АБВ гони победа на изборите за държавен глава, дори и на втори тур

Партията готви проект за нова Конституция, ще прави България президентска република

по статията работи: iNews.bg | 15.05.2016 | 15:24
АБВ гони победа на изборите за държавен глава, дори и на втори тур
АБВ

Нашата цел е спечелването на президентските избори. Може на първия тур да сме втори, но със сигурност на втория тур ще сме първи! Победата на президентските избори ще отвори пътя за цялостна, дълбока промяна на политическия модел в България. Няма място за много умуване, време е за действие! Това заяви пред делегатите и гостите на Втората национална конференция на Алтернатива за българско възраждане (АБВ) председателят на партията  и президент на България  (2002-2012) Георги Първанов. "Основната  задача на АБВ  за настоящата година е спечелването, заедно с коалиционните ни партньори, на изборите за държавен глава. Ние  тръгваме на президентски избори, срещу модела ГЕРБ на държавен глава. Ние  от АБВ  сме били и ще бъдем категорична алтернатива на политиката, провеждана от настоящия държавен глава. Не бива да допуснем един назначен президент да бъде сменен с друг и то посочен по идентичен начин. Всъщност, опитите на една външна сила да назначи отново досегашния президент, продължават. Всички може да познаете от първи път, коя е тази външна сила".

Според Първанов следващият президент ще бъде силен, с присъствие, социално ориентиран и обединител  на нацията, човек с авторитет и опит, който ще върне на страната ни позагубените позиции на международната сцена, в това число и на Балканите. Личност, която ще поражда доверие и стабилност, а не конфликти, включително и между институциите в страната  и ще помогне за налагането на нов тип управление, базирано на диалога и реалните политики за борба с демографската криза, за възраждане на нов тип работеща, модерна икономика, за възстановяване на енергийния сектор и задвижване на важните за страната стратегически проекти. "Би ми се искало президентът  да прави външна политика не с уклон към представителност, към протокола, а политика, способна да решава проблемите на нашите сънародници, външна политика с характер при отстояването на националните интереси. Нашите национални  аргументи, когато  става дума за държавния глава, не са в кротуването, снишаването и обезличаването. Новият български президент ще утвърди  България като незаобиколим  фактор в ЕС  при вземането на решенията, на важните въпроси за бъдещето на съюза, за разширяването, за източната политика, за проблема с бежанците, за икономическото развитие и др. Къде сме ние сега на този европейски дебат? Никъде! Новият български президент ще възстанови добрите и взаимноизгодни отношения с Русия. Ще съдейства  за рестартирането на големите енергийни проекти, ще отвори нови възможности за икономическо и духовно общуване между българския и руския народ. Новият български президент  няма да е големият отсъстващ от сцената на регионалната политика, а ще възстанови ролята на България като лидер на Балканите".

Лидерът на АБВ  посочи, че бъдещият президент ще работи и за преодоляване на измисленото и спекулативно разделение по оста Изток- Запад. "В контекста на полемиката около АБВ  през последните дни, мнозина, от външния министър, а и президентът Плевнелиев  обясняват, че президентските избори ще бъдат битка и за геостратегическото  развитие на България. Късно сте се сетили, уважаеми господа. Тази битка за геостратегическото  развитие на България някои от нас са я водили още 2000-та година. Някои, поглеждам към Ивайло Калфин,  са били от онези, които са водили най–тежките преговори с настоящите ни европейски партньори и съюзниците ни от НАТО. Някои сме подписали споразумението с ЕС  и НАТО.  Трябва да се сложи край на това изкуствено поставяне  на разделителни, на тебеширени линии в българското общество. Няма такъв дебат! Нещо сте се объркали и грешите ако мислите, че това ще ви донесе някакъв изборен резултат".

Георги Първанов очерта и причините за решението на НС  на АБВ  да предложи на конгреса на партията изтеглянето  на подкрепата й за управлението. "Лимитът на нашите компромиси е окончателно изчерпан, но колкото и да сме били остри по отношение на липсата на диалог и партньорство с партията мандатоносител, отново ясно ще кажа, че не липсата на диалог е големият проблем, а отсъствието на ефективност в работата на кабинета. Специално искам да подчертая достойното излизане от властта на нашите колеги, с което показахме, че за нас властта не е самоцел. Защо се случи така? Дали е заради несходство в характерите, заради проблеми в комуникацията вътре в управляващото мнозинство. Грешат онези, които мислят, че ние сме лесните, гарантирано съгласни. Няма машинописна грешка. Това е просто цитат преди една година, уважаеми госпожи и господа.

Тогава никой от партията мандатоносител не чу посланието. Основният критерий за нашето отношение към правителството винаги е бил доколко този кабинет е добър за България, доколко е работещ и как решава проблемите на нацията, държавата и гражданите. Правителството е слабо, но това е само едната страна на проблема. Големият проблем е, че не се вижда потенциал, че не се вижда възможен обрат в политиката на кабинета като цяло. В здравеопазването катастрофата се задълбочава, а министърът нехае.

Неадекватност – това е понятието, с което бих характеризирал състоянието в здравеопазването ни в момента. Енергийната ни дипломация продължава да губи темпо. Губим позиция след позиция. Изгубихме  шанса да бъдем енергиен център на Балканите. Приказките за диверсификация  остават без покритие. Дейността  на министрите на външните работи и на отбраната носи риск за сигурността на страната. Тя е вредна за българите и България. В министерството на икономиката пък не се случва нищо, а хаоса в МВР  е огромен и очевидно не е по  силите  на министъра да го овладее. Мога да продължа изброяването, но от това което казах до тук също е ясно, че с толкова много пробойни, няма как правителството да е работещо и силно".

Във връзка с посоченото лидерът на АБВ  заклейми нелепите опити за манипулация на общественото мнение с тези, че партията е напуснала управлението заради несъгласие с енергийната диверсификация  на страната. "Приветствам всички усилия за реализация на местен добив на газ и петрол. Дай Боже, ако някога дадат добър резултат, това ще облекчи родната енергетика и икономика. "Южен поток” можеше  да носи 500 млн. годишно от такси на бюджета. Строителството на "Белене” можеше  да докара около 15 млрд. инвестиции. Аз съм човекът, който договори участие на италианския инвеститор в интерконекторната връзка с Гърция преди години. Питам от тогава досега какво се случва"?

Георги Първанов очерта и вариантите  за партньорство в ляво и център. По думите му страната има нужда от коалиция, чието влияние  да се разпространи извън рамката на президентските избори и да прерасне в едно сътрудничество и единение между различните политически сили в парламента. "Нашето разбиране за добра коалиционна култура предполага ясно да определим границите на допустимия политически, партньорски компромис, но в същото време, за разлика от други, ние не очакваме и не можем да изискваме от бъдещите ни партньори да стъпят единствено на нашата идейна територия. Ясно е, че на този етап не може да се гради идеологически хомогенна коалиция. С едни партии ще осъществим  активен, доверителен диалог. С други партии можем да сближим позиции, а с трети да постигнем ефективно взаимодействие. Въпросът за формирането на единна политическа алтернатива се явява ключов за спечелването на президентските избори през есента на тази година. Но хоризонтът на тази коалиционна политика не стига само до предстоящата политическа есен. Нужно ни е не временно обединение, а нов стратегически коалиционен проект.

В заключение председателят на АБВ  посочи, че партията  подготвя и вариант за нова Конституция в светлината на възможността страната да премине към нова форма на управление – президентска република. "АБВ  ще подготви нов конституционен проект, включително и с решения по функционирането на политическия модел. Нужен е, разбира се, широк политически и експертен дебат по това какво да съдържа новата Конституция".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:35 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:30 Господин Тау тв филм /32 епизод/п/
  • 04:00 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.