Основна част от традицията, свързана със Сирни заговезни, е подготовката и консумацията на определени видове храни, като се избягват месни продукти, тъй като Великият пост е период на пост и въздържание. На празничната трапеза има винаги млечни и яйчени продукти: баница със сирене, варени яйца, халва с орехови ядки.
Ето няколко рецепти, които можете да опитате на Сирни заговезни:
Баница със сирене
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница;
- 400 г сирене (извара);
- 2 яйца;
- 1 чаша кисело мляко;
- ½ чаша олио;
- Сода бикарбонат.
Начин на приготвяне:
- Разбийте яйцата, добавете киселото мляко с малко сода бикарбонат и олиото.
- Натрошете сиренето и го смесете с яйчената смес.
- Вземете кора, намажете я с малко от сместа и нарежете на парчета. Повторете с останалите кори.
- Подредете в намазнена тава, залейте с останалата смес и печете в предварително загрята фурна на 180°C до златисто.
- Сервирайте топла.
Пълнени яйца
Необходими продукти:
- 6 яйца;
- 2-3 супени лъжици майонеза;
- 1 чаена лъжица горчица (по желание);
- Сол и черен пипер на вкус;
- Подправки по избор (например, червен пипер, къри на прах);
- Магданоз, червен пипер, каперси, маслини за декорация.
Начин на приготвяне:
- Сварете яйцата за около 9-12 минути, за да станат твърдо сварени яйца. След като са готови, извадете ги и ги поставете в студена вода, за да спрете готвенето и да улесните обелването.
- След като яйцата се охладят, обелете ги внимателно. Разрежете ги на половина по дължина и извадете жълтъците, като ги поставите в отделен съд.
- За плънката намачкайте жълтъците до гладкост. Добавете майонезата, горчицата (ако използвате), сол, черен пипер и други подправки по избор. Разбъркайте добре, докато сместа стане гладка и хомогенна.
- С лъжица или сладкарски шприц, напълнете внимателно всяка половина белтък с приготвената жълтъчна смес. Можете да използвате различни накрайници за шприца, за да придадете декоративна форма на плънката.
- Украсете пълнените яйца с магданоз, нарязани маслини, каперси или поръсете с червен пипер за цвят и допълнителен вкус.
- Можете да експериментирате с плънката, добавяйки съставки като нарязана шунка, маслини, различни видове сирена или риба тон.
Погача за Сирни заговезни
Необходими продукти:
- 500 г брашно;
- 1 пакетче суха мая (7 г) или 25 г прясна мая;
- 1 чаена лъжичка захар;
- 1 чаена лъжичка сол;
- 300 мл топла вода или мляко;
- 2 супени лъжици олио;
- Яйце за намазване;
- Сусам или мак за поръсване (по желание).
Начин на приготвяне:
- Подготовка на маята: Ако използвате прясна мая, разтворете я в малко топла вода със захарта и оставете да шупне за около 10-15 минути. При суха мая, можете директно да я смесите с брашното.
- Замесване на тестото: В голяма купа пресейте брашното. Добавете солта, олиото, маята (ако е суха, смесена с брашното) и захарта. Постепенно добавяйте топлата вода или млякото и замесете тесто. Месете добре за около 10 минути, докато тестото стане еластично и не лепне към ръцете.
- Първо втасване: Оформете тестото на топка, сложете го обратно в купата, покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло място за около 1-1,5 часа или докато удвои обема си.
- Оформяне на погачата: След като тестото е втасало, разделете го на желания брой парчета (можете да направите една голяма погача или няколко по-малки). Оформете ги и ги подредете в намазнена тава, като оставите малко разстояние между тях.
- Второ втасване: Покрийте отново и оставете да втасат за още около 30 минути.
- Печене: Разбийте яйце и намажете внимателно върху втасалата погача. Поръсете със сусам или мак, ако желаете. Печете в предварително загрята фурна на 180-200°C за около 30 минути или докато погачата стане златисто-кафява.
- Сервиране: Оставете погачата да се охлади на решетка преди да я нарежете. Сервирайте топла или на стайна температура.
Погачата е идеална за специални събирания и празници.