22 млн. лева за българско кино е отпуснало Министерството на културата

"Сбогом мамо", "Мисия Лондон" и Love.net са сред филмите, получили държавни субсидии

по статията работи: Ивелина Георгиева | 03.06.2011 | 12:57

21.7 милиона лева е отпуснало за филмопроизводство Министерството на културата от 2009 година насам. Това каза културния министър Вежди Рашидов в Народното събрание, цитиран от БТА.

Филмите получили субсидии от държавното ведомство са "Сбогом мамо", "Мисия Лондон", "Love.net”, "Стъпки в пясъка", "Островът", "Подслон" и други.

Министерството е подпомогнало още 40 документални, 15 анимационни фими и всички кинофестивали с българско участие.

Министерството на културата е предложило в държавния бюджет за 2012 година да бъдат заложени 16, 6 милиона лева за филмопроизводство

Данни от предходните две години сочат, че културната институция е осигурила 11, 8 милиона лв за седмото изкуство, което е близо 10% от бюджета за разходи на ведомството. През този период Националния филмов център е отделил от бюджета си близо 5,7 милиона лева за кино, а одобрените проекти за финансиране са били в размер на 16, 4 милиона лв.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


30 Цвете Жекова 03.06.2011 | 17:10
Силвия, явно не си гледала достатъчно задълбочено филма "Светът е голям..." и затова не ти е харесал. Не си оценила и блестящото изпълнение на българските актьори, особено на Зуека. Но все пак всеки има право на мнение.
29 Станимира Георгиева 03.06.2011 | 17:01
http://www.filmmakersbg.org/Nevoli-kino-bg.htm "ЗА НЕВОЛИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО, ОПЛЕТЕНИ В БЮДЖЕТНА ПРОЦЕДУРА 2011" :)
28 Силвия Димитрова 03.06.2011 | 16:59
"Светът е голям ..." много ме разочарова. Историята, като замисъл, е супер, но откъм режисура куца, актьорите на места преувеличаваха в реакциите си. От филма най-много ми хареса Мики Манойлович. Не може да стъпи на малкия пръст на една от по-старите ни класики „Рапсодия в бяло“.
27 Станимира Георгиева 03.06.2011 | 16:59
Ами хайде тогава да наблегнем на тази велика статия. Мога да кажа няколко неща - 22 млн. лева са малко за кино! Малко са да, особено при положение, че едва всичките гореизброените филми са разчитали на тези средства, даже ме съмнява да са видели и лев от тях. Така, че какво да кажем за Министерството, Рашидов какво е казал, какво е предложил и т.н. - поредното измиване на ръце. А ето ви и нещо за четене, ако си мислите, че това е "голямата новина на века".
26 Златка Стоева 03.06.2011 | 16:51
Бях силно впечатлена от филма "ТИЛТ" и актьорите Явор Бахаров и Ивайло Драгиев. Видях голям потенциал в тях и се надявам в бъдеще да ги канят в много и успешни филмови продукции. А в криминалният сериал "Под прикритие", който се излъчва по БНТ в неделя, си личи отдалече професионализма на Димитър Митовски. Страхотно съчетание на надъхващи екшън сцени с дълбок психологизъм на героите, което ги прави толкова истински.
25 Ани Г. 03.06.2011 | 16:50
Ами не не обичаме, ама обичаме да пишем всякакви коментари свързани с всичко в статиите? Или не може? Все пак става въпрос за българското кино СЪЩО, а именно за него НИ СЕ ГОВОРИ сега. Или поне на мен. А не за правителството и за Рашидов, а ти като искаш коментирай него, но не ни приравнявай всички под едно мнение и коментар.
24 Криси Митева 03.06.2011 | 16:45
Цвете, съгласна съм! Светът е голям и спасение дебне отвсякъде е заснет по едноименния бестселър на германския писател от български произход Илия Троянов. Романът има две издания в Германия – 1996 и 1999 (изд. Carl Hanser Verlag, Мюнхен), преведен е на 11 езика, включително и на български (изд. Народна култура – 1997, Сиела – 2008). Също така, искам да отдам почест и на "Източни пиеси", изключителен филм, основан на истинска лична житейска драма.Част от актьорите играят себе си и никой друг, а някои дори не са професионални актьори. Включително и централната фигура в лицето на Христо Христов, на когото обаче му личи, че си е артист по призвание. Христо вече не е между живите, но мисля, че прави ролята на живота си с този филм.
23 Kaka Noq 03.06.2011 | 16:44
Филмът не се споменава, защото е от 2008 г., а тук се говори за периода от 2009 г. насам.
22 Kaka Noq 03.06.2011 | 16:43
Ани, статията е за това какво е казал министърът на културата. Ако вие обичате да пишете коментари, които не са свързани с текста, е друг въпрос.
21 Иван Цветков 03.06.2011 | 16:43
Цвете, и аз това питам? Никой нищо не казва за този филм. Дори и не се споменава сред субсидираните. А може би е така, защото е разчитал само на спонсори и по тази причина е сниман около 2 години. А този филм е дори световно признат със селекция за наградите ''Оскар'' за разлика от изброените по-горе.
20 Цвете Жекова 03.06.2011 | 16:34
Аз съм на мнение, че най-мащабната българска продукция за последните 20 години е филмът "Светът е голям и спасение дебне от всякъде". Успешната му реализация доказва съществуването на филмова индустрия в България, която спокойно може да бъде конкурентна на европейската.
19 Ани Г. 03.06.2011 | 16:32
Ама аз не мога да разбера, какво имат филмите, като филми и сюжет с министъра на културата? Не ги слагаме под един знаменател, а ги харесваме просто? Някак си не мога да схвана идеята ти за него и филмите, като филми? Финансиране или не от министерството или някой друг, за мен няма значение, важното е че има подем там и някаква идейност за развитие.
18 Петър Стоянов 03.06.2011 | 16:23
Че е лобирал за "Сбогом мамо" не се и съмнявам, и ако в Италия хвърчаха глави, то тук, у нас си, това мина някак си между капките за Вежди Рашидов! Такъв късмет, обаче, нямаше неговия заместник Димитър Дерелиев, който беше уволнен в средата на декември миналата година, като изкупителна жертва в този скандал.
17 Draga Mateeva 03.06.2011 | 16:09
Много съм щастлива, че най-после и родното ни кино отбеляза разцвет. Честно да си кажа, не вярвах, че ще доживея такъв момент. Нагледах се на американски продукции , които постоянно ти натякват за техния начин на живот. Да, признавам, много е напреднала американската филмова индустрия, но е съвсем друго чувството, когато видя в един филм дребни детайли, символ на ежедневието или нравите на българина.
16 Стамена Георгиева Георгиева 03.06.2011 | 16:00
Точно така Станимира. Всички ние трябва да подкрепяме българското кино. Затова аз призовавам всички да гледаме сериалите по телевизията и да пълним киносалоните, защото всички те имат нужда от нас и ние сме хората, заради които те се трудят. Аз ходя на всеки филм, който излезе и много се радвам когато салоните са пълни с хора, и всички са позитивно настроени още преди самата прожекция.
15 Иван Цветков 03.06.2011 | 16:00
Изключително доволен останах, когато изгледах новите БГ филми включително и серийните. Ако от парите, които се одържат от скромната ми заплата дори един лев е отишъл за тези филми ще съм много горд. Граждани сме на малка държава току що излизаща от преход, какво да очакваме, да имаме холивудско кино, немски пътища и английско възпитание ли?
14 Kaka Noq 03.06.2011 | 15:58
Никой не споменава Рашидов, но някак слагате всички филми под един знаменател, а не е така. Вероятно защото не знаете, че наистина министърът не е помогнал на нито един филм, освен "Сбогом, мамо". Той е бил предложен на комисия, тя не е открила качества и не го е допуснала за финансиране. И въпреки това, министерството го финансира. Срамота е. А що се отнася за другите филми - при тях личи желание за нещо по-добро. Работи се и се влагат средства. Дано и занапред да е така.
13 Петър Стоянов 03.06.2011 | 15:50
Кой ти говори за Министъра на културата! Че си имаше някаква игра с Мишел Бонев и нейния филм - имаше! Ама тук по-скоро е важно да засегнем успеха на филмите. За мен "Сбогом мамо" е неуспешен филм, сравнявайки го с касовите такива "Мисия Лондон" и "Love.net". Кого го интересува историята за на Мишел Бонев майка ѝ? Може би цяла България - силно се съмнявам!
12 Станимира Георгиева 03.06.2011 | 15:49
В крайна сметка, е хубаво да подкрепяме родното кино, ако ще и да давам пари за тази боза "Сбогом, мамо", само да ИМА повече български ленти! Нито едно от правителствата досега не хаеше за него, напротив, тотално бяха загубили надежда че ще се възроди. Собствената държава не подкрепя родното кино? Парадоксално, но факт. Само и единствено в България. За това дай поне, ние нацията, гражданското общество, да вдигаме рейтинга му нагоре, защото то се прави именно за нас :)
11 V D 03.06.2011 | 15:45
Българското кино се развива в положителна посока и всички трябва да се радваме на филмите и сериалите, които гледаме. Никой от предишното или сегашното правителство няма заслуги за качествените продукции, които се снимат у нас. Всичко което се постига е заради упоритостта и идейността на нашите режисьори, сценаристи, актьори и въобще целият екип, който седи зад един филм. Не е лесно да се занимаваш в България с кино и театър, защото всички знаем, че заплащането на всички е пълна подигравка с труда им и чак ми е чудно как още са тук.
10 Ани Г. 03.06.2011 | 15:41
Kaka Noq , Ами аз никъде не видях някой да подкрепя пряко г-н Вежди Рашидов? Всичко изписано досега по темата е в подкрепа само на българското кино, а не в подкрепа на правителството, в частност Рашидов? Статията е написана в негова полза разбира се, но нас това не ни засяга. А и не мисля, че е много важно КОЙ подкрепя и финансира (най-накрая) родното кино, важното е че то най-накрая се възроди и пое някаква насока нагоре.
9 Силвия Димитрова 03.06.2011 | 15:39
Не виждам някой тук да е споменал името на г-н Рашидов. Крайно не желая да политизирам диспута за българското кино, както се прави масово. Нека поговорим за качеството на самите продукции, актьорската игра, сценария. Все неща, които изместваме, за да поплюем по този или онзи.
8 Kaka Noq 03.06.2011 | 15:23
Моля ви, форумци, като пишете малко, мислете. Времето, минаващо между финансирането и премиерата на филм в България, е около две години. Единственият филм, който Вежди Рашидов е финансирал, е безумието "Сбогом, мамо". Всички останали проекти, превърнали се след това в успешни филми, са приети от комисии по време на предишното правителство. Така че г-н Рашидов да спре да лъже, че той има нещо общо с възхода на киното ни в последните няколко години.
7 V D 03.06.2011 | 15:04
Искам още много български филми, писнаха ми американските. Най-добрият филм, който гледахме тази година за мен е "Тилт", а сериал - "Под прикритие". Братята Захари и Явор Бахарови, заедно с Асен Блатечки и Радина Кърджилова, ни показаха, че и в България има добри и стойностни актьори.
6 Стамена Георгиева Георгиева 03.06.2011 | 14:56
Те се сетиха да направят нещо за българското кино, след като направиха толкова много добри филми имат ли избор да не им помогнат малко финансово. Трябва да подкрепяме родното кино, стига сме гледали само турски сериали, писнаха ми. Който и канал да си пусна все тях дават. Аман!
5 Силвия Димитрова 03.06.2011 | 14:06
Десетки филми чакат за финансиране, а това чакане понякога отнема години. И на мен не ми е ясно на какъв принцип отсъждат кой ще е печелившия. Сигурна съм, че сред тези сценарии има страхотни, некомерсиални истории, но в момента продукцията цели да е за масовия вкус. От друга страна, кофти е да се правят супер комерсиални филми, с едничката цел да получат пари за тяхното заснемане. Нека да не забравяме, че подпомагането на изкуството неизбежно води до цензура.
4 d.krumova _ 03.06.2011 | 13:58
Държавата е спонсорирала и някакъв филм на име „Космос“ , за който сега чувам. Не желая с мои пари да се финансират пародии като "Сбогом мамо" – филм, който стана популярен благодарение на скандала, който предизвика, а не заради съдържанието си. Но с удоволствие бих дала от заплатата си за спонсориране на филми като „Подслон“.
3 Свежка . 03.06.2011 | 13:44
То хубаво МК отпуснало, но как се взима решение кой филм да спонсорират? Филми като "Сбогом мамо"и "Мисия Лондон" изобщо не трябваше да ги заснемат, чиста загуба на ресурси. Пари нека се дават, имаме уникално добри режисьори и сценаристи, но мама му стара, поне да ги подбираха, а не да отпускат субсидии на некви връзкарчета и бездарници.
2 Данчо Георгиев 03.06.2011 | 13:11
Има някакво пробуждате в българското филмо-строителство! Филми като "Мисия Лондон" и "Love.net" го доказаха. Скандалният "Сбогом мамо", на Мишел Бонев не искам да го коментирам, тъй като не съм го гледал. Виж - първите два ми доставиха такова удоволствие, каквото не ми беше доставял български игрален филм, не знам от колко време!
1 Алекс Г. 03.06.2011 | 13:04
Браво! И трите български филма са хубави и успешни. Всеки от тях е направен много качествено и непредвидимо. За мен Love.net си оставя хита на българското кино през последното десетилетие.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите 2 анимационен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.38...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.87
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.