Цв. Василев: Апетитите към „Виваком“-НУРТС са сред причините за атака срещу КТБ

Ако българският съд наруши закона, въпросът ще бъде отнесен до Европейския съд

по статията работи: iNews.bg | 05.01.2015 | 11:13

Апетитите спрямо пакета "Виваком"-НУРТС са друга основна причина за атаката срещу Корпоративна търговска банка (КТБ) АД. След като не се поддадох на изнудването да прехвърля "Виваком" на тези кръгове, а прокуратурата си затвори очите за моя сигнал срещу рекетьорите, беше даден старт на прецизно подготвения сценарий срещу банката, който се разигра професионално. Това заявява банкерът Цветан Василев в интервю за в. "Банкеръ".

"Тук бих искал да подчертая, че с цел проваляне на пъклените планове на сценаристите и запазване на стойността на "Виваком"  в момента текат преговори за придобиване на нейни дялове от страна на голяма, авторитетна американска компания. Моето желание е максимално възможната стойност на компанията да покрие значителна част от пасива на КТБ АД", казва банкерът.

Според него останалата част от сценария за "Виваком", в случай че не попадне в желаните ръце, включва безогледен натиск и заплахи, включително и за ликвидация на компанията, чрез използване на лостовете на държавната машина - национални регулатори, НАП и прокуратурата.

По думите му се носят слухове, че наточилите се за "Виваком" постепенно искат да сложат свои хора на ключови позиции, които вероятно съвсем случайно да насочват средства към посочени от организаторите на преврата компании.

"Тук е моментът да кажа, че преди атаката срещу КТБ АД пакетът "Виваком" - НУРТС имаше стойност, не по-ниска от 650 млн. евро. Ако добавим и "Петрол", достигаме 1 млрд. евро. Едва ли е съвпадение, че ликвидаторите на КТБ АД имат неистов апетит спрямо тези компании", каза Василев.

Банкерът бе категоричен, че в случай че българският съд наруши закона, той и международните акционери в КТБ АД имат готовност да отнесем въпроса в Европейския съд в Люксембург.

Според него КТБ АД е била доведена до умишлен фалит с единодушието на всички водещи политически сили в България (в най-добрия случай можем да говорим за съмнителното безразличие на някои от тях).

"Целта на това "активно мероприятие", напомнящо за 40-те години  на XX век, беше да бъда отстранен, а създаденото от мен – разграбено", каза Василев.

Публикуваме цялото интервю без редакторска намеса:

Г-н Василев, изненадан ли сте от рекапитулацията на "случая КТБ”, направена от премиера Бойко Борисов в Берлин? Той заяви без уговорки, че банката е била фалирана умишлено и посочи за преки виновници Пламен Орешарски и Петър Чобанов. Пострадалите от фалита вече мотивират съдебните си претенции с това признание, знаете ли? 

- Както вече имах възможност да изтъкна публично, КТБ АД беше доведена до умишлен фалит с единодушието на всички водещи политически сили в България (в най-добрия случай можем да говорим за съмнителното безразличие на някои от тях). Цялата държавна машина беше впрегната за реализацията на този позорен план - от следствието и прокуратурата, през полицията и службите за сигурност до БНБ, НАП и правителството. Целта на това "активно мероприятие", напомнящо за 40-те години  на XX век, беше да бъда отстранен, а създаденото от мен - разграбено. По ирония на съдбата доверие за главен координатор на "наказателната акция" срещу мен е гласувано на депутат от ДПС, за когото се говори, че е перфиден злодей.

Древният философ Сенека е казал, че основните фактори, които мотивират някого да посегне на друг човек, са ламтежи, завист, омраза и страх. Мисля, че в случая "КТБ АД" всички те са изиграли роля. Между другото интересно е да се отбележи, че почти нито един представител на банковата гилдия нямаше доблестта да коментира скандалната атака срещу КТБ АД, все едно е нормално която и да е банка да бъде нападната по този начин. Сега някои банкери от конкурентни институции имат наглостта да злословят, че КТБ АД изкривявала пазара, като давала високи лихви.

Аз твърдя точно обратното -

повечето банки на българска територия изкривяват пазара

като дават ниски лихви по депозити, тъй като прехвърлят собствената си неефективност и нецелесъобразно раздути щатове на своите клиенти и депозанти. Българската държава се финансира при нива на лихвения процент над 5%, така че е нормално банките, опериращи на българския пазар, да се финансират на процент, близък до този. Много пъти са ме питали каква е формулата на успех на КТБ АД и неколкократно съм подчертавал, че с много по-малко служители сме съумявали да обслужваме повече клиенти, тъй като сме приоритизирали оптимизацията на вътрешнобанковите процедури и високата квалификация и ефективност на служителите.

В резюме: имената на кукловодите, преките участници и техните съучастници в умишленото съсипване на КТБ са ясни и ще излязат по време на множеството дела, които са заведени срещу България. За съжаление обществото още не е осъзнало на каква гигантстка манипулация стана свидетел. Според мен е време премиерът Бойко Борисов да каже и "Б", след като каза "А".

От месеци излиза информация и слушаме взаимни обвинения за разграбване на активи на КТБ и свързани с него дружества. Последният "хит” е прехвърлянето на скъпи имоти чрез препродажба или чрез учредяване на договорна ипотека, срещу които не стоят реални плащания. Особено нашумя дружеството "Евробилд 2003” ЕООД, контролирано от вашия довереник и сегашен защитен свидетел на прокуратурата Бисер Лазов. Наясно ли сте с обхвата на тези практики?

- Погромът над КТБ АД беше организиран именно с тази основна цел - да се разграбят вероломно атрактивните й активи. Вече няма никакво съмнение, че атаката е организирана и с "неоценимата" помощ на вътрешни хора. Сега за благодарност организаторите на наказателната акция срещу КТБ АД им подхвърлят "мръвки", а прокуратурата се преструва на сляпа, защото   

ключови нейни кадри са съучастници в атаката

срещу банката. Надявам се поне Европейската комисия да не остане сляпа в следващия си мониторингов доклад.

Очевидно е, че най-голямата интрига напоследък се върти около "Виваком", което е разбираемо предвид огромните активи и приходи на компанията. Как обаче може да се "превземе" едно такова ключово дружество против волята на акционерите?

- "Виваком" винаги е била от първостепенен интерес не само

за освирепелия финансов благодетел на ДПС

- без доказани доходи, и неговите съмишленици, но и  за много други политически хиени  в българската джунгла. Както съм отбелязвал в публичното пространство и преди, апетитите спрямо пакета "Виваком"-НУРТС са друга основна причина за атаката срещу КТБ АД. След като не се поддадох на изнудването да прехвърля "Виваком" на тези кръгове, а прокуратурата си затвори очите за моя сигнал срещу рекетьорите, беше даден старт на прецизно подготвения сценарий срещу банката, който се разигра професионално.

С цел да придобият мечтания актив на ниска цена сценаристите прилагат многообразни методи и средства, вдъхновени от холивудски шедьоври, които вероятно са изгледали през работно време. Съвсем "случайно" директор на ТЦ-ИМЕ, едно от дружествата-акционер във "Виваком", се явява защитен свидетел на прокуратурата. 

Всъщност, за да се разбере дълбочината на сценария, трябва да се отиде още по-назад в историята - скандалното завеждане на иск за несъстоятелност срещу ТЦ-ИМЕ от ТЕС (дружество, непряко контролирано от финансовия благодетел на ДПС, чиито дългове към КТБ АД бяха случайно цедирани на ПИБ), без да дължи каквото и да било на нея. Както си спомняте може би, френският посланик в България публично изобличи съответната схема, прилагана много пъти от все едни и същи кадри на съдебната ни система спрямо дружества, които си харесат.

Същевременно дружество със специална цел (special purpose vehicle) на VTB Capital е номинален акционер във "Виваком". Това, за съжаление, даде повод на софийския клон на тази инвестиционна банка да се активизира нездраво и да влезе в негласно съдружие с мои "доброжелатели" - в ущърб на интереса на "Виваком", както и на тези, които представлява.

Иначе останалата част от сценария за "Виваком", в случай че не попадне в желаните ръце, включва безогледен натиск и заплахи, включително и за ликвидация на компанията чрез използване на лостовете на държавната машина - национални регулатори, НАП и прокуратурата. "Креативните" методи за финансов натиск на съответните институции са безкрайни - съвсем наскоро поради липса на тоалетна на щанд на "Виваком" в столичен мол е наложена солена глоба на компанията. Тенденциозно валят подобни глоби и се съмнявам, че сходен стандарт се прилага към други фирми.

Тук бих искал да подчертая, че с цел проваляне на пъклените планове на сценаристите и запазване на стойността на "Виваком"  в момента текат преговори за придобиване на нейни дялове от страна на голяма, авторитетна американска компания. Моето желание е максимално възможната стойност на компанията да покрие значителна част от пасива на КТБ АД.

 Вие споменахте, че адвокат, близък до ДПС и ГЕРБ, карал ключови директори на "Виваком" да гласуват по определен начин, както и че против волята на акционерите Надзорният съвет е гласувал освобождаването на председателя на Управителния съвет.

- Въпросният адвокат от десетина години обслужва правно частните интереси на финансовия благодетел на ДПС, както и на други известни политици. Наскоро разбрах, че твърдял, че представлявал интересите на държавата - вероятно това самочувствие му е дошло заради близките отношения на министър от настоящото правителство с ковчежника на ДПС.

Опитът за вътрешен преврат в надзорния и управителния съвет на "Виваком" е повече от скандален. Идеолози са съответният адвокат, стратегически посъветвал новоизлюпилия се "банкер", помещаващ се често в хотел "Берлин", както и златотърсачите от софийския клон на VTB Capital, подвели своята централа.

Интересна подробност е, че чрез прилагането на многообразни "креативни" методи - от причакване на входа, през идеологическо облъчване на кого трябва да служат, за да се спасят  - от какво не е ясно, до системни заплахи, включително и за физическа саморазправа, пратеници на идеолозите са убедили членове на надзорния съвет да гласуват против волята на акционерите, които представляват. Както знаете, във "Виваком" всеки акционер има своя квота в надзорния съвет, която трябва да защитава неговия интерес, а не интересите на други хора или на политически партии.

Друга интересна подробност е с кого идеолозите искат да сменят господин Сурлеков - с член на предишния мениджмънт на компанията, за който акционерите в компанията имаха сериозни съмнения, че е способен и компетентен да се справи с новата стратегия за развитие.

Всъщност оперативното ръководство на "Виваком" не би трябвало да има чак толкова голямо значение, но предвид множеството офшорни дружества зад телекома, изглежда, в него се преплитат различни интереси. Има ли такъв момент, защото въпреки всичко подписите се слагат от действащите мениджъри, които пък може да бъдат изкушени от нещо или някого?

- Оперативното ръководство има водеща роля при разпределението на текущите финансови потоци на компанията. Очевидно касата на финансовия благодетел на ДПС се е поизпразнила след опоскването на "Булгартабак" и спирането на кранчето на "Водстрой" и сега е време да се търсят нови активи за разграбване като "Петрол" и "Виваком". Носят се слухове, че наточилите се за "Виваком" постепенно искат да сложат свои хора на ключови позиции, които вероятно съвсем случайно да насочват средства към посочени от организаторите на преврата компании.

 Доколкото е известно, в края на януари 2015-а ще се проведе общо събрание на акционерите, което ще избере нов надзорен съвет. Има ли вероятност преди това да се случи някаква промяна във веригата от собственици на "Виваком", която да осуети провеждането на това събрание? Правят ли се опити за това? 

- Засега за края на януари 2015 г. има насрочено ново заседание на Надзорния съвет, на което тримата членове, предложили промяната в Управителния съвет, трябва да мотивират исканията си. Предполагам, че дотогава ще продължи натискът на "защитниците" на обществения интерес за вписване на промяната в Търговския регистър. 

Надявам се междувременно и на разум от страна на всички институции,

за да не се постави на карта съществуването на една от най-големите компании в страната

Какво ще се случи с кредитите, с които бе купена "Виваком", при евентуална насилствена смяна на собственика й и при запазване на сегашното положение? 

- Придобиването на "Виваком", включително и участието на VTB Capital, действително е финансирано от КТБ АД. Това беше част от дългосрочната стратегия за развитие на банката - придобиване на подценени активи, преструктурирането им и продажбата им на стратегически инвеститори. Стойността на "Виваком" след придобиването й през 2012 г. порасна близо три пъти спрямо цената, платена за нея. Не бива да забравяме, че предишният мениджмънт беше довел компанията почти до катастрофа, и неслучайно решихме да запазим в ръководството само най-качествените в професионално отношение според нас кадри. От 2011 г. насам в компанията беше извършена сериозна реформа, беше приета програма за развитие, бяха въведени нови съвременни практики, както и атрактивни продукти, които привлякоха много нови клиенти.

Тук е моментът да кажа, че преди атаката срещу КТБ АД пакетът "Виваком" - НУРТС имаше стойност, не по-ниска от 650 млн. евро. Ако добавим и "Петрол", достигаме 1 млрд. евро. Едва ли е съвпадение, че ликвидаторите на КТБ АД имат неистов апетит спрямо тези компании. От друга страна, не вярвам поръчковите доклади на трите консултантски компании да са отчели стойността на тези активи при бомбастичните си и крайно неаргументирани изводи от октомври месец.

Неотдавна зададохте въпроса защо прокуратурата не се заинтересува кой е реалният собственик на 80% от капитала на "Булгартабак”. Имате ли отговор на този въпрос сега? Отстрани изглежда, че се мълчи за някои реалности в бизнеса, а упорито се акцентира върху други, дори с полуистини или неистини. 

- Зададох този въпрос риторично, защото почти всички знаят кой е реалният собственик на 80% от капитала на "Булгартабак". Не очаквах нито отговор, нито интерес от страна на прокуратурата, защото така им е най-удобно. Проблемът за тези хора ще дойде при почти неизбежния фалит на компанията, който би бил логичният резултат от начина, по който тя се управлява в момента. Виждаме също така как оторизираните да управляват КТБ АД квестори правят всичко възможно, за да не попречат на самозваните мажоритарни собственици на "Булгартабак" да работят срещу интересите на компанията и на КТБ АД, която е миноритарен акционер в нея.

Обвинихте властта, че не е взела мерки срещу цесиите и прихващанията на вземания в КТБ. Беше направена обаче поправка в Закона за банковата несъстоятелност, с която те бяха обявени за недействителни със задна дата - от поставянето на КТБ под особен надзор. В същото време всички твърдят, че цесиите продължават. Каква е Вашата информация и коментар?

- Въпросът с цесиите винаги е бил спорен най-малкото по две причини:

V  заради отношенията в масата на несъстоятелността предвид различния клас на кредиторите;

V  заради невъзможността да се направи реална оценка на актива и възможността да бъде изкупен на подценена стойност. В случая с КТБ това   е още по-валидно предвид спецификата на кредитиране на някои от по-съществените активи.

В тази връзка бих могъл да имам конкретно мнение само ако разполагам с информация за конкретните цесии. Смятам обаче, че цените по тези цесии трябва да бъдат използвани като бенчмарк при оценката на активите, в случай че бъдат окончателно отменени. Конкретно, ако една кредитна експозиция от 10 млн. е изплатена 100% от цесия, която е отменена, тази експозиция трябва да бъде предложена за откупуване на 100%, а не според въображаемите провизии, начислени при скалъпените и несериозни доклади на трите одиторски компании.

Допускате ли, че е възможно съдът да отмени решението на БНБ за отнемане на лиценза, след като неотдавна признахте, че моментът за оздравяване на КТБ е пропуснат? И опасявате ли се, че акционерите може да бъдат отстранени от делото, както вложителите и изпълнителните директори - с не добре стъкмения мотив: поради липса на правен интерес?

 - Върху съда се упражнява недопустим натиск, само и само прокуратурата и БНБ да докажат фалшивите си тези. В тази връзка, естествено, всичко е възможно. От една страна, опитът за отстраняване на акционерите от страна на БНБ с твърдението, че нямат правен интерес, рязко нарушава базисни правни и икономически принципи. От друга страна, илюстрира недодяланото, болно въображение на креативната лаборатория "Берлин-Авиора". За мене категорично подобно потъпкване на права на акционерите не може да не бъде отразено в мониторинговия доклад за България на Европейската комисия.

В случай че българският съд наруши закона, аз и международните акционери в КТБ АД 

имаме готовност да отнесем въпроса в Европейския съд в Люксембург.

Ако се стигне до обявяване в несъстоятелност, ще останат ли активи за удовлетворяване на кредиторите? 

- Ако активите ще се продават по начина, по който е замислено, със сигурност - не. Това е философията на методологията, неслучайно избрана от БНБ - да се обезценят нарочно стратегически активи на КТБ АД, за да могат не само да не удовлетворят кредиторите, а да имат възможност да ги продадат на безценица на посочени от кукловодите на атаката срещу КТБ АД лица и фирми. 

Ако целта е да се защити максимално интересът на вложителите и акционерите на КТБ АД - да. Това обаче изисква активите да бъдат оценени обективно - подход, който не се харесва на БНБ и на тези, които й дърпат конците.

Как гледате на съдебните скандали с определянето на съдиите по делата за несъстоятелност - както за самата КТБ, така и за дружества като ТЦ-ИМЕ?

- Като на метастази на "масивното" раково образувание, обхванало правосъдната и правораздавателната система на България, най-вече през последните години. Странно е, че внимание на този въпрос се обърна едва след като френският посланик в България повдигна въпроса - забележете, във връзка с френска фирма. Когато подобни безчинства и гаври се случват на български фирми и предприятия, всички политици, избрани да защитават интереса на гражданите, се правят на ударени - все едно, че не ги засяга.  

В края на краищата лицата, изобличени от френския посланик, са същите, които организираха незаконното превземане и поставяне в процедура по несъстоятелност на ТЦ-ИМЕ и ТВ7. За огромно съжаление тези практики са типични за България от години и се организират от едно и също място - не само че никой отговорен фактор не е вземал отношение, но и 

потърпевшите трябва да се борят сами срещу корупцията

на цялата съдебна система.

Следите ли развитието на наказателното дело срещу Вас? Какви са действията на прокуратурата покрай даването на интервюта и има ли сериозни мотиви по искането й за Вашата екстрадиция? 

- Очевидно е, че прокуратурата е заложила от самото начало на тенденциозната атака срещу мене по побългарен холивудски стил. То не бяха обвинения в телевизионен ефир на невинни граждани, то не бяха закани, то не бяха извинения, че са направили грешка, то не бяха пространни интервюта на разследващи прокурори в специално подбрани медии, въпреки че е крайно съмнително, че такива изяви са етично допустими, особено като се има предвид, че разследването не е завършило. В интерес на истината съмнително е дали в тези интервюта не са им сложени думи в устата. Твърдя, че следствието и прокуратурата бяха употребени за частни интереси и рано или късно обществото ще разбере на кого.

Тъй като съм в процедура по екстрадиция, на сегашния етап бих коментирал конкретните доводи и качеството на аргументите на прокуратурата относно иска за екстрадиция само пред съда.

Имате ли информация какво се случва в КТБ след отнемане на лиценза ѝ и в банка "Виктория” след продажбата на повечето пакети от кредити?  Ще направите ли коментар за двата случая?

- Имам информация, че са извършени многобройни безобразия от квесторите, респективно - от БНБ, и в двете институции. Колеги от КТБ АД ме уведомиха, че са им давани инструкции устно в разрез с вътрешните правилници на банката, за да няма следи от кого са дошли те, че са изнасяни многобройни документи и предмети без приемо-предавателни протоколи, за да не се знае къде са и дали въобще са били налице и че неправомерно са освобождавани служители, а други са заплашвани. Видимо за мнозина е, че последното нещо, което БНБ и нейните кадри са защитавали през периода на специален надзор, са интересите на КТБ АД в тяхната целокупност - на вложителите, акционерите и обществото. Освен това с лека ръка банката беше определена като пирамида на базата на голословните твърдения на този и онзи - обикновено хора без компетенции и опит в тази сфера. Парадоксалното е, че банката е обвинена за извършване на традиционна банкова дейност.

Отношението на БНБ към "Виктория" също е показателно за цялостното й отношение към групата на КТБ АД, както и за двойния стандарт, с който мериха през юни 2014 година. Може би

защото плътно следваха плана "Пеевски-Цонев"

На първо място, "Виктория" бе поставена под специален надзор неправомерно, в разрез със Закона за кредитните институции, без дори да е имало масови тегления от нея. Паралелно, БНБ се опитва да изкриви истината, като навсякъде твърди, че тя е поставила КТБ АД под специален надзор. 

В действителност КТБ АД поиска ликвидна помощ от БНБ след масовите тегления в резултат на театъра на прокуратурата, разигран във връзка с мнимия план за "убийство" на Пеевски, което впоследстие се оказа измишльотина, за която прокуратурата се извини - след дъжд качулка.

След като на КТБ най-демонстративно и безотговорно й беше отказана ликвидна помощ, ръководството ѝ поиска банката да бъде поставена под специален надзор. Отново подчертавам, че специален надзор означава управление на банката, а не спиране на всичките й дейности и умишленото влошаване на финансовото й състояние.

Как си обяснявате разрешението на БНБ за покупката на "Креди Агрикол", защото чухме мнения, че тогава французите са били много доволни от сделката?

- На първо място, решението на френската "Креди Агрикол" да ни продаде българския си филиал е показателно за доверието й спрямо КТБ АД. Както знаете, БНБ оторизира тази сделка още в началото на 2014 г. поради добрите показатели на КТБ АД и по отношение на ликвидност, и на капиталова адекватност. Безспорно, придобиването на "Креди Агрикол България" ЕАД е било трън в очите на организаторите на покушението срещу КТБ АД, защото нека си припомним, че атаката срещу банката започна на 12 юни 2014 г. - деня, в който сделката по придобиване беше финализирана.

На второ място, БНБ и нейното ръководство промениха отношението си към КТБ АД под натиск основно на проминентни личности от ДПС и техни партньори от други партии. Допреди юни 2014 г. БНБ никога не е установявала проблеми в КТБ въпреки многобройните проверки, които е извършила в банката.

Има вероятност гуверньорът на БНБ да знае най-добре с какво точно организаторите на атаката срещу КТБ АД са осигурили подчинението на ръководството на БНБ. За мен обаче ключов е въпросът за личната съвест и отговорност, защото е категорично неморално да жертваш интересите на цялото общество, за да изтъргуваш стари свои грехове. Що се отнася конкретно за набеждаването на невинни служители и членове на управителните органи на КТБ АД, включително и на мен, в небивали, измислени престъпления и нелепици като изнасяне на пари в чували - с всички лъжесвидетели ще се срещнем в съда.

Имате ли обяснение защо Централната банка толкова пъти извъртя позицията си по случая "КТБ" и ще чуем ли някога признания по този въпрос?

- Централната банка, както вече подчертах, говори с думите на следствието и прокуратурата, които от своя страна получават указания от хотел "Берлин". Очевидно е, че БНБ прави всичко възможно, за да докаже скалъпените тези на обвинението, които се базират само на лъжепоказания и манипулация на документи, както и на развинтено въображение.

След като обвиниха подуправителя Гунев на третия ден след зрелищното влизане, предавано по всички водещи телевизии, в офиси на фирми, свързани с мен, беше ясно, че след години независимост Централната банка е попаднала в животинските лапи на политико-икономически кръгове, известни със своите репресивни методи и ламтежи за грабеж. Крайно загадъчно е как за три дни прокуратурата е успяла да прочете и анализира стотици кашони с документи, които между другото са иззети без приемно-предавателни протоколи.

Така или иначе обаче, ръководството на БНБ изпълни всички задачи, поставени му от организаторите на атаката, включително и публично разпространи тенденциозно фантасмагории за изнесени чували, които впоследствие бяха опровергани - може би с надеждата за обещани бъдещи постове.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • 15:20 Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.