Цветан Василев: Делян Пеевски се изявява като властелин на България

Никога не ми е харесвало вестниците да се използват за политическа саморазправа

по статията работи: iNews.bg | 19.06.2014 | 08:35
Цветан Василев: Делян Пеевски се изявява като властелин на България
БТВ

"Делян Пеевски през последните години стигна прекалено далеч. Човек, който се изявява като властелин на България, не искам да го коментирам."

Това каза банкерът и председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД Цветан Василев в ексклузивно интервю за bTV.

"Ако България иска да прилича на европейска страна, тя не трябва да е страната на Делян Пеевски", категоричен бе Василев. По думите му КТБ АД е подкрепяла и подкрепя всичко, което е рационално и разумно, защото това е бизнес. "Но когато видим, че нещо се отклонява, взимаме мерки."

Според него "политиците идват и си отиват, за да покажат на бизнеса колко много той зависи от тях, и това е най-драматичното. Бизнесът се притеснява, бизнесът се страхува, не смее да излезе и да каже какво се случва в последната една година", каза още Цветан Василев, имайки предвид държавните поръчки.

Попитан дали в банката му са разпределяни държавни пари, банкерът каза: "Държавните поръчки се разпределят на едно друго място. Знаете ли колко хора от бизнеса не смеят да излязат и да кажат какво се случва? Държавните поръчки се разпределят чрез каналите на този човек. Негови марионетки говорят от името на държавата. Такива хора разпределят строителните обекти. Такъв човек е собственикът на "Водстрой" Иван Мерински."

По думите му "те се разпределят през каналите на този човек, който обяснява, че аз съм искал да го убия". Според Василев няколко марионетки на Делян Пеевски говорят от негово име и разпределят държавните поръчки. "Аз не бих казал, че този човек няма качества, напротив. Аз съм искал да заложа на положителните му качества. За жалост той не се оказа достоен за това нещо."

"На 14 юни 2013 г. все още вярвах, че е направена една грешка с номинацията на Пеевски и с неговото отстраняване и ще се тръгне по нормален път. Но уви - разбрах го в началото на годината, че това не е така."

Така реално Цветан Василев призна, че още в началото на 2013 г. са започнали да прехвърчат първите искри - "искане на подкупи за участие в търгове, злоупотребявайки, Василев иска това, Василев иска онова, Василев иска да бъде назначен този или онзи на този пост, и злоупотребяваше с името ми".

Банкерът предупреди, че от "Булгартабак" се източват средства и това сякаш не се забелязва - там е нашият интерес. В огромни размери се източват средства, най-вероятно по сметки извън България. Защо прокуратурата не се интересува кой е реалният собственик на тези 80% от "Булгартабак", запита Василев.

По думите му "Южен поток" и начинът, по който беше проведен търгът за основен изпълнител, беше скандален и непрозрачен. "Аз лично считам, че това е полезен проект за България и Европа, но в основната си част търгът трябва да бъде повторен. По начина, по който беше организирана конструкцията на "Южен поток" в България, аз никога не бих искал банката да има нещо общо с този проект”.

"Формално Пеевски не е длъжник, но има набор на фирми, които се обслужват от КТБ и техните собственици са номинални, т.е. техните собственици са скрити. Аз не казвам, че кредитите са лоши. Аз казвам, че в момента представляващите тези компании бойкотират банката и започнаха необслужване, което означава малко повече работа за банката да се разпореди с активите или да ги продаде, така че това няма да се отрази в никакъв случай на реалното състояние", уточни Василев.

Относно "Нова медийна група" Цветан Василев уточни, че медийните покупки на тази група всъщност включват покупката на групата на Петьо Блъсков. Аз финансирах покупката, но идеята винаги е била съвсем различна. Групата на Блъсков имаше участие в ИПК "Родина", старата печатница, заедно с терена. Тогава беше време на бум на продажбите на имоти, на проектите с имоти. Моята цел винаги е била тази - да финансирам покупката на вестниците, които да си останат за фамилията на господин Пеевски, а аз да участвам в развитието на потенциален проект на терена на печатницата. Те искаха от мен тази услуга. Аз поставих условие, че срещу това нещо аз ще искам участие в двете седмици от терена на ИПК "Родина".

Освен това Василев заяви: "Но никога не ми е харесвало вестниците да се използват за политическа саморазправя. Аз не знам къде е редакцията на тези вестници, кои са главните редактори. С тях е малко трудна комуникацията и на мен нещата винаги са ми представяни по друг начин. Нивото на списване не е достатъчно добро и не ги чета тези вестници."

Василев бе категоричен, че той няма подставени лица - "всеки проект е сам за себе си. За това, като се финансира даден проект, са важни целите на този проект".

На въпрос дали т.нар. кръг "Капитал” прави кампания срещу него, Василев коментира, че има принципни различния с издателя Иво Прокопиев. "Аз съм за силен национален капитал. Господин Прокопиев изповядва тезата, че в България трябва да има силен чужд капитал. Аз не вървя срещу това, но това не трябва да става на всяка цена и за сметка на националния капитал. Устойчивото развитие на страната зависи от силните български компании. Чета вестниците на Прокопиев, там където те са обективни, защото в определени случаи те изпадаха в крайности. Спомняте ли си ситуацията около така наречения неизвестен купувач на ПФ "Доверие"? Погледнете колко публикации има във вестника на г-н Прокопиев, уличаващи мен в задкулисие и игра в полза на руснаците. Дори не ми се извиниха за това", каза Цветан Василев.

Относно Николай Бареков - Василев заяви: "Изявите на Николай Бареков показват, че не съм аз този, който го е създал като визия и физика."

Банкерът уточни, че политическият му проект не беше финансиран, финансирано бе риалитото му, шоутото, което имаше много добър рейтинг. Също така Бареков е получил бонус при напускането си от телевизията, за да се компенсира договорът му. Нямам представа колко скъпа му е кампанията на Бареков, завърши Василев.

Той разкри също, че при напускането на TV7 Николай Бареков е получил "един бонус", за да се развали договорът му. "Не знам каква част от тези средства е използвал в кампанията си. Нямам представа колко скъпа е кампанията на господин Бареков", твърди Цветан Василев.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


61 Натали Виденова 20.06.2014 | 11:24
Пеевски започва много да се самозабравя. Това е защото в момента изпитва страшна злоба към всичко и всички. Адски завижда на Василев, защото е постигнал успехите си сам, а Пеевски все майка му го е тикала и ако не са нейните връзки днес той щеше да е дребна мутра.
60 Палома Гълъбова 19.06.2014 | 16:34
Вестниците от край време са си начин за търговия с влияние и естествено тиражирането на откронвени лъжи, които да манипулират обществото.
59 Lidiq Aprilova 19.06.2014 | 16:11
пеевски си купи прокурор,това го видяхме всички.
58 Thomas Gyirov 19.06.2014 | 15:36
пеевски че се оля с олигофренията си беше ясно, само занимават хората с глупости
57 Моника Катева 19.06.2014 | 14:32
Пеевски се мисли за много силен,само че вярвам,че сега Василев ще го преземи на земята да си сърба попарата на всичките лъжи.
56 Ivko Pivko 19.06.2014 | 14:10
Василев беше много яко очернен последната седмица,трябва да се връща за да отвърне на удара, да съдейства на прокуратурата да престанат с обвиненията,че едва ли не се крие за да не бъде разпитван.
55 Ralica Hristova 19.06.2014 | 14:01
Много лошо време се оказа, когато Василев не е в България, сега го изкараха вече,че се укрива, което е абсурдно, добре измислен план беше всичко от Пеевски да атакува точно в такъв момент, но искрено се надявам,че скоро ще бъде разследван и тогава ще видим много от кирливите ризи на свинчо.
54 Krum Tonev 19.06.2014 | 13:36
Една проверка около личността на Пеевски наистина би изкарала много интересни неща, жалкото е,че няма кой да го направи,ако сега Василев, напълно нормално подаде някаква жалба към прокуратурата, според мен Цацаров ще се покрие, защото стана ясно,че Пеевски тези дни си го купи,сега ако се обърне срещу него отношенията им ще станат твърде сложни.
53 Ruslana Hristova 19.06.2014 | 13:14
вестниците не се използват само за политическа саморазправа,ами се водят илични битки с тях
52 dancho danchev 19.06.2014 | 13:12
Пеевски е създаден и е продукт на Доган, за това има такава власт и е приближен дори и до прокуратурата, Бог да ни е на помощ и да ни опази от такива типове.
51 Margaritka Ilieva 19.06.2014 | 13:00
Очаквам,че съвсем скоро Пеевски ще бъде разбит, в смисъл,че вече няма да може да си прави далаверите, след този скандал и след като Василев докаже правотата си много от партньорите на Пеевски ще го изоставят,тогава знаем какво се случва с един богат останал сам.
50 raliza gospodinova 19.06.2014 | 12:24
"Спомняте ли си ситуацията около така наречения неизвестен купувач на ПФ "Доверие"? Погледнете колко публикации има във вестника на г-н Прокопиев, уличаващи мен в задкулисие и игра в полза на руснаците. Дори не ми се извиниха за това", каза Цветан Василев - чакайте да ви се извинят хора, които нямат капчица доблест.
49 трендафил въжарски 19.06.2014 | 11:54
След като видяхме,че Пеевски може и прокурори да си купува и да направи такъв цирк за една седмица явно е,че се изживява като Властелин
48 Maya Davidova 19.06.2014 | 11:42
Ако искаме България да има европейски облик не бива да се примиряване човек като Пеевски да ни управлява. Той ни прави за резил пред целия свят
47 трендафил въжарски 19.06.2014 | 11:31
и той, и Прокопиев целят едно и също с цел поевтиняване на кредитите им - разбиване на валутния борд след разклащане стабилността на банковата ни стстема. Неслучайно атакува КТБ, която е една от най-стабилните банки
46 Rosi Marinova 19.06.2014 | 11:31
Да,но докато няма съд за такива все ще плуват отгоре като лоени петна...време е да има наказания,Василев е в правото си да задейства институциите...ако има такива.
45 трендафил въжарски 19.06.2014 | 11:30
Абсолютно наложително е държавните органи да се самосезират след изказването на Василев, че Пеевски и ДПС източват Булгартабак и държат всички обществени поръчки> Цацаров?
44 Старата Госпожа 19.06.2014 | 11:29
"Никога не ми е харесвало вестниците да се използват за политическа саморазправа" - Да, но за жалост много често така се получава. Пишат се тенденциозни статии за този и онзи, в това число и за банкера .
43 Lady Winterfell 19.06.2014 | 11:25
Много правилно се е изразил г-м Василев казвайки че КТБ АД е подкрепяла и подкрепя всичко, което е рационално и разумно, защото това е бизнес. Точно така, всичко е бизнес
42 числото Фи 19.06.2014 | 11:19
Пеевски е продукт на Доган. Преди време Пеевски беше обвинен в корупция и го бяха махнали от народното събрание. Догам го изчисти и направи депутат. Връзката Дога- Пеевски е от значение тук, няма връзка Василев -Пеевски.
41 dancho danchev 19.06.2014 | 11:13
Цялата работа е в това, че фирми близки до Делян Пеевски са решили да преустановят плащането на кредитите си към КТБ и от там идва цялата тази клеветническа кампания срещу банкера Василев, подла постъпка е това от страна на Пеевски!
40 Иван Ангелов 19.06.2014 | 10:55
Той че ще падне, ще падне и тогава ще го заболи наистина много, защото ще е от високо. В момента си мисли, че лети, но всъщност ще се влачи по земята.
39 опитен ловец 19.06.2014 | 10:54
Ще видим как ще протекат нещата оттук насетне. Никак не е добре положението, така че трябва да се направи нещо по въпроса. Не могат да оставят така Пеевски.
38 Бандата наОушън 19.06.2014 | 10:54
Поръчките на Пеевски нямат край. Той иска да срине репутацията на Василев и КТБ, което е просто скандално. До кога ще продължава тази лудост?
37 Батко съссладко 19.06.2014 | 10:53
И аз чакам някой да удари по масата и да му каже едно голямо НЕ! Колкото повече се бавят и го оставят да разграбва държавата, толкова по-зле за всички.
36 Иван Ангелов 19.06.2014 | 10:53
Бих дал съвет на г-н Василев да направи всичко възможно да удари Пеевски в най-слабите места. Има такива, знаем че може да ни избавят от него, така че ще направи голяма услуга на българското общество, ако го направи.
35 опитен ловец 19.06.2014 | 10:52
Умно изказване на Цветан Василев и моето лично мнение е, че Делян Пеевски си прави каквото иска в момента в прокуратурата.
34 Бандата наОушън 19.06.2014 | 10:51
Пеевски го тресе грандоманията в момента и си мисли, че може да управлява с Доган цялата държава. Прекалено много му отпуснаха юздите според мен!
33 raliza gospodinova 19.06.2014 | 10:51
Така е, много лоша игра разигра спрямо Василев и КТБ.
32 Батко съссладко 19.06.2014 | 10:51
Прав е Цветан Василев и говори истината. Пеевски си мисли, че може да притежава цялата държава, но това няма да продължи за дълго, защото много скоро ще разбере, че е в голяма грешка.
31 нелепо съвпадение 19.06.2014 | 10:50
Не може така Пеевски да си прави каквото си иска . Това, че има ДПС зад себе си, не значи , че трябва да се изживява като най - важният човек в държавата .
30 Krist Novoselic 19.06.2014 | 10:48
Този Пеевски урони престижа на банкера и мисля, че Василев има пълното право да го съди . Все пак той го изкара поръчител на убийството му, което сещате се, няма как да кореспондира с истината !
29 tiha paranoq 19.06.2014 | 10:46
Делян Пеевски си мисли, че държавата е негова и всички институции трябва да му се подчиняват . Няма ли някой най - накрая да го сложи на мястото му !
28 raliza gospodinova 19.06.2014 | 10:46
И чест му прави на Василев, че го казва. А Доган очевидно се крие, но пък за сметка на това подава команди на дебелото момче.
27 Anna Vasileva 19.06.2014 | 10:44
кредите трябва да се плащат разбира се, обаче на Пеевски му е свидно, по-лесно му е явно да очерни Василев и КТБ, явно си мисли,че по този начин ще се съгласят да не плаща,само че когато става въпрос за много пари,трябва да си луд,че да се откажеш!
26 Софи Марсо 19.06.2014 | 10:35
Цветан Василев няма какво да крие - да, признава, че е финансирал фирми, които неформално са на Пеевски, но както той казва, това е бизнес - а тези фирми са се водели реално на други лица и не са били обвързвани пряко с Пеевски. Т.е. Нито КТБ, нито Василев са правели нещо незаконно - просто една корпоративна банка е отпускала кредити на фирми на различни лица. Все пак остава факта, че Василев предполага и загатва, че те формално за Дебелян. Но той не е органа, който трябва да разследва дали това е така или не е така. Органите са други, а както виждаме те действат съвместно с Делян и няма шанс да бъде разследван както трябва.
25 Бони бон 19.06.2014 | 10:33
Факт. И е дорбе, че банкера се разграничва от него в много важен за България момент - Южен поток, заради който това правителство трябва да подаде оставка, и заради който ЕК ни съди. Дано скоро паднат!!
24 мрачен интелектуалец 19.06.2014 | 10:32
Безспорно! Целта му беше всички институции да се отъждествяват с него. Продължавам да се питам, откъде има толкова много власт?!
23 Лили Добромирова 19.06.2014 | 10:31
На свинята явно му е било наредено да не работи вече с тази банка, защото Василев е показал различна паоцияи спрямо Южен Поток, точно европейската такава, че търга не е направен, както трябва, както и се е опълчил на Доган ефенди за Булгартабак. Ето защо сега го мачкат. Но ще видим накрая кой последен ще се смее. ЗАЩО нито една медия на кани за интервю ДОган ефенди?!?! Крие ли се този плъх!!
22 Лили Добромирова 19.06.2014 | 10:17
По думите му "Южен поток" и начинът, по който беше проведен търгът за основен изпълнител, беше скандален и непрозрачен. "Аз лично считам, че това е полезен проект за България и Европа, но в основната си част търгът трябва да бъде повторен. По начина, по който беше организирана конструкцията на "Южен поток" в България, аз никога не бих искал банката да има нещо общо с този проект”. - Много важно изказване. Защото досега всички смятаха и набеждаваха именно Василев, че стоял зад някакви фирми, които има акции и че едва ли не той е спечелил тези поръчки. Не, Пеевски ги е спечелил и той само ще спечели от всичко това. Не Василев. Щом банкера е на същото мнение, както ЕК, Преиздента и почти цялото бълагрско население, значи не той мъти водата за Южен - дори напротив. Той се е възроптал за него и за това сега са всички тези атаки. Евала за това интервю.
21 Silvi Milenova 19.06.2014 | 10:14
Случайни поръчки няма това е ясно, всичките точат луди пари, бизнесът едвам се оправя, а накрая има една банка, която е българсака и функционира добре, и ние по нашенски трябва да я сринем от завист,.
20 трендафил въжарски 19.06.2014 | 10:08
Пеевски се подигра дори с Конституционния съд на страната, той създаде безпрецедентна духовна, политическа и икономическа криза в България и срина доверието на хората във всяка една институция
19 raliza gospodinova 19.06.2014 | 09:54
Бойкотирали банката и започнали да не обслужват кредити, ами в такъв случай има начини да продължат да плащат, ако ще да се стигне до запор на сметките им. След като са теглили кредити то те трябва да бъдат плащани.
18 fernando pineda 19.06.2014 | 09:52
Делян Пеевски е на път да се сгромоляса. Няма как да се разпорежда по този начин в държавата и това на никой да не прави впечатление.
17 visoko naprejenie 19.06.2014 | 09:52
Пеевски се е самозабравил вече, то бива алчност и наглост, но това е абсурдно,а всичките обвинения срещу Василев последните дни трябва да бъдат разследвани и да се види кой е прав, кой е крив!
16 raliza gospodinova 19.06.2014 | 09:52
Така е Делян Пеевски стигна много далече. Точно през последните дни най - много пролича, че управлява държавата след като и прокуратурата застана на негова страна.
15 Desislava Stoyanova 19.06.2014 | 09:33
Пеевски се държи неадекватно,това не можем да го отречем, чудя се за колко се продаде Цацаров и сега ще има ли негова оставка след всички клевети,които той "призна" като ги пусна през прокуратурата?
14 Марийка Чеканова 19.06.2014 | 09:27
И какво става сега?! Пеевски и хората му използваха банката като касичка, а в момента се опитват да се отеглят и то без да си платят сметката, като завлекат Василев към дъното. Булгатабак, заводът Юрий Гагарин и какво ли още - подмолни игри се случват там а КЗК, КФН и прочие стоят и нищо не правят. После как човек да развива бизнес у нас?!
13 трендафил въжарски 19.06.2014 | 09:24
Прав е Цветан Василев, а Пеевски трябва да си получи заслуженото
12 Vanya Black 19.06.2014 | 09:23
С Доган показаха, че не само са подчинили левицата и я правят да изглежда смешна, но и Борисов стои в единия ъгъл и не направи нищо по въпроса за казуса Пеевски. Защо вникой не разследва това дебело момченце за имотите, които притежава?! Сега и Сметната палата, която с много труд си присвоихе ДПС ще го изкара чист като сълза. Човекът инициирал законът за офшорките, сега нагледно показва пукнатините му.
11 Rosi Marinova 19.06.2014 | 09:16
Видяхме да,няма работеща институция у нас,всичко ламти за пари!
10 Rosi Marinova 19.06.2014 | 09:14
неприятно,но факт,по-лошото е,че си е повярвал и има съмишленици по високите етажи на властта.Та кой?предложи Пеевски?
9 Andrea Ivanova 19.06.2014 | 09:08
Странно е колко мощ може да има Пеевски и какво влияние, след като освен медии, показа, че владее и властта в тая държава.
8 крива вежда 19.06.2014 | 09:03
Василев е абсолютно прав относно Делян Пеевски и това, че това момче стигна много далеч . Много неща започна да си позволява, включително и да ползва прокуратурата като инструмент в негова полза, което е крайно нелепо за мен !
7 Maya Davidova 19.06.2014 | 08:55
Ето сега какво се оказа - Василев не е финансирал политическата кампания на Бареков. Финансирал е риалити предаване на ТВ7, от чиито приходи Бареков е набрал средства за кампанията. Много важно е повече хора ад го разберат това нещо.
6 Mukka Dess 19.06.2014 | 08:53
Това е то, фесовете демонстрират, че и без мнозинство могат да дърпат конците на всички останали, тъй като Доган си има доволно ДС креатури на всички нива в държавата. Сега в последните часове на тоя кабинет, Делян Пеевски се опитва да завземе дружества, финансирани от КТБ и съживени с помощта на банката, но без да си плаща версиите.
5 Тошко Павлов 19.06.2014 | 08:53
Време е шибания депесар да бъде приземен!
4 Палома Гълъбова 19.06.2014 | 08:50
Пеевски и човекът в сараите за пореден път показва, че те са държавата и мотаг да правят, каквото си поискат с когото си поискат. Пеевски в момента дирижира прокуратурата, нищо че Цацаров се опитва да създава други внушения. Видяхме и какво стана с казуса - БТ в съда и поставената съдийка.
3 Lady Winterfell 19.06.2014 | 08:49
Пеевски и Василев не са чак такива големи бизнес партньори кавито ги изкарват някои медии. Пеевски е теглил кредити от ктб, но да не е само той. Банката има стотици клиенти. Няма как нейния мажоритарен собственик да бъде в близки отношения с всички от тях.
2 числото Фи 19.06.2014 | 08:47
Пеевски ще се изявява като властелин, защото явно няма кой да му подреже крилцата. Не очаквах този да ес покаже толкова влиятелен, но щом прокуратурата работи за него, няма какво да се учудваме. Този Пеевски излезе по-опасен отколкото предполагахме.
1 empty world 19.06.2014 | 08:46
Не мога да си представя , че този Делян Пеевски щеше да представлява българските интереси в Брюксел . Това щеше да е погром за нацията . Заставам зад банкера в тази ситуация !

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.