"За" или "против" хомосексуалните?

Дали няма да станем свидетели на пореден сблъсък между гейове и националисти

по статията работи: Филипа Тодева | 29.06.2012 | 15:53

Първо Светият синод, а сега и националистическите формации, се обявиха против гей-парада в София. След като православният свещеник Евгени Янакиев призова да хвърляме камъни по гейове, сега крайнодесните обявиха, че ще направят контрапарад.

Нещо повече – народният представител от "Атака" Десислав Чуколов поиска в Изборния кодекс да залегне задължение всеки политик да декларира сексуалната си ориентация, когато дойде време за избори.

Чуколов смята, че всички лидери на партии трябва да изразят мнението си за исканията за узаконяване на хомосексуалните бракове, както и еднополови двойки да могат да осиновяват деца. Според депутата подобни идеи застрашават устоите на нацията. Анти-гей проявата на формациите ще започне утре като протестно шествие от пилоните на НДК в 10 часа.

От международната правозащитна организация Human Rights Watch настояват министърът на правосъдието Диана Ковачева публично да осъди призивите, идващи от средите на Българската православна църква, за насилие срещу хората, които ще участват в гей парада, насрочен за 30 юни. Два гей парада в предишни години бяха помрачени от насилие срещу участниците в него, напомнят правозащитниците.

От Human Rights Watch посочват още, че на 6 юни православният свещеник Евгени Янакиев е цитиран във в. "Стандарт" да казва следното: "Цялото ни общество трябва по всякакъв възможен начин да се противопостави на гей парада, който се планира. По тази причина аз апелирам към всички, които се чувстват християни и българи - хвърлянето на камъни по гейове е приемливо". На 12 юни свещеник Янакиев потвърди своето изявление в интервю по Българското национално радио, твърдят правозащитниците.

"Призивът гейовете да се замерят с камъни е ужасяваща заплаха за сигурността на мирни хора, които искат да използват своята свобода да се съберат заедно и да направят шествие по улиците на София", каза Борис Дитрих, директор по правата на хомосексуалните в Human Rights Watch. "Това е подбуждане към омраза и насилие и трябва да бъде осъдено от правосъдния министър по възможно най-категоричния и публичен начин."

В отговор на призивите Българската православна църква да заклейми изявленията на свещеник Янакиев, Светият синод излезе с позиция по въпроса на 13 юни. Обаче изявлението на висшия клир на БПЦ не обърна по никакъв начин внимание на подстрекаването към омраза и насилие от страна на Евгени Янакиев, коментират от международната правозащитна организация.

Вместо това Светият синод е потвърдил твърдата съпротива на църквата към такива "неморални прояви" като гей парада. Висшите духовници посочват, че хомосексуалността е "неестествена похот, която безусловно вреди както на личността на практикуващите я, така и на обществото като цяло".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


33 Viktoria Williams 30.06.2012 | 11:31
Писна ми от тази омраза! Защо всички трябва да се мразим,а? Всеки ден чувам "Бъди такъв,какъвто си", а правиш ли го-хоп,трябва да бъдеш замерян с камъни! Е те това е простотия! И църквата...този човек,който се има за Божи служител...какво прави той? Той не е христианин и го доказва с тези думи! КАК ще каже на хората да целят хората с различна ориентация с камъни?! Нима са по-малко хора?! Нима имат по-малко право да изявят своята гледна точка и ориентацията си публично?! Защото всеки друг има право на парад/шествие,но не и хомосексуалните! Това е глупост! А този г-н Янакиев...ТОЙ заслужава да бъде бит с камъни,НЕ гейовете!!! Докато хората не се освободят от това ограничено мислене и не разширят хоризонтите си, да, някои ще целят с камъни, докато други ще се опитват да покажат пред цялата държава, че не ги е страх или срам от това, което са.
32 Женя Маврикова 30.06.2012 | 10:41
Откровено казано и аз съм против да имаме гей-парад!Точно това ме дразни при гейовете,не ми пречат по никакъв начин,но в един момент те искат да се покажат в целкият си блясък,искат цял парад да си направят...Това ме дразни
31 Васил Георгиев 30.06.2012 | 06:28
Не ме интересува кой с кого спи. Но да не забравяме, че всяка свобода е свобода дотолкова, докато не пречи на свободата на другите. Парада за мен е агресивно натрапване на идеи. А осиновяването на деца от еднополови бракове е безумие !
30 Borislav Bobev 29.06.2012 | 23:22
Царски имоти, заменки на земи, лекарски грешки, протести на учители, кризата в културата и куп скандали, които разтресоха България, минаха покрай висшите ни духовници като бърз влак. Такава е ситуацията и днес, когато скандал след скандал взривява държавата и потапя поклонниците на Христос в най-грозни и мътни води, които носят зловонието на аморалното и на греха. Църквата, която е съхранила българите през тъмните времена на турското робство и винаги е била в първите редици на съпротивата срещу врага, днес не съществува. Християните я познават единствено като осветителката на знамената на Гергьовден, институцията, която мрази рока и Мадона актрисата, която ни се показва на сватби и погребения, феодала, който притежава земи и печели от тях и като закрилницата на свещоливниците. Когато й се заговори за държавата, тя се превръща в змия и кълве по всички, които намекват за намеса в свещените й дела и бизнеса със свещи например. Познаваме я и като съдник, който обича да раздава морала си с тонове единствено когато се заговори за гейовете. Вместо да се обади за СРС-тата и за децата, които умират заради липсата на Бърза помощ или лекарски грешки, Светият синод чака летния гей парад, за да го нападне като мечка стръвница
29 тони паркър 29.06.2012 | 17:20
Защото така е решил някакъв болен мозък на име Чучелов! Писна ми от такива хора дето само сеят омраза! Толкова малко народ сме в тази страна и не трябва да се мразим!
28 kikka mishi 29.06.2012 | 17:11
По същата причина, поради която у нас се нароиха и платени контрапротестни акции, както се случи със закона за горите. Когато някой иска да покаже честно и неприкрито позицията си, веднага се намира мижитурка, която да го стъпче. Българска работа!
27 Sisunka Mitevska 29.06.2012 | 17:00
Още по-зле, в Атака - тази крепост на "високия" морал имаха педофил в редиците си, а са тръгнали да обругават безобидните гейове.
26 Anna Vasileva 29.06.2012 | 16:56
На мен не ми пречат. Защо да ги караме да се променят и чувстват зле?!
25 hope less 29.06.2012 | 16:48
Това е в Новия завет. Но не забравяй, че именно заради Библията има робство толкова време, хомофобия, безправност на жените и какво ли не. А бог все си е любов - поне на думи!
24 hope less 29.06.2012 | 16:44
А що се отнася до Чуколов, който едва ли някой от гласувалите за него в Плевен го е виждал скоро, мога да му кажа - гейове малко, педераси много, Чуколов. Пълно е!
23 Mihaela Todorova 29.06.2012 | 16:43
Всъщност в Библията пише : който от Вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък. Смятам, че това е тотално потъпкване на личната свобода на хората и е дискриминативно. Пък и не разбирам защо дадени групи от хора имат право да правят "анти-гей проява", а други не могат да си позволят гей-парад ?!
22 крива вежда 29.06.2012 | 16:43
Крайните националисти винаги са били против гейовете и изобщо към различните. Както знаете - националисти и социалисти много много не се харесват в последните 20, 20 и няколко години :)
21 Mitko Frenski 29.06.2012 | 16:42
Факт! Едни от най-изявените писатели, художници, артисти са хора с доказани сексуални склонности към извращения, в които хомосексуалността може да буди само смях. Дори голяма част от нашите възрожденски писатели са имали своите сексуални перверзии, за които, обаче, критиците са се постарали нищо да не се разбере, за да поддържат фалшивия им ореол. Аз наричам това лицемерие.
20 Лъчезар Маринополски 29.06.2012 | 16:42
в библията обаче има един друг цитат с "камък" - "Който се чувства безгрешен пръв да хвърли камък по нея" има и един друг цитат "Бог е любов", без ограничения.
19 hope less 29.06.2012 | 16:41
Питате ли ем, радекцията - отговорът ми е "ЗА" - всеки има право сам да определи какъв да е и като какъв да живее, стига да не пречи на останалите!
18 Dimi Spiridonov 29.06.2012 | 16:37
Явно не само църквата поддържа антихуманни тези, но и самите политици, които, както нееднократно сме се убидели, са сред най-промитите и болни мозъци в страната. Страшно е, че има обикновени граждани, които се подвеждат по подобни агитации, целящи разруха, заличаване на другостта и установяване на подчинение и примирение у различните хора.
17 крива вежда 29.06.2012 | 16:36
Тука гледам форумните дебати са се разгорещили доста. Аз няма да вземам радикална позиция, защото в крайна сметка всеки има право на избор - как живее, кого да обича ив какви подове да вярва, нали така, приятели?
16 Бай Спас 29.06.2012 | 16:34
Вероятно начело на контрапарад ще стоят видни родни екзорсисти, които ще се борят срещу демона в хомосексуалните миряни, възкачени на пилоните пред НДК. :)))
15 Бай Спас 29.06.2012 | 16:32
В кой свят живеят тези хора?! За човек не трябва да се съди по сексуалната му ориентация, а по делата му. Да не говорим колко стойности творци с такава ориентация има, които са направили много повече в живота си от всички тези късогледи същества, които ги презират...
14 Kaval Gaida 29.06.2012 | 16:31
Предлагам дискусията да продължи под надслов "ЗА" или "ПРОТИВ" тесногръдието на българската Църква, еволюционно изостанала от развитието на обществото.
13 Sisunka Mitevska 29.06.2012 | 16:30
За крайните националисти - мога да разбера, те са си хейтъри по презумпция май, но за православната църква?! То вярно, че и тя до толкова се покрави, че явно съвсем е загубила изконните си ориентири и е забравила за християннките ценности. В нито една друга бяла държава, гей парадът не среща такъв отпор, а хомосексуалистите не се подложени на публичен линч.
12 ivana spasova 29.06.2012 | 16:28
Ще сме постигнали "нормалност" едва, когато Светият синод се покаи като започне да венчае еднополовите двойки. В Библията никъде нищо не се казва за замеряне на хора с различна сексуална ориентация с камъни. Това го има само в главата на един дребен човечец с расо, нямащ нищо общо с божествената воля.
11 borislav tomov 29.06.2012 | 16:28
Това си е поредната издънка на божия служител.Няма по голяма дискриминация у нас от тази,идваща иначе от вярващите и почтени свещеници!
10 г-жа Тенджеркова 29.06.2012 | 16:26
Много хубав призив! Господ е преди всичко любов, а не някаква измислена институция, представлявана от агенти в расо, които повече приличат на местни феодали.
9 bilyanka razpilyanka 29.06.2012 | 16:25
Явно поповете и националистите са на мнение, че хомосексуалността е някакъв вид заболяване. Изхождайки от информацията, че турската звезда Таркан се излекува от педерастията предлагам им да почерпят опит и да потърсят по-цивилизовани начини за справяне с проблема от камъни и анатемосване.
8 Kristina Pavlova 29.06.2012 | 16:23
Вие се шегувате, обаче положението е много сериозно. Последният подобен парад завърши с нападения и арести. Боян Расате беше арестуван пред очите на дъщеря си на която уж искал да дава положителен пример. Тези хора са болни, нямат психическата възможност да приемат, че на този свят няма еднакви. Всичките сме различни и точно в това е красотата на цялата работа.
7 Vili Denz 29.06.2012 | 16:23
Стига с тази елементарна омраза бе, хора:( Мразим гейовете, мразим църквата, мразим политиците, мразим страната си, мразим себе си... Болни сме! Спешно трябва да се научим да обичаме. Гейовете явно са разбрали това и чрез парада си показват, че се обичат такива, каквито са.
6 Лолита Набокова 29.06.2012 | 16:21
Аз не виждам нищо лошо в това , че гейобществото иска да си направи парад .Всеки има право сам да избира сексуалността си .
5 Moni Stoeva 29.06.2012 | 16:20
С такива "благи" свещеници съветвам гейовете вместо по прашки да се оборудват с доспехи и мечове! От своя страна църквата като нищо може да излезе с решение да ги гори на клада или за по-сигурно да ги пробожда с колове и чак тогава да изгори "греховната" им плът.
4 Radina Ivaylova 29.06.2012 | 16:16
А от високоговорител може да призовава мирните граждани да се опълчат на тази "неестесвена похот" като си закупят от него осветени камъни, които да мятат по разголените хомосексуалисти...
3 hope less 29.06.2012 | 16:14
Кой се интересува какво мисли БПЦ! Църквата отдавна нищо не означава за българското общество!
2 Kokita Bebita 29.06.2012 | 16:14
Контрапарад?! Това означава ли, че евентуално отец Янакиев ще се метне на капака на москвича си, където ще е монтирал един казан с вряща вода:)
1 Kristina Pavlova 29.06.2012 | 16:05
Десислав Чуколов е неосъзнат гей май. Много са му интересни предложенията, намирисват на комплексарщина доста. "хвърлянето на камъни по гейове е приемливо" Това го казва човек, който служи на религия прокарана насилствено и изкуствено по нашите земи за да консолидира и манипулира. А какво ще кажат Human Rights Watch за плакатите на ВМРО-НИЕ, с които са облепени няколко големи града?

ТВ програма

Кино

  • Сега Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България:...
  • 15:30 Библиотеката
  • 16:00 Приключенията на един Арлекин тв...
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Под прикритие" - сериал, с.1, еп.11
  • Сега "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Семейни кютеци" - с уч. на Дуейн...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.