Политическият терен в момента е разкалян. Започва системно да се нарушава разделението на властите. Парламентът започва да взима решения, които са част от работата на изпълнителната власт. Парламентарните комисии не са инструмент на закона. Всички те са сякаш крайна мярка да се осветят или замъглят някои неща. Това каза пред NOVA NEWS финасистът Левон Хампарцумян. 

"В момента всяка от политическите страни се опитва да вкара теми, които са болезнени за другата страна", заяви икономистът Евгений Кънев и допълни, че е съгласен с тезата, че парламентът иззема функциите на изпълнителната власт.

"Когато четири партии казват едно и също нещо, но петата няма пропорционално време да заяви своята позиция, се получава някакъв вид внушение", допълни Кънев.

Хампарцумян даде примери за това как различните държави се справят с политическите кризи и как може да се направи преход от старо към избор на ново правителство.

"В Италия няма служебни правителства. Предишното правителство остава да управлява до избора на ново. В Япония пък съществува концепцията за "бялата стачка". При нея дисциплинираното общество продължава да изпълнява стриктно всички правила на фирмата, в която протестиращите работят, но на главите си връзват бели ленти, върху които изписват за какво се борят. Това води до моментален блокаж на съответното предприятие", разказа още финансистът.

Според Кънев единственото решение за излизане от политическата ситуация у нас е да се разпуснат институции като МВР и тези в съдебната система, а след това новите служители да бъдат наемани само след тест с детектор на лъжата. Той добави, че подобна идея е осъществена в Грузия.

"Това е единственият начин да се изчисти системата от всички родствени връзки и схеми, които съществуват още от комунизма", каза Кънев.

Според Хампарцумян ключът към промените е общественото мнение при избори да бъде достатъчно устойчиво във времето.

По повод предложението за раздаването на великденски добавки на някои пенсионери, Кънев уточни, че това е пример за опит за политически популизъм преди старта на предизборната кампания.

"Пaрламентът може да се бърка в работата на изпълнителната власт, единствено когато има бюджет за годината. Това е част от големия проблем в България – не може хората от парламента да управляват всички власти едновременно", добави още той.