Спад в цените на храните след Великден

През април се запазва тенденцията за поевтиняване на захарта и малотрайните колбаси

по статията работи: Момчил Лалев | 27.04.2014 | 10:15
Спад в цените на храните след Великден
iNews/ Радила Радилова

Цените на хранителните стоки на едро след Великден отчитат поевтиняване.

През април индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро след Великден пада до 1,431 пункта. Това е най-ниското ниво на ИТЦ от началото на годината.

В сравнение с април 2013 г. ИТЦ пада с 6%, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

През април се запазва тенденцията за поевтиняване на захарта, като за месец цената й пада с 3,4% до 1,41 лева за килограм.

Експертите на ДКСБТ отчитат стабилизиране на цената на фасула, който поскъпва само със 0,7% до 4,62 лева за килограм. Промяната на цените на млечните произведения на месечна база са в диапазона плюс минус един процент.

През април оризът и брашното поскъпват с 2-3%, а олиото - с 0,5%. Цената на яйцата около празниците остава стабилна, като се качва с една стотинка до 0,19 лева за брой. Цената на свинското месо се качва с 5,3%, сочат данните на ДКСБТ, цитирани от БТА.

Цените на месните произведения и пилешкото месо се променят в интервал от около два процента. На годишна база кравето масло поскъпва с 6,4%, кравето сирене - с 5,6%, а кашкавалът - с 1,8%. Спрямо година по-рано трайният салам поевтинява с 7,5%, пилешкото месо - с 4,5%, малотрайните колбаси, кренвиршите и каймата - с около 2%.

На годишна база цената на зрелия фасул скача с 40%. Спрямо април 2013 г. цената на захарта и на олиото падат с 25%, а на брашното - с 13%. Цената на ориза се качва на годишна база с 8 процента, а яйцата се търгуват без промяна. През април българските оранжерийни крастави са поевтинели на месечна база с около 23%, а вносните краставици - с около 30%.

Цената на картофите пада този месец с 2,7%, а зелените салати поевтиняват с около 28%. Спрямо март доматите и зелето поскъпват с 8-10%, а ябълките и лимоните поевтиняват с около три процента. На годишна база цените на повечето плодове и зеленчуци остават под нивата от април 2013 г.

Поскъпване на годишна база е отчетено само при българските оранжерийни краставици - с 6%. Поевтиняване с около 7-10% се наблюдава при доматите, картофите, морковите и ябълките. Спадът на годишна база при зелето и зелените салати е 25-40%. Около нивата от предходната година се задържат цените на лимоните и вносните краставици, сочат още данните на ДКСБТ.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 История.bg
  • 22:00 Любов и саможертва тв филм /9...
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити с...
  • 22:15 "Колко ми даваш?" - забавно шоу с...
  • 23:15 bTV Новините - късна емисия
  • 23:45 "Добрият доктор" - сериал, с.6,...
  • 00:30 "Спирала" - сериал, с.4, еп.6
  • Сега "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "ФБР" - сериал, сезон 4
  • 00:30 "Частни детективи" - сериал, сезон 3
  • 01:20 "Черният списък" - сериал, сезон 7
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.