Великден вече приближава и яйцата започнаха да поевтиняват на дребно, показват данните от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) относно основните хранителни продукти у нас (захар, олио, яйца, брашно, агнешко месо и пилешко месо) през периода 21-28 март 2012 година.
Информацията от проучването дава светъл лъч надежда за потребителите, че с наближаването на големия християнски празник основните хранителни продукти може да поевтинеят.
Освен яйцата размер M и L, лек спад има и в средните стойности на агнешката плешка и на агнешкия бут. Това важи най-вече за големите търговски вериги (ГТВ) в столицата, където двете разфасовки са поевтинели съответно с 1,84 и с 1,69 лева за килограм.
За сметка на това, цената на цялото агне се вдига с цели 20 стотинки. За другите търговски обекти (ДТО) в София увеличението е в размера на 2,21 лева. Поскъпват също замразеното и охладеното пилешко месо, които през последните няколко седмици ни бяха изненадали с приятно поевтиняване. Стойността на брашното се повишава с една стотинка за килограм.
Най-стабилни остават цените на захарта и на олиото – те са без промяна спрямо предходния изследван период.
Яйца
И през проучвания период 21-28 март се наблюдава спад в цените на яйцата на дребно.
Яйца размер М
Средната за страната цена на продукта се е понижила със стотинка до 35 стотинки за яйце. Това е повлияно от поевтиняването на яйцата М в повечето от изследваните области, вариращо в тесния интервал 1-3 стотинки. На някои места е отбелязано и поскъпване, като най-съществено то е в големите вериги във Враца и в Монтана – с 4 стотинки за брой.
Яйца размер L
По-големият размер яйца също е поевтинял с една стотинка за брой. Средно за страната той е струвал 37 стотинки. По-интересното е, че яйцата L в големите магазини в страната са с две стотинки по-скъпи, отколкото в малките – те вървят съответно за 38 и 36 стотинки. На регионално ниво продуктът бележи поевтиняване в повечето области, като най-голямото е отчетено в ГТВ в Стара Загора – с 6 стотинки за яйце.
Агнешко месо
Цената на цялото агне на дребно се е повишила с още 20 стотинки спрямо седмицата 14-21 март до средно 13,62 лева за килограм. Основно това се дължи на повишаването на стойността му в магазинчетата в област София с цели 2,21 лева. Цената на продукта в останалите изследвани региони остава сравнително стабилна.
Продължава да пада цената на агнешкия бут. През изминалата седмица тя леко се е понижила с 9 стотинки за килограм, като продуктът е вървял средно за 13,56 лева на дребно. И тук най-същественото стойностно изменение на областно ниво е отчетено в София – поевтиняване с 1,84 лева, в големите вериги.
С 13 стотинки се е понижила средната стойност на агнешката плешка на дребно и е достигнала 13,49 лева за килограм. Отново в ГТВ в София е регистриран най-големият спад в цената на продукта – с 1,69 лв.
Пилешко месо
Пиле – замразено
Замразеното пилешко месо е поскъпнало с две стотинки на дребно. Средно за страната цената му е била 4,41 лева за килограм.
Реално, поскъпването обхваща малка част от изследваните области. При ГТВ това са Варна и София, където продуктът е повишил стойността си с цели 30 стотинки, и Перник, където растежът е в размера на 25 стотинки. При ДТО поскъпване има в Благоевград и в Кюстендил (с по 10 стотинки), както и в София (с 6 стотинки).
Другото рязко стойностно изменение е наблюдавано в магазинчетата в област Перник – поевтиняване с 33 стотинки за килограм.
Пиле – прясно, охладено
След като през седмицата 14-21 март стойността на охладеното пилешко месо на дребно се понижи с 3 стотинки за килограм, в рамките на периода 21-28 март тя отново се е повишила с толкова до 4,98 лева средна цена на продукта.
Ценовите изменения на регионално ниво са предимно в големите магазини. Поскъпването там варира от 14 до 25 стотинки за килограм, а най-голямото е регистрирано в Бургаска област. Спад в стойностите на прясното пиле е отчетен в три области – в големите вериги във Враца и в Монтана (с по 35 стотинки) и в магазинчетата в Перник (с 33 стотинки).
Захар
Стабилна остава обаче средната цена на бялата кристална захар на дребно – 2,32 лева за килограм. Стойностни изменения са регистрирани само в някои от изследваните региони. Най-голямото поскъпване е било в ДТО в Добрич (с 18 стотинки), а най-същественото поевтиняване – в Смолян (с 10 стотинки).
Брашно
През изминалата седмица (21-28 март) стойността на брашното тип 500 леко се е покачила. Средно за страната то е вървяло за 1,05 лева за килограм или това е растеж с една стотинка. Като цяло отчетливи промени в отделните проучвани области. Най-същественото изменение е поскъпването на продукта със 7 стотинки за килограм в големите вериги в Бургас и в Русе.
Олио
Няма промяна в средната цена на слънчогледовото олио на дребно – 2,94 лева за един литър. С две стотинки се е увеличил маржът между средните стойности на продукта в големите и в малките магазини и в рамките на последния проучван период той е бил цели 14 стотинки.
Единствените по-съществени ценови изменения на регионално ниво са отчетени в ГТВ в област Бургас (поскъпване с 16 стотинки за литър) и в област София (поевтиняване със 17 стотинки).