Стремежът на компаниите за бързи кредити е да имат платежоспособни клиенти

Това смята маркетинг директорът на ПРОФИ КРЕДИТ България Светломира Янкова

по статията работи: iNews.bg | 20.02.2014 | 09:56
Стремежът на компаниите за бързи кредити е да имат платежоспособни клиенти
ПРОФИ КРЕДИТ България

Светломира Янкова е директор "Маркетинг” в ПРОФИ КРЕДИТ България от 2009 година. Отговаря за управлението на цялостната маркетинг стратегия на компанията, планирането и развитието на нови продукти, управлението на връзките с клиентите и външната общественост.

ПРОФИ КРЕДИТ България работи на българския пазар от 2006 г. насам, като за този период е успяла да се позиционира в Топ 5 на дружествата от сектора.

ПРОФИ КРЕДИТ България е част от международната финансова група Profireal Group, която развива бизнес от 1994 г. насам. Групата е представена на пазарите освен в България и в Чехия, Полша, Словакия и Русия.

Г-жо Янкова, как бихте описали най-общо състоянието на пазара на небанковите финансови институции в България към момента?

- Това е един пазар, който се разви и разрасна изключително много през последните години. Увеличиха се обемите, както и драстично нарасна броят на дружествата, които предлагат подобни кредити. Както посочват и редица експерти, развитието на небанковия финансов сектор намали драстично сивия сектор в кредитирането, който винаги е съществувал.

Има го и сега, но той е в много по-малки размери, тъй като небанковите финансови институции, които оперират на пазара, подлежат на строга регулация и контролен режим от страна на съответните органи. За да илюстрирам това, ще изброя само някои от законите и нормативните изисквания, под чиято регулация попадат дружествата от сектора: регистрират се и се намират под надзора на БНБ, регулациите на Закона за кредитните институции, Наредба № 26 за финансовите институции, Закона за потребителския кредит (за дружествата, предоставящи заеми над 400 лв.), Закона за защита на потребителите и др.

Какви са основните тенденции на пазара?

- Една от тенденциите, които наблюдаваме през последната година и половина, е за намаляване размера на кредитите, които търсят потребителите, и ориентирането им към по-кратък срок на изплащане на заемите. Според последните данни за сектора, нараства делът на кредитите с период на погасяване до една година, както и между 1 и 5 години, а намаляват тези, които са със срок на погасяване над 5 години.

От друга страна, размерът на необслужваните заеми общо за сектора е около 30%. Това поражда едно изключително голямо предизвикателство за всяка една от компаниите на пазара, тъй като тя трябва да изработи или усъвършенства собствените си механизми, чрез които да не допуска високо ниво на тези заеми.

Друга интересна тенденция е нарасналото търсене на небанкови кредити от страна на корпоративния сектор. Това е една ниша, чието развитие ние предвидихме още преди няколко години, заради което разработихме и специални продукти, съобразени с търсенето и необходимостите за финансиране на бизнес предприятията.

Най-честите клиенти в този сегмент са малки фирми, както и еднолични търговци, занаятчии, лица, упражняващи свободни професии – лекари, стоматолози, фармацевти, адвокати, нотариуси, счетоводители, проектанти и др., които ползват финансирането за развитие на своя бизнес, инвестиция в оборудване, и нерядко – за плащания към доставчици или покриване на задължения към бюджета или персонала.

През последните месеци се заговори изключително много за законодателни промени за повишаване защитата на правата на потребителите, когато теглят бърз заем. Как ПРОФИ КРЕДИТ България гарантира защитата на правата на своите клиенти?

- За всички години, в които сме на пазара, броят на клиентите ни надхвърля няколко десетки хиляди. Освен всички законови регулации, норми и изисквания, които ПРОФИ КРЕДИТ България стриктно спазва, сме ориентирани изключително към това да бъдем партньор на нашите клиенти както когато им отпускаме финансиране, така и в случай на затруднения от тяхна страна с обслужването на кредита.

Нашият стремеж, а и интерес, е да имаме платежоспособни клиенти, които погасяват навреме своите задължения, които са взели заема си с ясното осъзнаване на отговорностите, които поемат, и са преценили добре възможностите си да изплащат този кредит. Затова и в ПРОФИ КРЕДИТ даваме редица възможности, така че заемите, които те вземат, да бъдат максимално съобразени с техните нужди, желания и възможности за изплащане. Всеки сам определя размера на месечната си вноска и периодът на месечните плащания, за да бъдат най-удобни за него.

Освен това, в случай на заболяване или загуба на работа, клиентите ни могат да отложат безплатно до 3 месечни вноски, без това да носи каквито и да е утежнения за тях по изплащането на кредита. Общите ни условия са общодостъпни и са публикувани на сайта на компанията, така че всеки, който желае, може да се запознае с тях, по всяко време. Призоваваме клиентите си, в случай на каквито и да е неясноти, въпроси, необходимост от съдействие или жалби, да не се колебаят да се свържат с нас на националния ни телефон 0700 17 011, или да ни пишат на е-mail proficredit@proficredit.bg

Как оценявате предложенията за законови промени, които се коментират за сектора?

- Към момента се коментират доста разнообразни предложения, но като цяло мнението ни е, че промените трябва да гарантират по-добри условия за бизнеса и за потребителите. За да бъдат те ефективни и наистина да имат потенциала да реализират положителна промяна, е необходимо да бъдат съгласувани с всички засегнати страни – потребители, представители на бранша, регулаторни органи.

В ПРОФИ КРЕДИТ България смятаме, че една от най-важните задачи, които трябва да бъде въведена със законовите изменения, е изясняване на произхода на средствата, с които кредитират небанковите финансови институции. Ако за някои дружества продължава да съществува дори и най-малко съмнение относно произхода на капитала, това ще руши доверието на потребителите не само към конкретни компании, но и към сектора като цяло.

Някои от лансираните законодателни промени са положителни, но други трябва да обмислят и прецизират внимателно. Например – и това е не само наше мнение, но и на голяма част от сектора и на много икономически анализатори – въвеждането на таван на лихвите, което противоречи на принципите на пазарната икономика.

Ако стане факт, вероятно някои от кредиторите ще бъдат принудени да търсят други възможности за компенсиране на своя риск и ще калкулират тези разходи под формата на различни такси. Не е изключено и оттегляне на компании от сектора, а когато потребителите имат нужда от подобно финансиране, те ще бъдат принудени да се обърнат към т.нар. "сив сектор”. Затова трябва да решим дали искаме предлагането на бързи кредити да бъде легитимно или искаме да го изтласкаме в сивия сектор, тъй като търсене ще има и то ще бъде задоволено.

Кои са най-важните неща, които трябва да знаят потребителите, когато теглят бърз заем?

- На първо място, те трябва да се постараят да се информират максимално за условията, при които вземат кредита, и да са наясно с неговите параметри: какъв ще бъде периодът на изплащане, размерът на месечната вноска, какъв е годишният процент на разходите (ГПР) и годишният лихвен процент (ГЛП).

Цялата тази информация те трябва да получат задължително под формата на Европейски стандартен формуляр, при изискване на конкретна оферта от всяка банкова или небанкова финансова институция. Освен това, изключително важно е да обръщат внимание на описаните в Общите условия последствия и неустойки в случай на забава в плащането.

Потребителите трябва също така да знаят, че Законът за потребителския кредит им дава правото дори и след подписване на договора, в 14-дневен срок да се откажат от него, като за това не дължат каквито и да е обезщетения или неустойки. Освен това, имат право по всяко време да погасят предсрочно кредита си, частично или изцяло. И един от най-важните съвети, които в ПРОФИ КРЕДИТ даваме на нашите клиенти: при затруднения с изплащането на заема, да не прекъсват контакта си с компанията!

Те следва да я информират за своите проблеми, за да може тя да им предложи различни варианти, като отлагане на плащането на вноски, преструктуриране на дълга, рефинансиране на заема и т.н. А също така – в случай на каквито и да е неясноти, въпроси, съмнения, необходимост от допълнителна информация и съдействие от дружеството.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


9 Умно Пипе 20.02.2014 | 12:52
Така или иначе гледам да не опирам до техните услуги! Но, ако не дай си Боже ми се наложи ще ги проверя Прфикредит
8 viktor viktorov 20.02.2014 | 11:11
Стремежът на компаниите за бързи кредити е да превърнат клиентите си в свои роби, защото лихвите им са убийствени, това е истината за съжаление.
7 Анжелина ЖУЛИ 20.02.2014 | 10:56
Честно казано изобщо не се интересувам от одобни компании. Това са най-манипулативните стуктури по света, доказли се като финанвоси пирадми, които подвеждат хората. Няма значение колко по-ясни и по-точно им стават условия за отпускане на кредити.
6 Моника Катева 20.02.2014 | 10:52
на мен ми се случи-веднъж, спешно наистина, взех 300лв, върнах... сега ще ти кажа.... 720лв....
5 чичо съби 20.02.2014 | 10:50
"Кои са най-важните неща, които трябва да знаят потребителите, когато теглят бърз заем?" - Общо взето трябва да знаят колко пари ще трябва да върнат, защото това сякаш е най - важното .
4 Jana Kirova 20.02.2014 | 10:49
Много ясно, че ще им трябват платежоспособни клиенти, ако заемът не се обслужва компанията няма полза от платеца, но това не им дава право да налагат 100% лихва на кредитите, теглиш 600лв, връщаш 1200лв това е нелепо.
3 нелепо съвпадение 20.02.2014 | 10:37
Аз лично никога няма да си изтегля от тези бързите кредити . Някак си неми се връзва всичко . Например да взема заем от 350 лв, а след това да връщам цена от порядъка на 800 лв .
2 Счупено Пиронче 20.02.2014 | 10:19
Не са лоши тези кредити- от възможност, че се отпускат далеч по-бързо от банките,само че лихвите наистина са непосилни и абсурдни, не си струва.
1 Victoria Peshev 20.02.2014 | 10:17
Тези бързи кредити са си синоним за мен на ликарство и колкото и да е закъсал човек е по-добре да не опира до тях. Нормално е лихвите им да са доста по-високи, тъй като все пак говорим и за голям риск, много лоши кредити и пр.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.30...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.80
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.