Увеличаваме инвестициите в иновации

Към 2020 г. България трябва да заделя до 2% от БВП за иновации

по статията работи: Любомир Тасев | 28.10.2010 | 13:16

Делът на добавената стойност от иновативните отрасли в общата добавена стойност в българската икономика трябва да се увеличи от 25 на 40 процента. Това е една от стратегическите цели за развитието на българската икономика, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на форума „Инвестиции и иновации 2010“.

По думите на Трайков, в нашата стратегия 2020 е заложено между 1.4 и 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП) да отиват за иновации. В последните шест години процентът варира между 0.06 и 0.16%, но и това е спомогнало за износа на продукти с висока добавена стойност, обясни икономическият министър.

Трайчо Трайков припомни, че в момента се подготвя закон за иновациите. В него ще бъдат заложени стимули за обявяване на инвестициите в иновации, от което за бизнеса ще произтичат данъчни облекчения.

Проблемите пред бизнеса у нас

Трайчо Трайков очерта два основни проблема пред бизнеса в България. Единият е зависимостта на страната от вносната енергия. Другият – ограниченият достъп до финансиране.

Банките, по думите на Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, финансират успеха. Ако в един проект има пробойни, една банка не би финансирала рисково начинание. Рисковите капитали биха могли да дойдат по линия на европейските фондове.

Трайчо Трайков припомни за фондовете по инициативата JEREMIЕ, един от които е именно фонд за рисков капитал.

Никола Треан, изпълнителен директор на Аурубис България, обаче, допълни, че индустрията в България се изправя пред още няколко проблема. Според него, голяма пречка са краткосрочните договори за доставката на енергия, както и напълно непредвидимите и непрозрачни цени на енергията у нас. А за момента няма и изгледи за дългосрочни енергийни доставки за тежката индустрия с големи инвестиционни проекти. Има сериозни пропуски в логистичната инфраструктура, няма стимули за рециклиране, както и привилегии при облагането с ДДС на вноса на суровини и износа на продукти с висока добавена стойност. Треан посочи като пример Аурубис, които са световен лидер в рециклирането на мед и имат устойчива политика за опазването на околната среда.

Председателят на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров подчерта, че иновациите означават концентрация на инвестиции, заключи Димитров. Той призова бизнеса да отправя предложения и идеи към ресорната му комисия и потвърди готовност да бъдат изслушани всякакви варианти.

Икономиката и околната среда

Спазването на екологичните норми е задължение, което сме поели пред Европейския съюз. Ангажиментите са напълно изпълними, но пренебрегвани досега, коментира зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. Тя припомни за стратегията Европа 2020, в която е заложено 20% намаление на изхвърляните емисии въглероден диоксид в атмосферата и 20% увеличение на енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Което налага активно и правилно разпределяне на квотите между предприятията, както и възприемане на икономически растеж и потребление с минимално използване на природните ресурси и изхвърляне на отпадъци.

Добрият пример

Във Великобритания е възприето, че икономиката на бъдещето е нисковъглеродната икономика. Затова и на Острова се правят сериозни инвестиции в развитието на екологично чисти технологии, включително и за индустриално производство, обясни Катрин Барбър, зам.-посланик на Великобритания у нас. Тя цитира и данни на Световната банка, според които цената на действията срещу климатичните промени сега е много по-ниска от цената, която бихме платили за същите действия по-късно. Според изчисленията на институцията, годишните „зелени“ разходи възлизат на 1 – 2% от световния БВП, докато бездействието би донесло загуби в интервала 5 – 20% от световния БВП.

Катрин Барбър допълни, че британското правителство си е поставило за цел да бъде най-зеленото. Благодарение на този политически консенсус в страната се е приел Закон за климатичните промени, в който е заложено задължително намаляване на вредните емисии с 34% до 2020 г. и с още поне 8% до 2050 г. Този закон пък е получил изключително широка подкрепа – не само от правителството, но и от бизнеса и гражданите на Острова.

Инвестициите в „зелена“ икономика във Великобритания пък на свой ред са източник на работни места и икономически растеж, коментира Барбър. Тя посочи като пример наскоро открит ветропарк, както и инвестицията на Renault-Nissan в завод за производство на батерии за електромобили. В такива обекти се разкриват работни места и за специалисти – инженери, технолози, IT експерти и т. н. Така че излизането от кризата е по-скоро възможност да се осъществи преходът към нисковъглеродна икономика, дори и в условията на свиващи се публични разходи.

Какво правим ние

У нас се подготвя закон за иновациите. На финалния етап е и Законът за възобновяемите енергийни източници, като министър Трайков обеща, че до понеделник (1 ноември 2010 г.) финалният вариант ще бъде готов и предложен за обществено обсъждане. По думите му, необходимо е не само да либерализираме енергийния си пазар, но и да създадем структури вътре в него. Той даде пример с рехабилитациите в ТЕЦ Марица – Изток 2.

Във връзка с европейските фондове, икономическият министър обяви, че властта иска да привлече големи международни институции, които да помагат в управлението на средствата. Вече има готово споразумение с европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега БНТ представя На Коста с обич /филм...
  • 22:00 Любов в окови 4 тв филм /4 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /52...
  • 00:15 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 01:00 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:35 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:30 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Под прикритие" - сериал, с.2, еп.2
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Роко Скиавоне" - сериал, сезон 1
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.