Цветанов търсел пари за заплатите в МВР и без да му напомня синдикатът

Вицепремиерът изпрати отворено писмо до СФСМВР

по статията работи: Филипа Тодева | 20.09.2012 | 15:14

"Протестните действия влияят негативно върху общественото настроение и върху авторитета на МВР-служителите", казва вицепремиерът в писмо до полицейския синдикат

Цветан Цветанов прати писмо на полицейския синдикат заради предстоящия протест.

Основните искания на служителите на реда са за увеличение на заплатите. В тази връзка Цветанов отбелязва, че тежката финансова криза е очевиден факт за всички български граждани. "Това поражда искания за увеличаване на бюджетното финансиране и съкращаване на разходи. Законовите ангажименти на МВР изискват и съответното финансиране", се казва в писмото.

Като вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветанов твърди, че е изпълнил декларираното пред тях обещание за запазване социалните нива на защита на служителите на МВР: запазване на категорията труд за служителите на МВР; запазване размера на годишните отпуски; запазване допълнителните възнаграждения за продължителна работа; запазване обезщетенията при прекратяване на службата, включително при пенсиониране.

Единствена промяна, която се допусна в контекста на пенсионната реформа в Република България, се състои в увеличаването (с 2 години) на осигурителния стаж за придобиване право на пенсия за служителите на МВР.

Той припомня, че в началото на 2010 г. в диалог с ръководството на МВР беше удовлетворено изцяло желанието на синдикална организация за по-ефективна защита на полицейските служители при изпълнение на техните служебни задължения. Това стана чрез промяна на Наказателния кодекс – където посегателствата срещу полицейските органи бяха приравнени с тези срещу магистрати, длъжностни лица, военни лица и т.н., а предвидените наказания бяха сериозно увеличени и чрез промяна на Закона за МВР, където се предвидиха тежки административни глоби (от 500 до 1000 лв.) при посегателства срещу полицейски служители.

"Отговорно мога да заявя, че през последните няколко месеца полагам усилия за подобряване възнагражденията на служителите в МВР, без необходимост от напомняне и синдикални искания", уверява Цветанов.

През последната година (въпреки тежките финансови условия) порционът на служителите в МВР е увеличен със 100 %. Също така е увеличена добавката за работа в МВР с 5%, с което се увеличи основното възнаграждение на служителите, работещи по трудово правоотношение. За реализирането на тази политика чрез намиране на вътрешни резерви са осигурени 25 млн. лв.

По Оперативна програма "Административен капацитет” са предвидени още 3 500 000 лева за укрепване капацитета на разследващите органи и повишаване на ефективността на разследването, както и за обучение за оптимизиране на практиките по подбор, лидерство, мотивация и кариерно развитие на служителите и въвеждане на принципите на модерно управление.

Доставени са за нуждите на ГДПБЗН 42 нови пожарни автомобила за 13,7 млн. лв. за София и шестте най-големи града в България – Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. От реализирана икономия от тези средства ще бъдат закупени и доставени още 10 бр. автомобила.

По програми за трансгранично сътрудничество със съседни страни са подписани договори и се очаква през 2013 г. да бъдат получени общо още 30 единици техника - противопожарни и спасителни автомобили, мобилна лаборатория, автостълби, командно-щабни автомобили, безпилотен самолет, микробус.

По двустранни програми МВР ще получи финансова подкрепа за модернизиране на техническото оборудването и подобряване на дейността на полицейските служители на обща стойност 25 милиона лева.

По оперативни програми "Регионално развитие" и "Околна среда" през 2013-2014 г. ще бъдат доставени над 200 единици техника на стойност около 300 млн. лв. От тях по програма "Регионално развитие" - 119 бр. противопожарни автомобила, 6 аварийно-спасителни автомобила, автостълби и командно-щабни автомобили. По програма "Околна среда" ще бъдат доставени модули и летателни средства за противодействие на горски пожари и специализирана инженерна техника при наводнения.

Вицепремиерът пише, че изключителни затруднения би предизвикало и реализирането на идеята да се разреши извършването на трудови дейности извън служебното правоотношение. Това е няколко-месечен експеримент, направен преди 17 години, и приключил с незавидни резултати.

Освен това, исканията за допълнително регулиране статута на завършващите задочна форма на обучение в АМВР, както и за въвеждането на забрана за прекратяване на служебното правоотношение на синдикални лидери, засягат сравнително ограничен кръг от служители и според мен не могат да бъдат повод за организиране на протестни митинги.

Като се обръща към служителите си, Цветанов споделя удовлетворение от нивото на социалния диалог в министерството и признава, че именно този диалог предпази ръководството на МВР в последните 3 години от допускане на някои управленски грешки.

От началото на 2011 г. до сега ръководството на министерството е провело 11 двустранни срещи, 5 многостранни срещи и 10 заседания на Съвета за социално партньорство, в това число 6 редовни и 4 извънредни. Той информира, че ръководството на министерството е започнало преговори с министерството на финансите с цел получаване на отговор на поставените на срещата на 22.08.2012 г. финансови въпроси.

Той твърди, че се отнася с необходимото уважение към правото на протестни действия, формулирано в чл. 257б, ал. 2 от ЗМВР и го оценява като израз на гражданска зрялост. В същото време остава на позиция, че като министър на вътрешните работи е длъжен да полага грижа за всички служители на министерството, да не допуска противопоставяния между социални групи вътре в министерството и между социални групи от различни министерства, за да гарантира, че МВР работи в услуга на гражданското общество.

"Вярвам, че служителите на МВР и обществото могат да оценят безпристрастно професионалното и финансово състояние на ведомството във времена на тежка икономическа криза. Протестните действия влияят негативно върху общественото настроение и върху авторитета на МВР-служителите. Най-добрата форма за решаване на спорове е диалог във формата на социално партньорство и обективно отчитане на съпътстващите фактори", се казва още в писмото.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


11 Ивайло Илиев 21.09.2012 | 11:51
порционът на служителите в МВР е увеличен със 100 %.Някой има ли си поне малка представа колко е тоя порцион.Стария порцион беше малко под 30лв а сега е 60лв.А кажете с 60лв колко храна ще си купи като се има предвид че в месеца има доста нояни дежурства.В почти всички фирми купоните за жрана са доста над тези пари.Дигнал ми е бил,дигнал ми е ..........
10 chest slava 20.09.2012 | 18:37
Ама то трябва да кажем на господин вицепремиера и министър не вътрешните работи, че това им е работата а синдикалните организации - да си гледат интересите, както и тия на техните членове.
9 chest slava 20.09.2012 | 18:16
Абе той търси цветанов, ама надали ще намери пари за заплати. То в един момент всички ревнаха за заплати и това какво означава? Значи стандартът ни на живот е много зле...
8 Александър Никифоров 20.09.2012 | 16:36
според мен трябва да се повишат всички заплати и това ще стане с повишаване на осигурителните прагове и минималната работна заплата, която, няма какво да си говорим, трябва е поне 400 лева
7 Svetlana Koleva 20.09.2012 | 16:19
Само за полицаите се говори! А като погледнеш имат доста високи заплати в сравнение с другите държавни служители.
6 Камък Врачански 20.09.2012 | 15:56
истината е, че няма да се откажат от привилегиите си, а пари за вдигане на заплатите им няма, така че.... всичко е един кръг
5 Viktor Ivanov 20.09.2012 | 15:46
Да, но при вторият вариант много хора ще останат на пътя, а мислиш ли, че тези полицаи може да имат семейства, с какво ще ги издържат, как се намира работа днес? По тази логика със стачките си ченгетата ще си вкарат автогол, едни ще се жертват за други, тези, които останат добре, но тези, които ще си тръгнат никак няма да им е лесно.
4 Viktor Ivanov 20.09.2012 | 15:43
С предложението на Цветанов да се премахнат 20-тте заплати при пенсиониране и да се съкратят отпуските, все едно се налива от пусто в празно.За да дадат трябва да вземат.Така не става, естествено, че органите на реда няма да се съгласят и ще продължат с протестите.
3 Яна Киркова 20.09.2012 | 15:24
Абе на тях трябва да им се напомня и да им се дава зор,иначе на спокойствие нищо не вършат,по-продуктивни са под напрежение
2 Елемаг Електриков 20.09.2012 | 15:22
Цветанов търсел пари за заплатите в МВР и без да му напомня синдикатът Вицепремиерът изпрати отворено писмо до СФСМВР - ми нали е ченге, един от тях, да се погрижи за хората си. Лично аз смятам, че трябва да им се увеличат заплатите, но да с емахнат привилегиите им от 20 заплати при пенсиониране
1 Svetlin Rusev 20.09.2012 | 15:20
Много лесно могат да се намерят пари за по-високи заплати на полицатите и финансовия министър обясни много добре как може това да стане,първо чрез отказване от необосновано големите привилегии които имат и второ,като се намали сериозно броя на полицаите,като се оставят най-добрите,които с помощта и на по-добро оборудване могат даже да вършат и повече работа от сега и ще взимат по-високи заплати разбира се.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.32...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.82
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.