все още е на много високо ниво. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Едуард Стойчев в интервю за Econ.bg.
По думите му, преди навлизането на големите търговски вериги, 50-60% от сектора е бил сив.
В момента се наблюдава подобряване, което може да се види от това, че никъде в търговските обекти клиент не си тръгва без касова бележка. Скорошно проучване, направено с европейско финансиране, е отбелязало 36,7% сива икономика във всички сектори, като нивата са все още високи и при храните.
Ето защо на този етап няма как да се намали ДДС при храните, категоричен е Стойчев. "Нека първо всички производители се научат да си плащат ДДС-то и тогава държавата ще го намали, предполагам", заяви той.
Прогнозите му за 2013 г. са за стабилни цени на храните на едро. По думите му, ако няма на лице някакви аномалии, например наводнения и пожари (в глобален мащаб), стойностите засега ще бъдат спокойни. "Засега всички данни са, че ще имаме една сравнително стабилна година", каза експертът.
Четете още на страницата на Econ.bg.