България вече има свой защитен хранителен продукт в ЕС

Горнооряховският суджук е първото ни защитено географско указание

по статията работи: Ивайло Ачев | 22.12.2011 | 13:26

В официалния вестник на Европейския съюз (ЕС) днес (22 декември) беше публикуван регламент 1370/21.12.2011 г. за вписване на Горнооряховски суджук (Gornooryahovski sudzhuk) като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.

По този начин Горнооряховският суджук се превърна в първото българско защитено географско наименование съгласно европейската политика на качество, съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Защитеното географско указание "Горнооряховски суджук" може да бъде използвано на територията на ЕС, включително и България, само от производителите, които са членове на сдружение СДРУЖЕНИЕ "РАХОВЕЦ - 2007". Това са:

- ЕТ "СТЕФМАРК - Стефан Марков"- гр. Горна Оряховица, ул. "Свети Княз Борис І" № 86;
- "Р.А. - 03 - Боби" ООД - гр. Горна Оряховица, ул. " Стоян Михайловски" № 16;
- "Родопа-Горна Оряховица-96" ЕООД - гр.Горна Оряховица, ул "Отец Паисий" № 63.

От Министерството на земеделието и храните съобщиха, че контролът върху правомерната употреба на наименованието на пазара и при производителите съгласно националното законодателство ще се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В Европейския съюз, съгласно политиката за качество на селскостопанските продукти и храни, има три вида квалификации за качество:

- Защитени наименования за произход (ЗНП). Това са наименования на продукти, дължащи характеристиките си изключително или основно на мястото им на производство и на уменията на местните производители. Селскостопанският продукт или храна трябва да е произведен, преработен или приготвен в дадена географска област посредством признато ноу-хау.

- Защитени географски указания (ЗГУ). Това са селскостопански продукти или храни, чиято репутация или характеристики са тясно свързани с производство в географския район. Освен това поне един от етапите на производство, преработка или приготвяне се извършва в същия район. Именно по тази квалификация е регистриран и Горнооряховският суджук.

- Храни с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Това са наименования на продукти, които гарантират традиционния характер, типичен за състава на продукта или за средствата за неговото производство. ХТСХ не са свързани с някое специално място, но трябва да бъдат произвеждани съобразно посочена спецификация.

Последният регистриран в ЕС по ЗГУ продукт преди Горнооряховския суджук е унгарският пикантен салам Magyar szürkemarha hús.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Мариана . 22.12.2011 | 19:34
Крайно време е да защитят по този начин и смилянския фасул, както и уникалното зелено сирене от село Черни вит. Имаме наистина уникални местни продукти, които заслужават да бъдат защитени и популяризирани!
2 Алекс Г. 22.12.2011 | 13:39
Браво! Сега остава да защитим и ракията като българско откритие. Имаме безспорно доказателства, че ракия се е пило още през 14-15 век, така че трябва да се възползваме от това.
1 Иван Цветков 22.12.2011 | 13:37
Страхотна новина, но първото име в списъка малко ме смущава, предвид че съм запознат с начина им на работа. Дано след като са натоварени с такава отговорност подобрят начина си на работа!

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Отблизо
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Арена спорт
  • 13:15 Зала на славата: Светла Златева и...
  • 13:30 Българското село
  • 14:00 Малки истории
  • 15:00 Уча, зная и играя детско шоу
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Бетовен става известен" - комедия,...
  • 14:30 "Бригада Нов Дом" - социален проект...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "В света на любовта" - с уч. на...
  • 14:15 "Шоколадови сърца" - с уч. на...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.