"Архимед" хвана 1027 престъпници

При мащабната операция в целия ЕС са спасени от трафик 30 деца

по статията работи: iNews.bg | 24.09.2014 | 17:01

Над хиляда души са задържани при мащабна операция под кодовото наименование "Архимед”, насочена срещу дейността на организирани престъпни групи в ЕС, съобщават от пресцентъра на МВР.

Тя е проведена между 15 и 23 септември от правоохранителните органи на 34 държави, сред които и България, под координацията на Европол, съвместно с Евроджъст, Фронтекс и Интерпол.

В операцията са участвали служители от всичките 28 държави членки на ЕС, както и от Австралия, Колумбия, Норвегия, Сърбия, Швейцария и САЩ.

В рамките на операцията на територията на целия Европейски съюз са арестувани 1027 лица, задържани са 599 кг кокаин, 200 кг хероин, 1,3 тона канабис, спасени от трафик са 30 деца. Проверени са около 10 000 незаконни имигранти, като са арестувани 170 лица, участвали в организирането на канали за незаконна миграция и е събрана важна разузнавателна информация.

Извършени са внезапни проверки и акции в стотици обекти, в това число летища, ГКПП-та, пристанища и специфични зони с високи нива на престъпност в различни градове. Всички набелязани обекти присъстват в Доклада на Европол за Оценка на заплахата от тежка и организирана престъпност (SOCTA), в докладите на държавите членки на ЕС и трети страни, както и в аналитичните продукти, изготвени въз основа на информация от базите данни на Европол.

От страна на България участие в операцията взеха 2248 служители на ДАНС, МВР и Агенция "Митници” по линиите:

- трафик на кокаин/хероин, трафик на хора, компютърни престъпления в направление сексуални злоупотреби с деца и престъпления срещу собствеността – операция "Худини”. Задържани са 187 души и са инициирани общо 127 наказателни производства, както следва: 

- по линия на сексуална експлоатация на деца - 1 британски гражданин – срещу лицето е образувано досъдебно производство (британски гражданин, роден в Сидни, Австралия, но живее в България от 1994 година). От 1995 година е със статут на постоянно пребиваващ в страната. Съгласно събраните данни, преди да се установи в България, лицето е живяло в още десет държави - Австралия, Индия, Португалия, Египет, Унгария, Франция, Великобритания, Нидерландия, САЩ и Италия. На твърд диск с големина от 1ТB на лаптоп, иззет от лицето, са открити множество файлове (снимки и видео), показващи сексуална експлоатация на деца (единствено момчета - поради този факт лицето спада към групата на т.нар. boylovers).

Лицето е придобивало, съхранявало и разпространявало тези материали чрез e-mail кореспонденция с други лица от цял свят със сходни интереси. Предстои да бъде направен анализ на иззетата пощенска кутия с оглед установяването на всички други имейл адреси, представляващи интерес. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по смисъла на чл. 159, ал. 4, вр. 2 и ал. 6 от НК).

- по престъпления срещу собствеността – 160 лица: 157 български граждани, 1 алжирски гражданин, 1 сирийски и 1 украински гражданин – започнати са 118 наказателни производства.

Едновременно с това България подпомагаше останалите държави членки във всички други приоритетни области (най-вече незаконна имиграция, синтетични наркотици, трафик на оръжие, измами, контрабанда на акцизни стоки).

Въпреки че България официално не бе заявила участие в операцията, по линия на "Нелегална миграция” в резултат на засиления контрол по време на операцията са арестувани 18 български граждани, 1 полски гражданин и 6 турски граждани, които са свързани с организацията на незаконното преминаване на границата и транспорта на 106 сирийски и 9 афганистански граждани.

Заловени са 198,050 кг хероин на 6.09.2014 г. в района на ГКПП Дунав мост II (гр. Видин). Наркотикът е открит в камион с полска регистрация, управляван от полски граждани. Реализацията е резултат от въведения засилен контрол и проверките по границите на България в подготвителната фаза на операцията.

Полицейска операция с наименование "Худини” за противодействие на престъпления срещу собствеността (взломни кражби, домови кражби и търговия с крадени вещи) е проведена на българска територия за времето от 8:30 часа на 22 до 17:30 часа на 23 септември.

Акцията е осъществена под ръководството на ГД "Криминална полиция” и е част от мащабната европейска операция "Архимед”, организирана и координирана от Европол за противодействие на този вид престъпления на територията на Белгия, Холандия, Кипър, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Литва и Португалия.

В хода на акцията в София и страната са извършени проверки на лица и пътни превозни средства в зони с повишена концентрация на взломни и домови кражби с цел заложни и оказионни къщи, както и други търговски обекти с цел установяване на вещи и предмети, обект на престъпни посегателства.

Проверени са общо 8683 души, 5600 автомобила и 1175 търговски обекта.

Задържани са 160 лица, от които 157 български граждани, един алжирски, един сирийски и един украински гражданин. Намерени и иззети са вещи и предмети, обект на престъпни посегателства, 2,2 кг марихуана, 1,3 кг амфетамини, два леки автомобила. В резултат на операцията са образувани 60 досъдебни производства и са започнати 58 полицейски проверки по преписки. Съставени са 1148 акта за установени административни нарушения.

Европол има централна роля при координацията и управлението на операция "Архимед” чрез своя оперативен координационен център в Хага, в който участваха служители на Европол, служители за връзка на всички държави участнички и служители на международни партньорски правоохранителни структури.  

"Операция "Архимед” е крайъгълен камък в опитите на правоохранителната общност да осъществи съгласувани действия срещу организираните престъпни групи в Европа. Мащабът на операцията е безпрецедентен, а резултатът, изразяващ се в повече от 1000 ареста, извършени в цяла Европа, напомня дори на най-сериозните престъпни групи, че международната правоохранителна общност е решена да противодейства на техните незаконни действия”, заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт.

"Тъй като тази седмица полицейските началници от целия Европейски съюз се събират в централата на Европол в рамките на конференцията на европейските полицейски началници, нашето внимание ще бъде насочено върху това как най-добре да се използват обединените ни сили за неутрализиране на все повече от организираните престъпни групи, които застрашават сигурността и благополучието на нашето общество.”


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Любов в окови 3 тв филм /24,...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • 04:10 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.