С идването на есента започна и поскъпването на сезонните плодове и зеленчуци у нас. Цената на доматите се повиши с три на сто до 1,70 лева за килограм. Краставиците поскъпнаха с 4,5% до 1,15 лева, а зелето се продава на едро по 0,46 лв./кг. Това става ясно от седмичния доклад на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, предаде БТА.
Цената на картофите се понижи с 1,8 процента до 0,57 лв/кг. При морковите обаче се забелязва сериозно намаление от над 8% и те се търгуват на борсите по 0,57 лв./кг. Ябълките също са понижили цената си със 7,7 на сто и се продават по 0,96 лв./кг.
От данните става ясно, че цената на лимоните се понижила най-значително през изминалата седмица - със 17,5% до средно 2,50 лв./кг. Крушите се търгуват по 1,71 лева за килограм, а гроздето поскъпва с 6,7 на сто до 1,60 лв/кг.
Кравето сирене се продава средно по 5,60 лв./кг, а кашкавалът, тип "Витоша", - средно по 10,97 лв./кг. Олиото по борсите е поскъпнали минимално – с 0,5 на сто и се търгува по 1,92 лева за литър. Каймата поскъпна с 1,5 на сто до 4,63 лева за килограм.
Захарта се продава по 1,23 лева за килограм, а брашното, тип "500", се търгува по 0,83 лева за килограм. Зрелият фасул се продава по 4,13 лв./кг. Яйцата се търгуват средно по 0,18 лева за брой на едро.
Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи през тази седмица до 1,279 пункта, съобщават от държавната комисия. Преди година нивото на индекса бе 1,355 пункта