Поскъпване на олиото с 46 на сто, на брашното с 32% и на лещата с 26.5 на сто през първия месец на 2011 г. в сравнение с януари миналата година, отчете от държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирана от БТА.
С 1,21% се e покачил в края на този месец Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро спрямо края на декември 2010 г.
Поскъпване в диапазон 3 - 5 на сто e отчетено при захарта, брашното, млечните произведения, скумрията, кренвиршите и трайния салам. При цените на ориза, олиото, пилето и малотрайните колбаси увеличението е в интервала 1 - 2.5 на сто.
През януари е спаднала цената на фасула 2% и на лещата и свинското месо с 0.5 на сто. Цената на каймата и яйцата остава без промяна спрямо последния месец на 2010 г.