До 1-2 г. ще ядем хляб от четири нови сорта пшеница. КМ 135, Гизда, Николай и Никибо са признати от Института по растителни и генетични ресурси в Садово.
Новите сортове са високодобивна пшеница. Иновативните зърна бяха демонстрирани за първи път на международното селскостопанско изложение Агра 2014.
КМ 135, Гизда, Николай и Никибо ще се появят на пазара след 1-2 г., похвали се директорът на института Тенчо Чолаков.
Той обясни, че целта на проекта е създаването на зърно с продуктивност над 1200 кг от дка.
Първият сорт е бил признат още през 2010 година, като семена от него вече се предлагат за производство и първите резултати са обнадеждаващи.
Сортът Гизда е с отлична сухоустойчивост, пригоден за самостоятелно хлебопечене и "икономичен" – ефективно използващ направените вложения.
Сорт Николай е с много висок потенциал за добив и може да се използва за екологично земеделие.
Сортът Никибо пък е изключително високопродуктивен и притежава много добра сухоустойчивост. Той бе отличен с първа награда в конкурса за иновации на Агра 2014 в категорията "Семена и посадъчен материал".