Цацата и попчетата ни излизат "златни"

По рибните пазари все по-трудно се намира прясна риба

по статията работи: Георги Велев | 02.09.2014 | 13:13
Цацата и попчетата ни излизат "златни"
Повече за:

Черноморката риба е поскъпнала двойно през тази година по магазините. Причината за това е, че няма улов на риба, а тази, която е на щандовете и рибните борси е предимно средиземноморска. Това обясниха продавачите на Варненската рибна борса, информира в. "Монитор". При тях най-евтината риба остава цацата (трицона). Цената й през последните три месеца обаче се е вдигнала двойно и тя вече струва по 2 лв. за килограм. Хамсията е с 50 стотинки по-скъпа от цацата. В същото време попчетата (кая) също са се увеличили с левче и вече се предлагат за 5 лв./кг. По-едрите екземпляри (лихнуси) пък струват по 6-7 лева килото.

Пасажите със сафрид все още липсват тази година, обясняват Емил Милев-Лаврака от рибарското сдружение "Черноморски изгрев” във Варна. Засега рибарските корабчета вадят барбуна и чернокоп, които вървят по 6 лева на дребно. На рибния пазар сафридът е 12 лева килото, което кара доста от местните хора сами да идат да си наловят. След като сафрид кълве вече на въдичарите по брега, скоро ще се появят и пасажите, като започва сезонът и за нас, коментира още Милев.

Рибните филета не са променили цената си през последните месеци. Филето от черноморска акула струва 12 лв., колкото е филето и от бяла риба. Филе от скумрия е 8 лева, а от пангасиус – 4 лв.

От черноморските пресни риби най-скъп е лавракът, който удря 32 лева за килограм. Той се среща и по-рядко, също като калкана, който дори и замразен, липсва, а цената му вече стигна 35 лв./кг. Скумрията, която се внася замразена от Норвегия, според размерите си се харчи между 5 и 7 лв. Пресният толстолоб е 4-5 лева за килограм, а прясната пъстърва е по 10 лева килото. Миди от ферма се предлагат по 4 лв./кг, раците вървят по 7-8 лв./кг, калмарите – 12 лв./кг. Килограм белените скариди пък струва 10 лева. Няма стара риба, казват продавачките, когато клиенти питат дали стоката е прясна. Некоректни търговци обаче опитват да пробутват охладена за прясна риба и замразената – за охладена, за да се отърват от стоката по-бързо и преди да изтече срокът й за годност, който е до 2-3 месеца за тлъстата риба и до 4 месеца за другата.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /24,...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.